Start Omhoog

‘Ouders vaak te kortzichtig na incident met seks’

Joke Mat en Andreas Kouwenhoven - NRC 13-12-2012
Basisscholen moeten met ‘ouderconvenanten’ de reactie van ouders op seksincidenten tussen kinderen beter beheersbaar maken. Dat wil de PO-raad, belangenorganisatie van het basisonderwijs, meldt NRC Handelsblad.
Aanleiding zijn twee recente incidenten op basisscholen, waarbij een kleuter die ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ had vertoond onder druk van ouders moest vertrekken.
“Te gek voor woorden”, noemt Ton Duif, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, de opstelling van ouders. “Ouders moeten zich doodschamen.”
Voorzitter Kete Kervezee van de PO-raad spreekt van “individualistisch” en “kortzichtig” gedrag. Volgens haar kan een convenant, naast regels over het op tijd laten komen van kinderen, ook gaan over gevoelige zaken als het omgaan met seksspelletjes. Verplicht wordt het niet.

Het convenant is er om te zorgen dat het op ouderavonden onderwerp van gesprek is. Het gaat niet om juridische afdwingbaarheid.”

Het expertisecentrum Project Preventie Seksuele Intimidatie (PPSI), wordt gemiddeld eens per week benaderd door een school waar melding is gedaan van ongewenst seksueel gedrag van leerlingen.

Start Omhoog