Start Omhoog

Citaten uit

School mag jongen (7) die 'aanrandde' toch plaatsen

NRC 21-03-2013 

Een zevenjarige jongen mag geplaatst worden op een [...] basisschool [...]. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag beslist. Volgens de rechter staat vast dat de jongen geen groter risico vormt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag dan elk ander willekeurig kind.

Ouders van de [...]school probeerden via een kort geding de plaatsing tegen te houden. De jongen kwam afgelopen zomer thuis te zitten na seksueel grensoverschrijdend gedrag op een andere school [...]. Hij was toen zes. Om zijn privacy te beschermen, is nooit bekendgemaakt wat hij precies heeft gedaan. De ouders [...] vreesden voor de veiligheid van hun kinderen.

Volgens de rechter hebben deskundigen vastgesteld dat de jongen als slachtoffer van seksueel misbruik (door een oudere jongen van buiten de familie) "aangeleerd gedrag heeft vertoond dat kan worden afgeleerd en ook is afgeleerd". Zijn behandelaars achten de kans op herhaling zeer klein. Het schoolbestuur treft volgens de rechter genoeg maatregelen om de veiligheid van medeleerlingen te garanderen. Zo zal de jongen continu door een extra leerkracht worden begeleid.

Dat de school niet de honderd procent garantie kan geven die de ouders eisen, rekent de rechtbank de school niet aan. "Een dergelijke vergaande garantie zal immers ten aanzien van geen enkele leerling 
kunnen worden gegeven", aldus het vonnis.

[... ...]

Start Omhoog