Start Weblog Inhoud Wat is nieuw English

 

"[< Vorige]   [Volgende >]

De Islamitische Staat - 6

Boko Haram

 

Tegenwicht opiniestuk # 71 
7 april 2017

" "Boko Haram haram!" = "Boko Haram is fout!"

De groep

De naam betekent in de plaatselijke taal: "Westers onderwijs is niet toegestaan". De groep, opgericht in 2002, verzet zich tegen alles wat westers is, met name tegen onderwijs, zowel aan meisjes als aan jongens, en democratie. In 2015 heeft de groep trouw gezworen aan de IS onder de naam "Jama'atu ahlis sunna li al-da'wati wa al-jihad": "Sunnitische Groep toegewijd aan de verspreiding van de leer [van de Profeet] en de heilige oorlog". Ook wel genoemd: "Islamitische Staat West-Afrikaanse Provincie" ofwel ISWAP.

We zweren trouw aan het kalifaat van demoslims, dat we gehoor zullen geven en gehoorzamen, in goede en in slechte tijden (...) en we zullen hen die ons leiden niet in twijfel trekken, behalve in geval van aantoonbare ontrouw aan Allah."

Door zich te presenteren als filiaal van IS en het kalifaat hoopt men op ideologische aantrekkingskracht onder jongeren in West-Afrika. (NRC 9 maart 2015; Boko Haram flirt met Islamitische Staat.)

Sindsdien krijgt de groep, al zwaar bewapend, wapens toegeleverd vanuit LibiŽ. De groep opereert in Nigeria (Noord-Oost) en in de buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen, een gebied waarin de mensen al moslim waren, maar van een gematigd type, volgens Boko dus het verkeerde type.

Wel, de groep heeft 'succes': een hele generatie kinderen heeft nu geen scholen meer. Een gebied van een 25 plaatsen is nu in handen van de groep. Sinds 2009 zijn er 13.000 doden gevallen en 1,5 miljoen mensen gevlucht, wat de buurlanden zwaar belast. Meer dan 900 scholen zijn verwoest - plus kerken, moskeŽŽn, klinieken, ziekenhuizen en banken. 1.500 scholen zijn gesloten, meer dan 600 onderwijzers gedood, 9.000 onderwijzers gevlucht, 952.000 schoolkinderen verdreven, meer dan 2.000 kinderen ontvoerd.

 • Bronnen: een stapel knipsels, waaronder
 • Boko Haram wint: de scholen zijn kapot. Interview met Mausi Segun, onderzoeker HRW; door Wim Brummelman in NRC 4 mei 2016.
 • De schoolmeisjes

  In april 2014 zijn er 276 meisjes ontvoerd op de dag voor hun eindexamen. Wat deden die meisjes fout? (1) Ze zijn christen, (2) ze gaan naar school, en wel (3) als meisje. Hiervan konden er enkelen vluchten, maar 219 zijn er nog steeds vermist. Men eiste 60 miljoen dollar losgeld plus ruil van gevangenen.

  Enkele ontvoerde schoolmeisjes op een onbekende plek; een video van Boko Haram: "We hebben de meisjes bevrijd, ze zijn moslim geworden".
  (onder deze titel: Toon beemsterboer & Wim Brummelman; NRC 13 mei 2015)

  Volgens de schaarse berichten van ontsnapte meisjes worden deze uitgehuwelijkt, opgeleid tot terroriste en in de wijde regio verkocht als slavin: "oorlogsbuit" dus.

  "Boko Haram noemde ons oorlogsbuit. Ze konden met ons doen wat ze wilden. Ze zouden ons verkopen."

  Ze kregen nauwelijks te eten. Ze werden te voet voortgedreven door strijders die hun eigen vrouwen en kinderen vervoerden op motorfietsen. Per vrachtwagen werden ze gebracht tot diep in het Sambisawoud. Water mochten ze alleen 's nachts halen, nooit was er genoeg. Dit was opdat overvliegende vliegtuigen hen niet zouden ontdekken. Om die redenen werden ze overdag onder de bomen gejaagd. Strijders plukten er meisjes uit om

  "mee te trouwen" - lees: te verkrachten - "soms wel met vier of vijf strijders."

  Over de baby's zwijgen de jonge vrouwen. Zullen die ooit worden geaccepteerd?

 • Iets ingekort ontleend aan: Zes maanden oorlogsbuit van Boko Haram; interview met Panna Bukar; door Femke van Zeijl; NRC 12 mei 2015.
 • "De extremisten, gekleed in uniform, deden zich voor als militairen die de meisjes in veiligheid zouden brengen. Ze staken de school in brand."

  In een video wordt verklaard dat het in de islam is toegestaan ongelovige [lees: christelijke] vrouwen als slaven te gebruiken. Hij zou de vrouwen verkopen op de markt, als ze niet al uitgehuwelijkt zijn. De bruidsschat zou niet meer dan tien euro per meisje zijn. Intussen zouden ze als seksslavinnen worden gebruikt.

  Moeder Rachel: "Waar is mijn dochter?" Zoontje Bukar: "Waar is mijn zus?"
  Foto: Reuters

  De jongens

  Eind februari werd een hele slaapzaal van een jongensschool ... afgesloten en in de fik gestoken; er vielen 43 doden. Kostscholen, niet ongewoon in Nigeria, zijn een gemakkelijk doelwit: ze zijn niet streng beveiligd en men raakt veel slachtoffers in ťťn klap. Dit ontwricht de gehele gemeenschap.

 • Iets ingekort ontleend aan: idem idem.
 • De jongens die levend veroverd worden, worden, hoe jong ook nog, opgeleid tot strijders.

  De jonge kindsoldaten m/v

  De kinderen, jongens en meisjes, ook de nog heel jonge, worden opgeleid tot zelfmoordterrorist.

  Een meisje van een jaar of acht bracht explosieven op haar lichaam tot ontploffing.
  (NRC 23 februari 2015)

  Wat opviel, was dat in de [onthoofdings]video een erg jonge jihadist was te zien: een kind nog. Volgens deskundigen zet Boko Haram inderdaad steeds vaker kinderen in.
  (Trouw 7 maart 2015)

  De 13-jarige ... Zahara'u ... werd samen met twee andere meisjes omhangen met een bomgordel met de opdracht zichzelf tussen het publiek op een markt in Kano op te blazen. 
  Ze wist op het nippertje, met bomgordel en al, te ontvluchten en werd door de politie in veiligheid gebracht. →

  "Ze vertelden ... dat we dan in het paradijs zouden komen." Toen zei weigerde, werd ze met de dood bedreigd. Ze stemde toe om uit het oerwoud weg te komen. 
  (Vader gaf dochter aan Boko Haram; Trouw 27 december 2014

  Volgens het westerse denken moet dit bestreden worden. Is er geen regering of leger?

  Het leger

  Het Nigeriaanse leger heeft dan wel in april 2016 nog 829 gegijzelden bevrijd van Boko Haram, maar het leger zelf is geen haar beter. Ook dit gaat misdadig te keer. Hele dorpen worden geŽvacueerd; een 7.000 jongens en mannen zijn vermoord; duizenden burgers bevinden zich in geheime detentiekampen van het leger. De politie is al even onbetrouwbaar, slechts bekwaam in het afpersen van burgers.

  De enig betrouwbare echte weerstand komt van burgermilities zoals die bijvoorbeeld in Chibok gevormd zijn. Zij zijn echter nauwelijks bewapend. Pijl en boog en een jachtgeweer, daar moeten ze het mee doen. De regering is vrijwel machteloos - en, naar men zegt, ook flink corrupt.

  Interne oppositie

  Ook binnen Boko Haram zelf ontstond er oppositie onde leiding van Abu Musab al-Barnawi. Hij en zijn volgelingen vonden het te ver gaan dat Boko Haram intussen al 20.000 mensen heeft gedood [*] met aanvallen op markten en moskeeën en daarmee voornamelijk misloms heeft getroffen. De opponenten van al-Barnawi richten zich liever op buitenlanders, in het bijzonder op christenen. Deze immers zijn 'deel van een westers complot' om de regio christelijk te maken door de ontheemden onderdak en voeding te geven. Zij willen de kerken vernietigen en alle 'mensen van het kruis' vermoorden. Naar verluidt heeft IS met de oppositie ingestemd.

  In naam van Allah doodt men dus de aanhangers van God. Intussen ging Boko Haram verder door o.a. een konvooi van de VN aan te vallen dat voedsel bracht naar een grote groep ondervoede kinderen.

 • Aldus Seada Nourhussen in Trouw 5 augustus 2016: Leiderschapsstrijd bij Boko Haram.
 • * Volgens andere bronnen 30.000 mensen alleen al in het noordoosten van Nigeria (NRC 9 augustus 2016).

  Intussen wilde althans een deel van Boko Haram wel van de meisjes af. Zij wilden onderhandelen met de regering om de meisjes te ruilen voor gevangen strijders. Dit plan mislukte omdat de fanatieke vleugel de meisjes niet wilde overdragen aan de gematigde vleugel van Boko Haram. Intussen zijn er veel meisjes, ook meisjes van veerien, uitgehuwelijkt en hebben deze al babies.

  Videoshot teneinde de onderhandelingen te openen.

  Nog steeds zet Boko Haram kinderen in voor zelfmoordaanslagen, zo rond de veertig per jaar in 2015 en 2016, aldus UNICEF, onder wie een meisje van negan jaar dat 750 mensen doodde. Wrang genoeg is een van de redenen hiervan dat in de visie van Boko Haram vrouwen niet mogen werken, 'dus' doen kinderen 'het werk'. Deze kinderen zijn zwaar geïndocrineerd:

  "Zwijg, vrouw, je verricht hier het werk van Allah."

 • Aldus Koert Lindjer in NRC 13 januari 2017, die het boek bespreekt waarin nog veel meer van dit soort gruwelijkheden zijn opgetekend uit de mond van meisjes die wisten te ontvluchten:
 • Wolfgang Bauer; De geroofde meisjes; Boko Haram in het hart van Afrika; Walburgpers 2017.
 • Het westerse denken

  Hier worden wij zelf even stil van. In het westerse denken is dit onbegrijpelijk. Zoveel ongekende wreedheid. In 2014 werd Boko Haram de meest dodelijke terreurgroep ter wereld genoemd. Alle scholen verdwenen, een hele generatie zonder onderwijs, onderwijs in terrorisme, en wellicht de Qur'an, als enige vorm van onderwijs die over is voor kinderen, ontvoerd van hun ouders. Dit alles in de naam van God? 

  Raadplegen deze mensen de Qur'an of de imam als hun voertuigen of hun generatoren, hun videorecorders of hun internetverbinding kapot zijn, als ze zelf gewond of ziek zijn, of gaan ze toch naar een monteur of arts? De IS vraagt althans nog om ingenieurs en vrouwelijke artsen en onderwijzers; bij Boko Haram lezen we hier niets over.

  We herkennen hier veel van de Islamitische Staat, vooral de wreedheid en die "oorlogsbuit", gebaseerd op hun selectieve en eenzijdige lezing van de Qur'an en het leven van de Profeet - en ja, ook dat directe paradijs voor de 'martelaren, gebaseerd op dezelfde bronnen, op dezelfde wijze zeer eenzijdig en veelal historisch onjuist geïnterpreteerd.

  Deze leer wordt nu wereldwijd verspreid door een effectieve - en zeer modern opgezette - propaganda die veel mensen, vooral ook jongeren, overal ter wereld weet te bereiken en te motiveren. In het volgende deel gaan we naar die propaganda kijken.
  Maar eerst nog ...

  Een korte aanvulling dd mei 2017

  Nigeriaanse regering onderhandelt met Boko Haram, 82 schoolmeisjes vrijgelaten.In Nigeria heeft terreurgroep Boko Haram 82 ontvoerde schoolmeisjes overgedragen. Maar ze mogen voorlopig nog niet naar huis. Koert Lindijer, 7/8 mei 2017 NRC
  Na onderhandelingen tussen de Nigeriaanse regering en Boko Haram zijn sinds zaterdagavond 82 van de 276 in Chibok ontvoerde meisjes overgedragen uit de handen van de terreurgroep. De in april 2015 gekidnapte 82 meisjes zijn nog niet vrij om naar hun ouders terug te keren. Ze zullen nog maanden moeten verblijven in detentiecentra van de overheid.

  Boko Haram verliest terrein, bevolking blijft in doodsangst. Nigeria Het leger dringt Boko Haram, dat vorige week tientallen ontvoerde meisjes vrijliet, terug in het noordoosten. De bevolking lijdt verder. Mannen trekken rond, op de vlucht voor iedereen. Koert Lindijer, 9/10 mei 2017 NRC
  Met de militaire successen is nog geen einde gekomen aan het lijden van de bevolking. Alleen al in het noordoosten van Nigeria zijn 2,3 miljoen mensen verdreven. In de buurlanden verblijven nog eens miljoenen ontheemden. Naarmate meer gebieden worden veroverd, komen meer zwaar ondervoeden aan in kampen in de steden. In de voorbije twee maanden nam de bevolking van Gwoza toe van 40.000 naar 60.000. In kampen verblijven nog eens 20.000 mensen, onder wie veel ernstig ondervoede kinderen.

  "[< Vorige]   [Volgende >]

  Start Weblog Inhoud Wat is nieuw English