-

 

De Islamitische Staat - 5

De buitenlandse zaken

Tegenwicht opiniestuk # 70 
5 april 2017

 

Wereldwijde claim

De kalief claimt de leider te zijn van alle moslims ter wereld, die dan ook verplicht zijn om zijn bevelen en de dogma's van zijn theologen te volgen. 

De kern van de IS ligt in SyriŽ (Raqqa) en in Irak. Her en der in de wereld zijn er 

provincies, wiliya(t) die trouw hebben gezworen aan de kalief, 
cellen in allerlei landen, 
aanslagen die geclaimd zijn door de IS en 
aanslagen die geÔnspireerd zijn door de IS.

Er is een speciale eenheid voor de aanslagen in Europa. Het doel van de aanslagen is om zo veel mogelijk mensen te doden en de andere landen zo te ontregelen. Ontregeld waren SyriŽ en Irak beide; de IS springt in dat gat. Ontregeld is ook LibiŽ, dat nu drie regeringen heeft, naast talrijke milities en drie provincies van de IS, te weten West (Tripoli), Oost (Barqa, Sirte, Derna) en Zuid (Fezzan).

In Nederland zijn alleen geplande aanslagen tijdig verijdeld.

Provincies 

Cellen

Aanslagen geclaimd

Aanslagen geÔnspireerd

Egypte (Sinaï)

Jemen

Khorasan (Afghanistan & Pakistan)

LibiŽ (zie ↑ en ↓

Nejd (Koeweit & Saoedi-ArabiŽ)

Nigeria (Boko Haram)

SomaliŽ 

TsjetsjeniŽ
Bangladesh

Filippijnen

GeorgiŽ

IndonesŽ

MalesiŽ

Soedan

TunesiŽ

Turkije

BelgiŽ **

Duitsland ***

Frankrijk

Irak (Bagdad)

Kenia

Jemen

Libanon

Saoedi-ArabiŽ

VS (New York)

AustraliŽ *

Algerije

Canada

Denemarken

Gazastrook

Marokko

* Een Australische tiener had plannen om de buidel van een kangaroe te vullen met explosieven en het dier op de politie los te laten, aldus de rechtbank. De negentienjarige man wilde het dier beschilderen met symbolen van de IS.
(Trouw 29 januari 2016)
** Belgische geronselde tieners moesten bewijzen dat ze moedig genoeg waren voor de strijd. Ze kregen de opdracht om mannen in homobars te ontmoeten en met hen mee naar huis te gaan. Aldaar mishandelden ze de slachtoffers en dwongen ze hen hun bezittingen af te staan.
(Trouw 27 februari 2016)

*** In Duitsland trad een zevenjarig meisje in een video al op als kindsterretje van de salafisten. Als zestienjarige stond ze terecht voor moord ten dienste van de IS. Ze wilde martelares worden (NRC 25 oktober 2016).
Een twaalfjarige jongen, opgegroeid in Duitsland, werd opgepakt met een zelfgemaakte bom op een kerstmarkt in Kudwigshaven (Trouw 17 december 2016).

Een tussenstand, op 1 augustus 2016 genoteerd door Carolien Roelants in NRC op 1 augustus 2016: "658 doden bij 46 aanslagen in Europa en de VS ... 28.031 doden bij 2.063 aanslagen in de rest van de wereld."

Hoe zo'n aanslag vanuit de IS wordt voorbereid, kunnen we lezen dankzij een vuilnisman in Brussel, die een laptop vond in een container, niet ver van het appartement waar later de aanslagplegers van het vliegveld Zaventem bleken gewoond of verbleven te hebben. Ook dankzij de rechercheurs die de versleutelde informatie, vooral audioboodschappen, weer hoorbaar wisten te maken.

Het blijkt dat de emir van Raqqa opdracht heeft gegeven tot het plegen van aanslagen. De vijf mannen voelen zich benauwd bij gebrek aan een safehouse, alsook na arrestarties van hun maten. Zij melden hun wapens en springstoffen aan Raqqa en hun voornemen op "zo veel mogelijk slachtoffers te maken", uiteraard "met de wil van Allah".

Zij vermelden hun plannen om ook in Frankrijk tijdens het Europees kampioenschap voetballen aan te vallen, uiteraard ook "met de wil van Allah". Dit zou "een les zijn voor hen die IS aanvallen." Ook wil men "een paar hooggeplaatsten ontvoeren" en ook in Engeland aanslagen plegen. Vanuit hun benauwdheid moeten ze echter nu iets doen, uiteraard pas na de toestemming van de emir. Er was al een tekst opgesteld die daarna verspreid zou worden, maar niet verspreid is:

"Dit is een boodschap voor de Belgische regering ... Deze aanslagen zijn het directe gevolg van uw buitenlandse politiek tegen de moslimlanden."

 • Met dank aan Mark Eeckhaut; Zo werd België zelf het doelwit; NRC 22 maart 2017.
 • Terwijl zwartgemaskerde beulen de 21 kopten in oranje pakken langs de waterlijn van de Middellandse Zee leiden, zegt een stem: "Eerst hebben jullie ons op een heuvel in SyriŽ gezien. Nu zijn we ten zuiden van Rome, in LibiŽ."
  Even later, als de zee rood is door het bloed van de onthoofde Egyptenaren:
  "We zullen Rome veroveren als Allah het wil. Dat is de belofte van onze profeet."

     
   

 • Kalifaat 'op een paar mijl' van Europa - Op 300 kilometer van de Italiaanse kust breiden sympathisanten van de Islamitische Staat hun macht uit; Marc Leijendekker, NRC 17 februari 2015

 • Bronnen van de tabel: een grote stapel krantenknipsels en met name NRC 23 maart 2016: Aanslagen IS bedoeld om te ontregelen; Toon Beemsterboer.

  Jonge Libische strijder →

 •  

  Het ministerie van buitenlandse zaken is er maar druk mee. We mogen IS wel 'wereldwijd actief'noemen, globaal actief dus - net zoals de mulitinationals dit zijn, religies dit willen zijn en de kolonialen dit zijn geweest of nog zijn. Men wil de eigen producten en ideeën verspreiden, dus andere gedachten tegengaan.

  Hier zien we dus het 'het Westerse denken en doen' wordt bestreden. We zien meer. We zien een wonderlijke mengelmoes van

 • zogenaamd orthodox denken,
 • romantische nostalgie
  (geïmporteerd uit het Westen, met name uit de Duitse romantiek van Volk & Bodem annex Heldendom en Echte Mannelijkheid, dus idem vrouwelijkheid),
 • anti-modernistisch denken, maar ook
 • zeer modernistisch denken en doen - men vervoert zich niet meer per kameel -
 • dit alles overgoten met een religieus sausje en een strenge moraal die onzekere mensen zekerheid biedt.

 • Hoe doet men dit? Provoceren, verdeeldheid zaaien, haat zaaien en ... zo veel mogelijk mensen doden ... Ai!

  Het is dan ook te verwachten - we zien het al gebeuren - dat, naarmate IS nu grondgebied verliest (Mosul is gaande, Raqqa kan volgen), dergelijke aanslagen wereldwijd zullen toenemen. IS is meer dan 'een staat', het is een wereldwijde beweging met strijders en bewoners uit de gehele wereld en provincies, cellen en geïnspireerde actieve mensen, ook wereldwijd.

  Over de 'buitenlandse zaken van de IS is meer te zeggen. Een aparte 'provincie' is wel die van Boko Haram in Nigeria. Dit doen wij in een volgend stuk.

  Daarna is er nog de propaganda die een wereldwijd bereik heeft. Dit bespreken we dan daarna.

  [< Vorige]         [Volgende >]

  Start Weblog Inhoud Wat is nieuw English