Vorige Start Omhoog Volgende

De onzedelijke blik

Tegenwicht weblog # 17 - 18 mei 2005 

The evil is in the eye of the beholder

Het kwaad zit 'm in de blik van de kijker

Weer is een Nederlandse kunstenares in opspraak geraakt vanwege een foto.

De kunstenares is Margi Geerlinks, de foto is 'Het meisje met de vlinder'. Deze foto werd in de Zuid-Italiaanse stad Bari tentoongesteld op een poster ter promotie van de Nederlandse tentoonstelling van hedendaagse kunst Crysalis. 

De plaatselijke politie en krant kregen klachten binnen: 'onwelgevoeglijk', 'not decent', 'onfatsoenlijk', 'slechte smaak', 'een zieke geest', 'aanstootgevend', 'schennis van de openbare eerbaarheid'. 

Op de foto staat een klein meisje, naakt van van opzij gefotografeerd - je kunt niet zien of het een jongetje of een meisje is - met een sierlijke vlinder op haar schouder, tegen de achtergrond van een gebloemde vitrage. 

De kunstenares: 

"Ik probeer in mijn werk schoonheid en vergankelijkheid op een poŽtische manier in beeld te brengen. Het meisje met de vlinder staat symbool voor de tijdelijkheid van mens en natuur."
(De Stentor 23 april 2005)

Al eerder werden foto's van Margi Geerlinks verwijderd, namelijk uit het NS blad Rails in 2001. Wij vermeldden al eerder dat de foto's van de Nederlandse kunstenares Kiki Lamers in Frankrijk werden veroordeeld als 'zedelijke beschadiging van minderjarigen'. Bloot is vies, bloot is sex, bloot is onzedelijk. Foei!

Maar, zeggen de Engelsen,
The evil is in the eye of the beholder,
ofwel
'Het kwaad zit 'm in de blik van de kijker'.

Het is de kijker die kennelijk niet accepteert dat de mens kwetsbaar is en die het beeld van de kwetsbaarheid ziet als iets seksueels, hoewel noch het meisje noch de fotografe dit zo bedoeld hebben. De kijker ziet seks waar het niet is - is hij (ja: vermoedelijk zijn het mannen) wellicht zelf geobsedeerd door seks? Was niet Kiki Lamers maar waren de heren van de rechtbank zo geobsedeerd door seks dat ze seks zien waar het niet is? Wat een onkritische machomannen zijn dat dan!

En nu maar hard aan het werk, beste Italianen,
om al die blote engeltjes uit de Sixtijnse kapel te verwijderen...

Die Michaelangelo toch! Zal wel een pedofiel geweest zijn...
Kan hij mooi een praatje maken met Mohammed.
En dat komt dan ook nog in de hemel!
Foei, God, schande!

 


Vorige Start Omhoog Volgende