Start Weblog Inhoud Wat is nieuw English

60 - Seksje spelen - ouders in paniek

Seksje spelen 

- ouders in paniek

Begrijpelijk, maar niet verstandig

Tegenwicht Opiniestuk # 60 - 
April 2013 (e.v.) (meerdere auteurs)

In dit opiniestuk zijn twee blogs samengevoegd en uitgebreid:
Kinderen en seks anno nu
28 april 2012 en
Ouders in paniek
28 april 2013

Hieraan toegevoegd is later, in juni 2014:

De instanties: deskundig - of ook in paniek? 

'Kleuterseks op school' - weer paniek en 

Het kan ook anders (juni 2014)
 

Kinderen en seks anno nu (april 2012) 

- Seks voor een breezertje? 
- Was het vroeger zo anders? 
- Ik lees vandaag de dag vooral paniek 
- "Verkrachten" 
- Paniek in de States 
- Met kromme termen kun je niet recht  denken 
- Het dader-slachtoffer model 
Go Dutch! 

  Ouders in paniek - Begrijpelijk, maar onnodig (april 2013) 

- Een 'aanrander' van zes jaar jong 
- Wat is er gebeurd? 
- Begrijpelijk, maar schadelijk 
- Misbruik, niveaus van ernst en schade 
- Zeer jonge kinderen 
- Onderzoek naar schade 
- Discussie over schade 
 - Ter verdieping  
- Discussie over discussie 
- Terug nu naar de ouders 
 

(juni 2014:)
De instanties: deskundig - of ook in paniek? 
'Kleuterseks op school' - weer paniek 
Het kan ook anders

 

Kinderen en seks anno nu 

(april 2012)

Onlangs stond er in de krant (Trouw 31-3-12) een heel artikel met als kop: 

Niemand weet zich raad met seks en jongetjes van tien”. 
 
Kort daarvoor hoorde ik op de radio van zogenaamde banga-lijsten, een digitale lijst waarop meisjes worden vermeld die je makkelijk zou kunnen nemen, voor een tientje of vijftien euro. Had je vorig jaar niet de zogenaamde breezer meisjes?

Seks voor een breezertje?

Gelijk paniek in de tent, alle pedagogen en seksuologen in de weer. Journalisten die er bovenop springen om hun tijdschriften en kranten aantrekkelijk te maken. Schrijfvoer te over! En ik doe er vrolijk aan mee… 

De tendens van al die gogen is dat het allemaal niet kan en niet mag. Het is schadelijk voor de ontluikende seksuele ontwikkeling van het kind. En de pubers zouden daardoor een verkeerde kijk op seksualiteit krijgen: 'Seks kun je kopen en tot je nemen wanneer je dat wilt'. Zo’n beeld is natuurlijk verkeerd en moet bestreden worden. Seksueel wangedrag moet streng worden aangepakt. Jonge plegers zijn wellicht daders voor het leven, dus nu alvast behandelen. 

Was het vroeger zo anders? 

Waren wij zulke brave kinderen? Deden we niet aan seks? Mijn jeugd was in ieder geval niet zo puur en rein. Mijn ouders hadden dat ook best in de gaten. Dat gaf hen meteen een aanleiding om het er eens over te hebben. Seksuele voorlichting, er open over praten. Gelijk ook grenzen bespreken, maar ook dat die gevoelens normaal zijn. 

Ik lees vandaag de dag vooral paniek 

De jongeren zelf snappen het niet, die doen het af met 'onzinlijstjes'. Je moet ze niet zo serieus nemen! Jongens van tien experimenteren, dat is gezond. En gaan ze te ver, bijvoorbeeld door er eentje te dwingen, dan spreek je ze daar op aan. Koppel dat meteen aan gezonde voorlichting. 

De ophef die je nu vaak ziet vanwege onze gespecialiseerde gogen, speciale politie-verhoor-technieken, het optreden van school en briefwisselingen maakt meer kapot dan ons lief is. 
Seks wordt zo gecriminaliseerd en getraumatiseerd. Een incident, hoe vervelend ook, wordt uit proporties gehaald.

Jongetjes van tien verdienen geen uitsluiting van school, intensieve politieverhoren en media-hypes. Houd het bij een stevig vermanend gesprek en kom erop terug met positieve seksuele voorlichting. En daarmee de kous af. 

Breezer-meisjes en banga-lijsten - alsof alle meisjes van vijftien daar aan meedoen of op die lijsten staan vermeld. Zoveel publiciteit heeft het gekregen. 

Zoom niet in op de seksuele handeling, maar kijk naar het totaalplaatje. Waarom zou een meisje voor seks laten betalen? Wat zit daarachter? Pak die problemen aan en probeer ze te helpen. 

Kinderen en seks anno nu? Ach, er is niets nieuws onder de zon. 

"Verkrachten

Er heeft blijkens het politie-onderzoek, geen verkrachting plaats gevonden. Toch gebruikt een kind als eerste dit woord en neemt iedereen het over. Ik denk dat het kind in dit geval de betekenis van het woord verkrachten helemaal niet kende en het als synoniem voor 'seks' beschouwde en gebruikte. 

Ik vrees dat hier de ouders gefaald hebben in hun ondervraging van hun kind - en in de voorlichting die daaraan gekoppeld had kunnen worden. Pas bij politieverhoor, kennelijk deskundiger verricht, komt de ware aard van het spel naar boven. Heel uitdrukkelijk heeft hier ook de school gefaald door niet uit te leggen wat dit woord wel en niet betekent.

Een PS 
Op 3 april schrijven de ouders van "het slachtoffer in dit verhaal" dat de term 'penetratie' niet van hen afkomstig is maar van de politie na het verhoor. Dit "plaatst dit artikel wel in een ander daglicht."
Inderdaad, zo ook het hier bovenstaande. 
Niet duidelijk is wat 'penetratie' hier nu precies inhield. 

Paniek in de States 

In een dorp in de VS werd ontdekt dat jonge kinderen sekspelletjes met elkaar hadden gespeeld. De grote vraag was nu: 'Wie is dader? Wie is slachtoffertje?' Immers, de eerste moet naar de politie en naar een streng instituut voor heropvoeding, de tweede mag naar een vriendelijke psychologe ter verwerking van het veronderstelde trauma.

Men kwam er niet uit: dezelfde kinderen bleken zowel dader als slachtoffertje te zijn. Hoe moest dat nu?

Dit weet men in de VS wel: er zijn daar al daders van vijf, zes, acht jaar jong ... die als zodanig ook behandeld worden. 

The War On Toddlerism - Treating children as young as four as sexual deviants, criminals and subversives emphasizes slip towards the police state - Steve Watson, Infowars.net, December 21, 2006 
8-Year-Old Charged For Sexual Conduct With Sitter; kutv.com, Jul 28, 2005 
[... The mother] went to police and child protection workers, and the case went to the district attorney, after which her son, age eight, had been charged with an act of lewdness with a minor.
Klik bij deze artikelen desgewenst op "Omhoog" en dan desgewenst weer op "Omhoog" - en zie meer van dit 'fraais' ... 

... dat we hier niet willen hebben. Dan zullen we correct over dit soort kwesties moeten (gaan) denken. 

Met kromme termen kun je niet recht denken 

John L. Randall, Met kromme taal kun je niet recht denken - Hoofdstuk 1 uit Childhood and Sexuality - A Radical Christian Approach, 1991, vertaald. 

De paniek ontstaat 

(1) als men elk seksueel getint spel van kinderen interpreteert als 'seks' in plaats van als verkennend en experimenterend spel, dan wel als 'gezellige intimiteit': als men 'seksje spelen' interpreteert als seks bedrijven zoals volwassenen dit doen [*];
(2) als men vervolgens 'dus' aanneemt dat kinderen zoiets niet uit zichzelf kunnen doen, dus dat ze het van iemand geleerd moeten hebben - op zoek dus naar die iemand;
(3) als men dit type contact criminaliseert: als misdrijf beschouwt en behandelt, en dus
(4) als men er van uitgaat dat er een dader moet zijn en een slachtoffertje in plaats van dat men, meer realistisch, aanneemt dat kinderen gewoon met elkaar spelen en daarbij, zoals bij spel hoort, ook van rol wisselen.

[*] "Ga niet seksualiseren wat niet als zodanig [**] bedoeld en beleefd is." - Voorzichtige verkenningen van de grens tussen gewenste en ongewenste intimiteit, door dr Frans E.J. Gieles; Samenvatting van een voordracht voor de Vlaamse Vereniging van Orthopedagogen, Gent, 24 november 1995; In: tOKK, Tijdschrift voor Orthopedagogiek, Kinderpsychiatrie en Klinische Kinderpsychologie, 22-3, September 1997
[**] Als seks in de volwassen zin van het woord. 

Het dader-slachtoffer model 

Dit model is overheersend geworden bij het denken over seksualiteit. Het model komt vanuit het feminisme, in het bijzonder van vrouwen die inderdaad en echt tegen hun wil verkracht zijn. In die gevallen is het model correct. 

Maar dit model past niet bij dit kinderspel, net zo min als bij de meer normale seksuele verhoudingen waarbij men intimiteit in samenzijn met elkaar wenst en beleeft. Dan is er geen dader en geen slachtoffer, er is een stel dat samen iets goeds beleeft. Propt men kinderspel in dit model, dan krijg je de paniek die hierboven beschreven is. Op dit punt hebben seksuologen, psychologen, in het bijzonder ook de victimologen, de verantwoordelijkheid om het juiste model te kiezen om hierover te denken en hierbij te handelen. 

Go Dutch

'Doe het op z'n Nederlands!' Nederland heeft nog altijd een voorsprong, vooral op de Engels-sprekende landen, waar het gaat om tijdige seksuele voorlichting, dus van jongs af aan. In de Angelsaksische cultuur is dit vrijwel onmogelijk.

Dezelfde voorsprong hebben wij waar het gaat om het contact en het vertrouwen tussen ouders en hun kinderen. Hier is het ook voor tieners mogelijk om ervaringen, contacten, vriendschappen, verkering, 'gaan met', te vertellen en te bespreken. 

Gieles, F.E.J., Go Dutch - A Practice Sample; Youth and Sexuality in the Netherlands; Paper presented at the 19th World Congress for Sexual Health, World Association of Sexology, Göteborg, Sweden, June 2009 
The Dutch are very open about sex. Sexual education starts at the age of toddlers. Contacts with the mothers are open and intimate, those with the fathers are friendly. Children have much privacy. [...] Most of the Dutch youth have good sexual ethics and act along those lines. 
 
Early Childhood Sex Education: How Do Dutch Parents Educate Their Young Children About Sex, Sexuality, and Pedophilia? Sarah Davies, Fall, 2007, School for International Training, Sexuality and Gender Identity Program, Amsterdam, Netherlands

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste ter wereld, onder andere hierdoor, terwijl juist de Angelsaksische landen als de VS en het UK hierop het laagste scoren.

Alice Thomson kijkt in The Times (UK), November 24,  2008, in Sex education: why the British should go Dutch nogal jaloers naar hoe wij hier in Nederland mee omgaan.
 
Nu ja ... zouden moeten omgaan. We hebben aan 'Oude Pekela' gezien wat er kan gebeuren als er een paar kinderen 'seksje spelen' - want veel meer kan daar niet in het echt gebeurd zijn. 
 
Benjamin Rossen, Zedenangst; Het verhaal van Oude Pekela, Swets & Zeitlinger Amsterdam 1989
Margalith Kleijwegt, Terug naar Oude Pekela; Balans Amsterdam 2011 
 
Of, zoals in de Bolderkar-zaak, enkele kinderen seksuele woorden gebruikten, waarna de zaak lelijk uit de hand liep: 
 
De Bolderkarren - Wie trekken die karren? Tegenwicht Opiniestuk # 53, 5 juni 2009 
"De schade is hier dus niet aangericht door de vader maar door overijverige 'hulpverleners', rechercheurs en wetenschappers."
 
Beste Nederlanders, laten we hier niet de Amerikaanse kant op gaan met al haar absurdities, maar het hoofd koel houden en niet in paniek raken door kinderspel. Beste wetenschappers, hulpverleners en zo meer, let s.v.p. zelf-kritisch op de modellen en begrippen die u gebruikt: ga niet kinderspel interpreteren in het feministische model van "verkrachting". Dan gebeurt niet wat u hierboven las naar aanleiding van precies dat ene woord.

Ouders in paniek - Begrijpelijk, maar onnodig 

(28 april 2013)

Een 'aanrander' van zes jaar jong 

Precies een jaar geleden spraken we hier over enkele jongens van tien jaar die seksueel getinte spelletjes gespeeld hadden. Toen viel het woord "verkrachting", naar bleek omdat een van hen de betekenis van dit woord niet kende en het had gebruikt als synoniem voor "seks". De politie kon er niets strafbaars in vinden, maar de paniek bij ouders en school was er niet minder om. Zowel de jongen die "dader" werd genoemd als de jongen die "slachtoffer" werd genoemd leidden tot drie jaar daarna nog een sterk geïsoleerd leven. 

"Niemand weet raad met seks van jongentjes van tien", Trouw 31 maart 2012

Nu gaat het om een jongen van zes. 

Wat is er gebeurd

Dit weten we niet precies. Om redenen van privacy is dit nooit bekend gemaakt. Begrijpelijk, maar jammer, want men stelt zich dan al snel 'het ergste' voor en men weet niet wat ervan te denken. 

Feit is dat de jongen onder druk van een groep ouders van school is weggehouden en tien maanden thuis heeft gezeten. Eindelijk werd er een school gevonden, maar ook hier kwamen ouders in het geweer. Via een kort geding probeerden zij de jongen, inmiddels zeven geworden, van hun school te weren. 

"Volgens de rechter staat vast dat de jongen geen groter risico vormt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag dan elk ander willekeurig kind.
Volgens de rechter hebben deskundigen vastgesteld dat de jongen als slachtoffer van seksueel misbruik (door een oudere jongen van buiten de familie) 'aangeleerd gedrag heeft vertoond dat kan worden afgeleerd en ook is afgeleerd'. 
Zijn behandelaars achten de kans op herhaling zeer klein. Het schoolbestuur treft volgens de rechter genoeg maatregelen om de veiligheid van medeleerlingen te garanderen. Zo zal de jongen continu door een extra leerkracht worden begeleid."

School mag jongen (7) die 'aanrandde' toch plaatsen - NRC 21 maart 2013

Begrijpelijk, maar schadelijk 

Niet meer naar school kunnen, tien maanden thuis zitten, pas na veel gedoe weer naar school kunnen en daar continu door iemand in de gaten gehouden worden ... dit oogt niet goed voor een kind. Het bevat de boodschap dat hij toch wel erg slecht is en het legt een koppeling tussen "seks" en "slecht" in de zenuwbanen in zijn hoofd. 

Begrijpelijk is de reactie van de ouders wel, nadat zij in het nieuws van de laatste twee jaren zowel de zaak Robert M. als de commissies Deetman-1, Samson en Deetman-2  vermeld hebben gezien. In deze zaken is schade aan het kind door de rechters en de commissies aannemelijk geacht. 'Dus ...' - ja, wat volgt er achter 'dus', of volgt er een 'maar ...' Is hier wel sprake van "seksueel misbruik" of is een andere omschrijving adequater en dichter bij de waarheid?

Misbruik, niveaus van ernst en schade 

In de definitie van "misbruik" van de Commissie Deetman is uitdrukkelijk sprake van een volwassene, dan wel een groot leeftijdsverschil, van een vertrouwenspersoon en van verschil in macht. Bij spelende kinderen is dit allemaal niet het geval. 

De commissie onderscheidt vijf schalen, vijf niveaus van ernst, dus van mogelijke schade bij seksueel misbruik en twee typen trauma's. In dit geval gaat het dan om schaal 1, de lichtste vorm, of misschien wel om schaal nul omdat hier geen sprake is van misbruik maar van 'grensoverschrijdend spel' met leeftijdgenoten. Het is dan nog maar de vraag of hier ook sprake kan zijn van een trauma.  

Ook wordt onderscheid gemaakt naargelang de leeftijd van het kind. Jonge kinderen kunnen iets als "seks" nog niet bevatten in hun nog groeiende brein. Wat jonge kinderen zelf doen, kun je niet zo maar "seks" noemen in de volwassen zin van het woord. 

De schade, tot op latere leeftijd toe, wordt in veel gevallen door de Commissies wel aantoonbaar genoemd, maar daar gaat het dus om seksuele contacten volgens de definitie, dus met een volwassene die ... enzovoorts. 

Men zegt wel: 'Laat de volwassene van het kind afblijven; laat ze dit maar zelf onder elkaar ontdekken'. Welnu, dit zien we hier in werking: op kinderlijk niveau, met elkaar, zoals gewenst.  

Het rapport van de Commissie Deetman-1 bevat hierover een uitstekend achtergrondartikel waarin de definitie, de vijf schalen, de groei van het denkvermogen van het kind en de mogelijke schade uitgebreid wordt beschreven. Wij hebben dit hoofdstuk hier goeddeels opgenomen: het lezen zeer zeker waard: 

De consequenties van seksueel misbruik van minderjarigen - Ten
behoeve van de commissie van onderzoek naar seksueel misbruik
van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk -
Rapport Commissie Deetman, Balans, 2011, Deel 2 -
Drs. N.J. Nicolaï
 
Waar het, zoals in de zaak Robert M. om zeer jonge kinderen en een volwassene gaat, komen er nog heel lastige vragen op.

Zeer jonge kinderen 

In de zaak Robert M. zijn zeer jonge kinderen op ernstige schaal misbruikt, waardoor de rechtbank en het hof schade aannemelijk achtten. Maar hoe zit dit nu met de iets oudere kinderen op de scholen en hun grensoverschrijdend spel op schaal 1 of misschien wel schaal nul? Hier belanden we in een lastig gebied waarin meer hypothesen dan conclusies te vinden zijn.
 
De een zegt 
dat bij zeer jonge kinderen het geheugen nog niet zover is ontwikkeld dat ze zich dit later kunnen herinneren; aan de hand van het bewuste geheugen en de fysieke ontwikkeling van het brein is dit wel aan te tonen.
 
Anderen echter zeggen 
dat het menselijk lichaam een fysiek geheugen heeft dat zich dit wel herinnert, in elk geval in ernstige zaken, ook al bereikt deze herinnering niet het (latere) bewustzijn. Het lichaam zal dan als vanzelf afhoudend reageren op latere (seksuele) toenadering. Dit is heel wat moeilijker aan te tonen: het is een hypothese. 
 
Weer anderen merken op 
dat, hoe meer de ouders geschokt of in paniek zijn en daarnaar handelen, even te meer kan het gebeurde een trauma worden voor het kind. 

Onderzoek naar schade 

Het hierboven vermelde hoofdstuk uit het Rapport-Deetman-1 geeft een uitstekend overzicht van het wetenschappelijk onderzoek dat in de afgelopen decennia is verricht naar mogelijke schade door te vroeg seksueel contact. Er worden hier drie fasen, drie 'generaties' onderzoek onderscheiden. In de paragraaf nummer 7, Conclusies, wordt geconcludeerd:
 
"Er is de laatste jaren wetenschappelijke consensus dat seksueel misbruik in de kinderjaren schadelijk is voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid, in het bijzonder voor de emotionele gehechtheid en de seksualiteit, ook al zijn de gevolgen op het eerste gezicht niet herkenbaar. Ze zijn te vergelijken met een tijdbom die afgaat zodra in de volwassenheid de impact van het gebeurde betekenis krijgt." (Blz 254)

Discussie over schade 

Susan Clancy [*] wilde onderzoek doen naar deze mogelijke schade, in het bijzonder bij inmiddels volwassen mannen en vrouwen die het misbruik vergeten waren, maar het zich later toch herinnerden. Zij vond die schade inderdaad ... vermeld door zeven procent van haar respondenten. Al eerder kwam Rind [**] en zijn team uit op vier procent, te weten bij afgedwongen vader-dochter contacten. 
 
[*] en [**] Zie iets hieronder. 
Was Clancy blij dat de schade mee viel? Nee, zij was niet blij omdat haar verwachtingen niet uitkwamen. Zij riep de respondenten opnieuw op en bood hen therapeutische gesprekken aan. En ja: na die gesprekken kwamen de respondenten tot inzicht en steeg het percentage tot 93%.  Daarna barstte natuurlijk de discussie los: was dit nu een juiste, correcte en heilzame therapie?

Ter verdieping  

Hieronder een link naar lijsten met aanklikbare artikelen hierover.
 
[*] Clancy: 
Overzicht
< http://www.ipce.info/ipceweb/Library/overview_memories.htm#Clancy >
Haar onderzoek zelf: 
< http://www.ipce.info/library_3/files/clancy_who_needs_frame.htm >
[**] Rind cs: The RBT Files: Index.
In het Nederlands:
< http://www.jorisoost.nl/lees/rbt_inhoud.htm >.

Discussie over discussie 

Clancy eindigt het artikel over haar onderzoek met een "Conclusion". Hierin staat dat
 
"regardless of whether a subject experienced the abuse as traumatic, the sexual exploitation of children remains morally reprehensible. Sexual abuse calls for condemnation regardless of whether a victim experienced it as traumatic, and regardless of whether a victim develops psychiatric disease as a consequence."
Dit is geen conclusie uit haar onderzoek naar de feiten, maar een morele stellingname. Clancy verwart hier twee discoursen
 
(a) de empirisch-theoretische (vaak 'de wetenschappelijke' genoemd) en 
(b) de praktische discours die over de juistheid van handelwijzen gaat, ook wel de morele discours genoemd. 
 
Discoursen zijn typen discussie, elk met hun eigen waarheidscriterium, type uitspraken, taalvorm, werkelijkheidsgebied, onderscheidingen, geldigheidstoets, grondhouding en ideaal.
 
De discours - in: Conflict & Contact, proefschrift, FEJ Gieles, 1992
Geldigheid van uitspraken in de discours (Habermas); in: idem.
 
Naast de hierboven genoemde
 
(a) Empirisch-theoretische discours over de waarheid of werkzaamheid van descriptieve uitspraken en de
(b) Praktische discours over de juistheid van normatieve uitspraken,
 
onderscheidt Habermas ook nog de
(c) Therapeutische discours over de waarachtigheid van expressieve uitspraken.
 
Zo spreekt men in 
(a) over feiten zonder deze te beoordelen, spreekt men in
(c) over gevoelens, eveneens zonder deze te beoordelen behalve op waarachtigheid, maar spreekt men in
(b) juist wel een oordeel uit over de (on)juistheid van handelwijzen.
 
Clancy start in 
 
(a): ze onderzoekt de feiten, maar springt dan in haar 'conclusie' over naar
(b), spreekt een oordeel uit - zonder morele argumentatie; het is toch immers vanzelfsprekend wat zij zegt. 
 
Ook in het Rind c.s. onderzoek speelde dit. Niet bij de onderzoekers zelf, maar bij het VS Congress. Dit veroordeelde het gehele onderzoek, dus niet alleen het seksueel misbruik, in feite elk seksueel contact met een kind, maar ook het beschrijven van het onderzoeksresultaat, namelijk dat dit niet altijd schadelijk is. 
 
106th CONGRESS 1st Session H. CON. RES. 107 Concurrent Resolution 
  
Meneer de president ... Amerika schrikt van wetenschappelijk onderzoek van Rind c.s. - Frans Gieles.
 
Dit zou je de politieke discours kunnen noemen, waarnaast er nog de juridische discours is. Zo hebben de illegalen door hun tentenkampen de discussie van het juridische discours (hoe is de wet?) verplaatst naar het politieke discours (hoe zou de wet moeten zijn en worden?).

Iets wat juridisch geoorloofd is - vlees eten - kan moreel als ongeoorloofd gezien worden. Iets wat juridisch verboden is - brood stelen voor de armen - kan iemand (wijlen mgr Muskens) als ethisch aanvaardbaar worden genoemd. Niet minder kan iemand het aanhangen van een bij wet verboden godsdienst - het komt in veel landen nog voor - moreel geheel aanvaardbaar vinden. Het milieu vervuilen, het mag maar is onjuist. Een illegaal helpen mag juridisch nog net of net niet meer, ethisch wordt het als juist gezien. Wie kindermisbruik signaleert, moet dit aangeven, maar niet de arts of therapeut: in diens discours past geen oordeel, wel een vertrouwensband.  Het is goed om zich bewust te zijn in welke discours men zich bevindt en spreekt.

Clancy deed dit niet;
Rind cs deden dit wel: zij noemen strikt de feiten zonder oordeel;
Het VS Congres deed dit niet: dit veroordeelde zelfs het noemen van de feiten;
De Commissie Deetman houdt zich strikt aan de feiten; zij laat een eventueel oordeel aan de rechter.
Het Hof te Leeuwarden oordeelde dat de opvattingen van de Vereniging Martijn moreel gezien verwerpelijk waren, maar juridisch gezien wel uitgesproken mogen worden. [*]
Zo ook de rechtbank die de heer Wilders niet veroordeelde voor zijn moreel zeer laakbare uitspraken - haat zaaien en zo meer - maar hem zijn juridische vrijheid van meningsuiting liet behouden.

[* Later, in juni 2014 draaide de Hoge Raad dit oordeel terug, zij het op geheel andere gronden, namelijk dat bij het afwegen van twee rechtsbeginselen, (1) de vrijheid van meningsuiting enz. en (2) het recht van kinderen op bescherming, het laatste het zwaarste moet wegen.] 

Terug nu naar de ouders 

Deze waren, zo mag wel gezegd worden, in morele paniek. Begrijpelijk, omdat zij er van overtuigd waren dat hun kinderen gevaar liepen door moreel onjuist optreden van een ander kind. Hun is verteld 
 
dat er niets strafrechtelijks verkeerds is gebeurd en dat een kind op die leeftijd helemaal niet vervolgd kan worden, want moreel nog niet rijp genoeg is hiervoor - dit is door OM en politie gezegd;
dat er in feite geen gevaar is, niet meer dan bij elk willekeurig kind - dit is door de behandelaars gezegd en door de rechter bevestigd;
kortom, dat hun aanvankelijke paniek geen grond heeft en onnodig was, waarna zij konden bedenken dat het zo lang van school houden van een kind, dan wel het weigeren van een kind op een school moreel gezien juist wel verwerpelijk is, want schade aanbrengt.
 
We mogen hopen dat de ouders dit accepteren (ze zouden eerst hun advocaat nog raadplegen) en hun actie stoppen, dus dat het kind weer gewoon naar school kan, daar welkom is en zich verder kan ontwikkelen. 

We mogen ook hopen en bevorderen dat er mensen zijn die bij zoiets het hoofd koel houden, de discoursen weten te onderscheiden, de feiten kennen - de schalen van schade inclusief schaal nul, de leeftijdsfasen en zo meer - en de mensen die in paniek zijn weten te kalmeren. 

Het kennen van de leeftijdsfasen houdt onder meer in dat kinderen niet volledig a-seksueel zijn; ze kennen, elk in hun levensfase, wel vormen van seksualiteit - of noem het eerder erotiek of intimiteit - zij het uiteraard op kinderlijk niveau. Daarop mag je niet zo maar het etiket "seks" in de volwassen zin plakken. 

Het liefdevol en nabij ontmoeten van een kind op het niveau van de levensfase waarin het zich bevindt, is niet per definitie onjuist, zolang de volwassene of het oudere kind maar niet uit is op de bevrediging van de eigen lust maar op het welzijn en de groei van het kind. 

Groei kan bevorderd worden door, stapje voor stapje, fase na fase, voorlichting te geven van jongs af aan, zoals we dit hier gelukkig nog wel gewend zijn. Voordien is voorlichting aan ouders dus ook wel gewenst, zodat ze niet bang zijn om bijvoorbeeld met jonge kinderen samen te douchen, ze lekker in bed te laten kruipen en te knuffelen. 

Moge zo hun angst voor jonge "daders", hoe begrijpelijk ook, niet leiden tot morele paniek, niet tot het blijvend plaatsen van een kind in de "slachtoffer"-rol, maar tot een liefdevol begeleiden van alle betrokken kinderen.  

Moge er ook hulpverleners zijn en blijven die ouders en kinderen hierbij kunnen helpen, zo nodig ook behandelen, opdat de vastgeroeste rollen van "dader" en "slachtoffer" niet beklijven maar wegvagen. Vergeten zal niet kunnen, wegstoppen is niet verstandig; verwerken, vergeven en het leven weer oppakken, dit is de weg die te gaan is.

De instanties: kundig of ook in paniek? 

Al snel worden er in de hier besproken gevallen instanties te hulp geroepen; daar immers verwacht men kundigheid, expertise, verstandig handelen. Hoe gaat dat daar? Niet altijd kundig en verstandig, helaas, zoals het onderstaande voorbeeld na het bekende 'doktertje spelen' ons laten zien. 

Jeugdzorg in de fout bij 'doktertje spelen' tussen meisje (6) en jongen (7) 
Anneke Stoffelen - De Volkskrant, 24 april 2014

Een geval van 'doktertje spelen' tussen een meisje (6) en een jongetje (7) is voor de ouders van het meisje uitgemond in een valse beschuldiging van kindermishandeling. Volgens de onderzoekers van Bureau Jeugdzorg hebben de ouders hun dochter 'emotioneel verwaarloosd' omdat zij haar niet weghielden bij haar vriendje na het voorval. 
De ouders hebben bezwaar gemaakt tegen de beschuldigingen bij de klachtencommissie van Bureau Jeugdzorg. Die geeft hen volledig gelijk en stelt dat het lijkt of de onderzoekers lijden aan tunnelvisie. 
 

Jeugdzorg straft onterecht voor doktertje spelen - Hendrik Gommer, NRC 22 april 2014

Een geval van doktertje spelen door twee kinderen leidde tot uit de hand gelopen handhaving waardoor de rechten van kinderen en ouders werden geschonden [...]. 
Doktertje spelen kan bij jonge kinderen soms ver gaan, maar er is niets om je zorgen over te maken. Hoort bij de leeftijd en gaat vanzelf weer over. Voor alle zekerheid vroegen deze bewuste ouders nog advies bij een kinderdagverblijf, omdat ze dachten dat die er wel vaker mee te maken zouden hebben. Dat hadden ze nooit moeten doen. [...]
In januari 2013 kreeg ik het onderzoeksverslag onder ogen. Ik schrok me kapot. [...]
Sommige AMK’s, niet alle, worden bevolkt door mensen die onvoldoende gekwalificeerd zijn en daardoor grove fouten maken, zo concludeert impliciet ook de Kinderombudsman. 
Maar nog erger is, dat het zelfreinigend vermogen bij de organisatie volstrekt afwezig lijkt te zijn.

Ouders en leerkrachten, ja, zij kunnen in de angst schieten en in paniek raken. Van vakmensen in de GGZ verwacht je toch iets anders, maar bijvoorbeeld de Kinderombudsman maakt zich hier toch ernstige zorgen over. 

Wat we hier zien is dat ook deze 'deskundigen' spel al direct als seks interpreteren, 'dus' als groot probleem, 'dus' een dader en een slachtoffertje benoemen. Men blijft denken binnen dit, in geval van kinderen onderling, zeer dubieuze model, in plaats zo'n geval van een normaal aspect van de normale ontwikkeling van kinderen van verstandige ouders te zien. Men is - in elk geval in dit geval - kennelijk niet zelfkritisch, niet kritisch op het model waarin men denkt. 
 

Kleuterseks op school - weer paniek

Kijken we nog even naar de scholen, dan zien we dat deze vast wel eens te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, ook van heel jonge kinderen. Veel scholen weten hier prudent mee om te gaan, maar dan krijgen ze vaak wel last van ouders die in de angst schieten en paniek raken. Ouders gaan eisen dat de kind-'dader' van school wordt gestuurd - dan wel er op een nadere school niet in komt. 

Hier zijn het de ouders, die van de andere kinderen dan, die het 'dader'-kind schade toebrengen - maar ook hun eigen kinderen de boodschap meegeven dat zo iemand, dus ook zoiets, steevast "seks" genoemd (wat het niet is in de volwassen zin van het woord), toch wel heel erg is. 

Het is nog zeer de vraag of dit nu een verstandige vorm van seksuele opvoeding is: angst zaaien voor iets dat eigenlijk 'liefde en lust' is, of zou moeten, dus ook zou mogen bestaan. 

‘Ouders vaak te kortzichtig na incident met seks - Joke Mat en Andreas Kouwenhoven - NRC 13-12-2012
[Er waren] twee recente incidenten op basisscholen, waarbij een kleuter die ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ had vertoond onder druk van ouders moest vertrekken.
“Te gek voor woorden”, noemt Ton Duif, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, de opstelling van ouders. “Ouders moeten zich doodschamen.”
'Wij zorgen dat hij nooit op feestjes komt, zeiden ouders' - Peter Bongaerts, directeur van een stichting met 23 basisscholen, kreeg ook te maken met ouderlijk verzet tegen een kleuter. Het jongetje zit nog steeds thuis - Joke Mat - NRC 13 december 2012

Aan het begin van dit schooljaar kreeg Peter Bongaerts, directeur van de Sophia Stichting die 23 katholieke basisscholen bestuurt, te maken met verzet van ouders tegen de komst van een zesjarig jongetje op een school. Op zijn eerdere school, in een naburig dorp, had het jongetje ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ vertoond. De protesterende ouders stelden een petitie op, schakelden een advocaat in en dreigden met een kort geding als het schoolbestuur de plaatsing zou doorzetten. De ouders van het jongetje besloten daarop op zoek te gaan naar een andere school. Dat is nog niet gelukt, het jongetje krijgt thuisonderwijs.
 

Gesnoeide struiken, pleinwachten en tweespalt na seksuele spelletjes
Ouders verenigen zich na incidenten met jonge kinderen; kleuters worden soms onder druk van ouders van school verwijderd
Andreas Kouwenhoven - NRC donderdag 13 december 2012

Op twee basisscholen dwongen ouders dit schooljaar het vertrek af van een kleuter die te ver was gegaan in seksuele spelletjes. [...] „Angst had deze ouders in zijn greep.” [...] Tussen de struiken, op het schoolplein van de Albert Plesmanschool in Rotterdam, zou een 4-jarige kleuter een klasgenootje hebben betast en verwond.

Klik op de titel en lees meer citaten: hoe dit verder ging, de mening van twee deskundigen en 'Wat is normaal?'

Het kan ook anders

Voor de scholen ligt de oplossing natuurlijk in een goede vorm van seksuele voorlichting en opvoeding. Sinds kort is dit ook verplicht, al zien we weer ouders opstaan die zich hiertegen verzetten, waardoor nog lang niet alle scholen dit ook doen. 

Misschien moeten eerst de ouders zelf wel 'seksuele voorlichting' krijgen - op ouderavonden bijvoorbeeld - waarin ze leren wat de normale seksuele ontwikkeling van kinderen is en onderscheid leren maken tussen gedrag wat normaal is en gedrag dat hun bezorgdheid mag opwekken, maar ook hoe ze daar dan weer goed mee om kunnen gaan.

Dit houdt dan toch in elk geval in dat zij over seksualiteit leren spreken met hun kinderen, en niet alleen als probleem en risico, vooral ook als uiting van liefde en bron van vreugde. 

Seksualiteit tussen oké en niet oké - Op basisscholen is seksuele voorlichting niet standaard. Ook omdat veel ouders er niets van willen weten. Pas als er iets gebeurt, worden de experts erbij gehaald. Joke Mat, NRC 29 december 2012

Sinds 1 december moeten basisscholen kinderen leren „respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit”, aldus het nieuwe ‘kerndoel 38’ voor het basisonderwijs. Dit houdt in dat basisscholen op een of andere manier ‘relationele en seksuele vorming’ moeten gaan geven. Nog lang niet alle scholen doen dat. 

Wat veel ouders missen, zeggen deskundigen, is kennis van de normale seksuele ontwikkeling van kinderen.
Strijker maakt ouders mee, uit alle lagen van de bevolking, die „gierend uit de bocht vliegen met hun emoties” zodra het over seks gaat.
Zulke ouders projecteren volgens Strijker hun eigen emoties op hun kinderen, die alleen maar nieuwsgierig zijn naar hun naakte lijf en naar elkaar.

Sensoa ontwikkelde een systeem om onderscheid te maken tussen normaal seksueel gedrag van kinderen en gedrag dat bijsturing vereist. Het staat bekend als ‘vlaggensysteem’. [... > klik op de titel en lees meer citaten.]

'Ouders, vertel dat seks ook léuk is' - Iris Pronk, Trouw 16 januari 2014

Nederlandse ouders zijn best open over seksualiteit. Al wijzen ze hun kinderen vooral op de risico's. Dat seks ook plezierig kan zijn, vertellen ze er vaak niet bij.
[...]
Uit onderzoek blijkt dat hoe beter kinderen zijn geïnformeerd, des te langer ze wachten met seks.
Ouders zouden in de seksuele opvoeding minder nadruk moeten leggen op 'grenzen' en meer op 'wensen', vat Van der Vlugt van Rutgers WPF samen, meer op het leuke van seks dan op de risico's.