Vorige Start Omhoog Volgende

Nederland schendt kinderrechten

Tegenwicht weblog # 46, 18 februari 2006

Actie

Unicef, Defence for Children, Amnesty International, Humanitas, De Raad van kerken, Kerk in Actie, Vluchtelingenwerk Nederland en Inlia hebben een campagne geopend tegen het opsluiten van kinderen in uitzetcentra. Nederland schendt hiermee het Internationale verdrag voor de rechten van het kind. 

Verzet

Al eerder werd bekend dat een aantal onderwijsorganisaties zich verzetten tegen het overhaast uitzetten van leerlingen. 

Ook is bekend dat intussen ruim tachtig gemeenten zich tegen het uitzetbeleid verzetten. 

Zie nog even de lange lijst van wie zich allemaal verzetten in ons opiniestuk # 38, "Beschamend ...", dat die verdragschendingen ook vermeldt en documenteert. 

Op straat beland

In China mag men maar één kind hebben. Men wil dan een jongetje. Wordt er een meisje geboren, dan geeft men de geboorte niet aan, in de hoop nog een jongetje te krijgen. Het gevolg is dat er miljoenen meisjes in China geen identiteitspapieren hebben, waarmee zij van het ene probleem in het andere rollen. Een aantal van hen vindt dan de weg naar Nederland, maar chinezen krijgen hier geen asiel, en zo belanden ze op straat - lees: in de prostitutie. 

Nog geen enkel vermist kind is teruggevonden, en een oplossing voor het probleem lijkt er niet te zijn.
[Martin] Berk [NIDOS voorlichter]: "We kunnen moeilijk een hek om hun verblijfplaats zetten. Dat heeft justitie gedaan met campus Vught. Nou, er zijn nog nooit zoveel kinderen met onbekende bestemming vertrokken als uit de ama-campus Vught. Dus dat werkt niet."
(Minke de Vogel, Chinese X-Files; HP-Tijd 9 september 2005)

Zie de bronnen bij ons opiniestuk # 27 over de ama-campus in Vught. 

Acht jaar en al zeven maanden vast

Een schrijnend voorbeeld is ook de achtjarige Mustafa, waaraan De Stentor terecht aandacht wijdde. 

Mustapha en zijn gezin waren uitgeprocedeerd en men werd op 7 juli 2005 plotseling door twaalf agenten weggevoerd. Twee kinderen wisten te ontsnappen en zijn sindsdien zoek. Zeven maanden lang zit het gezin nu al opgesloten

Mustapha verveelt zich dood: er is geen onderwijs en hij mag niet buiten spelen. 

Ineens 'vrij' na publiciteit

De Stentor is een ochtendkrant. Enkele uren na het verschijnen van het artikel wordt het gezin plotseling vrijgelaten. 'Nee hoor,' zegt een medewerker, 'dat heeft niets met de krant te maken.' Gelooft u het? Wij niet. 

Maar intussen moet het gezin binnen 48 uur Nederland verlaten. Hoe? Waarheen? Wat te doen? 

Kamervragen

Gelukkig hebben we niet alleen attente journalisten zoals Bob Hirdes van De Stentor, maar ook alerte Kamerleden. Marijke Vos van GroenLinks gaat hierover vragen stellen aan Minister Verdonk. 

Wij betichtten in onze vorige weblog Israël van halsstarrig onmenselijk beleid en het niet kritisch naar zichzelf kijken. Wel, laten we nu eens naar Nederland kijken en het onmenselijke beleid hier aan de kaak stellen.

Wij hadden in deze weblogs al eerder Verdonk in het vizier - zie # 39, # 40 en # 43 - en met haar hebben we nog een appeltje te schillen: zie onze volgende weblog.

Iets doen?

Dat kan. Vanmorgen lagen in de kerken handtekeningenlijsten van de Raad van Kerken in Nederland onder het motto: "Vreemdelingengevangenis geen plek voor kinderen". Kardinaal Simonis en ds B. Plaisier ztten als eersten hun handtekening. Een massale steun van deze actie laat in elk geval zien dat niet heel Nederland achter dit onmenselijke beleid staat.

Laat het een minderheid zijn die er tegen is, een meerderheid heeft nog niet daardoor alleen al gelijk. Als een meerderheid een onethisch beleid voorstaat, blijft dat beleid onethisch en dus fout. Je hebt dan de plicht de kwestie aan te kaarten en je mening in het geding te werpen.

Het handtekeningenformulier is hier gemakshalve als Word document toegevoegd. 

Er kan meer: steun eenroyaalgebaar.nl . Zie en huiver: 

Detentie kinderen aantoonbaar schadelijk, door Ivan Wolffers
[...] Uit dit onderzoek blijkt dat opgesloten kinderen en hun 
ouders aan een reeks ernstige psychische klachten lijden die grotendeels te 
wijten zijn aan de detentie. Mensen die opgesloten zijn zonder te weten wat er 
met hen zal gebeuren, hebben vaker te kampen met zelfmoorden, onderling 
geweld, rellen, brandstichting, hongerstakingen en zelfverminking. [...]
 

26 kinderen onder de tien zitten gevangen in uitzetcentrum Zestienhoven; Persbericht 31 januari 2006. 
[...] Op Zestienhoven alleen al zitten 38 kinderen gevangen, waarvan 26 niet ouder dan 10 jaar zijn. Enkele van hen zitten daar al zes maanden. De kinderen worden apathisch, depressief en zijn 
initiatiefloos. Ouders zijn wanhopig [...]
Naar aanleiding hiervan doet Stichting Een Royaal Gebaar aangifte van mishandeling van kinderen door ze op te sluiten in een detentiecentrum bij de Haagse Kinderbescherming en bij de coördinator en van vertrouwensartsen kindermishandeling in Nederland, opdat zij de taak die hen door de 
Nederlandse samenleving is toegewezen uitvoeren.

 

Vorige Start Omhoog Volgende