Vorige Start Omhoog Volgende

'Aanstootgevend'

Tegenwicht weblog # 23 - 29 juni 2005

Na de Nederlandse kunstenaressen Kiki Lamers en Margi Geerlings, is nu een Engelse kunstenaar aan de beurt, en nu een wel heel beroemde: David Hamilton. De NRC en de Guardian van 23 juni 2005 melden ons dat zijn werk nu indecent is verklaard. De NRC vertaalt dit met "aanstootgevend", maar indecent is eigenlijk meer "onzedelijk. Wie zijn werk in bezit heeft, kan nu gearresteerd worden door de Britse politie.

Nu, dan moet deze maar even aanwippen bij het koninklijk huis in Denemarken, want daar hangt het werk van Hamilton. Ook in Carnegie Hall hangt zijn werk. En nog her en der even aanbellen, want zijn boeken zijn in miljoenen exemplaren over de gehele wereld verkocht. David Hamilton is een van de beroemdste kunstfotografen ter wereld. Hij beeldt vooral meisjes en vrouwen af, veelal naakt, maar op een specifieke wijze, namelijk enigszins vaag en in een artistiek vormgegeven omgeving.

Meteen is ook een  boek van hem uit de handel genomen: The Age of Innocence. De titel verwijst naar de onschuld van de afgebeelde vrouwen en van de afbeeldingen zelf. De boodschap die Hamilton uitdraagt is schoonheid, niet seks. Niemand hoeft zich toch indecent, onzedelijk of schuldig te voelen als hij of zij een jonge vrouw mooi vindt. Ze zijn gewoon mooi. Maar de age of innocence is nu wel voorbij: onschuld bestaat niet meer. In Engeland geldt het feit dat iets kunst is niet als argument in een dergelijke zaak. Daar volgt de rechter de redenering: 'bloot verwijst naar seks en seks is onzedelijk'.

Dit is nu aanstootgevend. Het is een belediging van de Schepper (of desgewenst: evolutie) die de voortplanting nu eenmaal door middel van seks heeft geregeld. Seks is het grootste wonder ter wereld, een scheppingsdaad, waar niets onfatsoenlijks aan is. Jonge vrouwen worden overal ter wereld mooi gevonden en talloze beelden kunstenaars hebben deze schoonheid vastgelegd. Een groot deel van alle kunst gaat over seks.

Dan komt er een Engels rechtertje dat het allemaal beter weet: het is onzedelijk en dat het mooi is doet niet ter zake. Voordien zeiden de Britse wetgevers dit al en we weten: Brittannia rules the world, dus iedereen ter wereld heeft zich hier maar aan te houden. Als het Deense koningshuis of een beroemd museum en miljoenen anderen daar anders over denken, nou, dan zijn die gewoon fout. Arresteren dus, ook al zijn het er miljoenen. Het moet maar eens afgelopen zijn met die onschuld. Weg met The Age of Innocence! Aanstootgevend!

 

Vorige Start Omhoog Volgende