Start Omhoog

Artikelen over de bisschop

Doorn, A.A. van, De zedenpolitie en de bisschop; HP/De Tijd 10 september 1999, rubriek Betamelijkheden
Voortgezet onderzoek lijkt daarom wenselijk. Justitie zou trouwens niet op incidenten moeten reageren, maar preventief te werk dienen te gaan, Het is een kleine moeite de collegestof van alle opleidingen van religieuze voorgangers jaarlijks op te vragen en aan de hand van politiek correcte normen tekstkritisch te onderzoeken. Voorkomen is beter dan genezen.

Laak, Jan ter, Vaticaan te bang voor seksualiteit, Wegener Dagbladen, 13 april 2001
Opnieuw haalt de Rooms-katholieke Kerk wereldwijd de krantenkoppen met het onderwerp seksualiteit. Katholieken voelen zich beschaamd dat hun Kerk zo vaak alleen op deze wijze in het nieuws is en vragen zich af wanneer nu eindelijk op het onderwerp seksualiteit vernieuwing zal plaatsvinden. In het verlengde van de kwestie vind ik meer spreiding van de macht van het Vaticaan noodzakelijk.

Schreuders, Gijs, Ruzie rond bisschop gaat justitie niet aan, Wegener Dagbladen, 1 september 1999
Het Openbaar Ministerie is geen inquisitie die gewetensonderzoek doet. Als zo'n gewetensonderzoek al wenselijk is, dan moet dat in rooms-katholieke kring plaatsvinden.

Trouw, 10 juli 2000, Paus reageert verbitterd op 'beledigend' homofeest in Rome
 Hij noemde homoseksualiteit 'tegennatuurlijk', daaraan toevoegend dat de kerk homo's 'met respect, medelijden en voorzichtigheid' moet behandelen aangezien zij 'objectief een afwijking' hebben.

Ven, Pieter van der, Pijn om de homo's zit van binnen, Priester & homo, Trouw, 1 augustus 2000
Harde cijfers zijn er nauwelijks, onderzoek durven de verantwoordelijken niet aan, maar schattingen zijn er wel. Die houden het erop dat minimaal een op de vijf priesters homo is, de helft wordt een reŽlere schatting geacht, en wat de seminaries betreft noemt een hoge geestelijke met een natte vinger tachtig procent niet onaannemelijk. Priester wordt een beroep voor homo's, de kerk kan er niet meer omheen, maar nog minder kan ze het toegeven.

Ven, Pieter van der, De gal en azijn van het Vaticaanse oordeel; Kerk & homoseksualiteit, door Pieter van der Ven, in Trouw 11 juli 2000
Het sneue is dat de ene benepenheid de andere oproept. Nu schijnt de Gay-krant in Nederland weer een proces tegen de paus te willen voor het Europese Hof, afgezien nog van de formele kant dat het zich schielijk tot oordelen over de soeverein van Vaticaanstad onbevoegd zal verklaren. Een wedstrijd om de prijs wie we het zieligste moeten vinden. Je kunt de pleidooien al voorspellen en de verliezer heet allure.
Een klein jaar geleden kwam de huidige bisschop van Groningen, dr. W.J. Eijk, in het nieuws  [...]

Wegener Dagbladen,  Demonstratie voor mishandelde Nederlander, 1 september 1999
De sympathisanten verzamelden zich in de straat met homobars waar de Nederlander was overvallen. Zij vormden een menselijke keten en hielden brandende kaarsen in de hand. Een Actiecomitť van plaatselijke homo-organisaties had tot de bijeenkomst opgeroepen.

Wegener DagbladenBisschop Eijk wordt niet vervolgd, 7 september 1999
Opvallend is dat het COC goed kan leven met standpunt van het openbaar ministerie.

 

Start Omhoog