Start Omhoog

Paus reageert verbitterd op 'beledigend' homofeest in Rome

Trouw, 10 juli 2000

ROME - Paus Johannes Paulus II heeft fel uitgehaald naar de 'World Gay Pride march', de parade van naar schatting 70 000 homoseksuelen, zaterdag in Rome.

Vanaf het balkon van de Sint Pieterskerk in Rome zei hij gisteren: ,,Uit naam van de kerk spreek ik mijn treurnis uit over de bruskering van het jubeljaar 2000 en de belediging van de christelijke waarden, in een stad die katholieken overal ter wereld zo na aan het hart ligt.''

,,De kerk kan niet zwijgen over de waarheid'' en heeft de plicht om ,,onderscheid te maken tussen goed en kwaad'', verklaarde de paus tegenover enkele tienduizenden gelovigen. Hij noemde homoseksualiteit 'tegennatuurlijk', daaraan toevoegend dat de kerk homo's 'met respect, medelijden en voorzichtigheid' moet behandelen aangezien zij 'objectief een afwijking' hebben.

De uitval van de paus is fel, maar komt niet onverwacht. Al maanden geleden heeft de kerk zijn ongenoegen geuit over de mars, en het feit dat deze in het jubeljaar wordt gehouden. Volgens de organisatie van World Pride 2000 is Rome juist uitgezocht in de hoop een discussie met de kerk op gang te brengen. De organisatoren reageerden onmiddellijk op de uitlatingen van de paus. ,,Wie bepaalt wat natuurlijk is en wat niet? De echte belediging zijn de homofobie en de vooroordelen tegen homo's die worden gevoed door de Vaticaanse hiėrarchie'', lieten ze weten. Tijdens de mars liepen priesters uit heel Europa mee.

De gay pride parade heeft ook in de Italiaanse politiek en media tot felle polemieken geleid. Terwijl linkse partijen demonstratief meeliepen, inclusief leden van de regering, keerde rechts zich massaal tegen 'het deprimerende spektakel', en de 'provocatie', zoals politici het noemden.

De krant Corriere della Sera vroeg zich in een commentaar af waarom de kerk ook niet een jubeldag voor de homo's heeft ingevoerd, zoals bij zoveel andere groepen. Gisteren was het in de rooms-katholieke wereld de jubeldag voor de gevangenen. Ter gelegenheid daarvan droeg de paus een mis op voor gevangenen in Rome (zie ook pagina 10).

La Repubblica schreef echter dat de 'problemen van pedofilie en homoseksualiteit' onder geestelijken niet zijn opgelost.

 

Start Omhoog