Vorige Start Omhoog Volgende

Tijdelijk jachtverbod

Tegenwicht weblog # 138, 23 januari 20011

Deze winter was nog maar enkele weken geleden zo streng dat een Elfstedentocht weer eens tot de mogelijkheden leek te behoren. 

Minder vrolijk was de kou en het dikke pak sneeuw voor allerlei soorten dieren.

Leden van sommige diersoorten hadden het zo moeilijk om de barre omstandigheden te overleven dat er een speciaal jachtverbod voor ingesteld werd. 

Op zich een positief bericht, zou je denken, totdat het tot je doordringt dat er op andere momenten kennelijk géén jachtverbod bestaat met betrekking tot deze diersoorten.

Het confronteert je m.a.w. met het feit dat plezierjacht anno 2011 nog steeds legaal is in Nederland en dus waarschijnlijk ook veel slachtoffers zal maken. Het bericht over een jachtverbod lijkt wat dit betreft op items over Amerikaanse presidenten die een willekeurige kalkoen 'gratie' verlenen zodat dat specifieke dier niet geslacht zal worden voor Thanksgiving. Op het eerste gezicht heel humaan, maar natuurlijk niet voor de miljoenen kalkoenen die er wél aan moeten geloven. 

Plezierjacht is net als bont een vorm van dierenmishandeling die allang tot het verleden had moeten behoren. Een algeheel verbod op plezierjacht heeft dan ook al meer dan eens in diverse partijprogramma's gestaan en toch heeft men het nog steeds niet kunnen verwezenlijken.

Daarbij motiveren plezierjagers hun 'blood sport' met allerlei drogredenen, zoals dat men het wild nou eenmaal niet effectiever kan 'beheren' dan door van tijd tot tijd een aantal dieren te 'oogsten'. 

Organisaties als de Dierenbescherming zijn al sinds jaren tegen elke vorm van plezierjacht en wijzen erop dat dit volgens opiniepeilingen ook geldt voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking. De Faunabescherming (zie: http://www.faunabescherming.nl ) bepleit een zo spoedig mogelijk verbod op de plezierjacht en ijvert voor alternatieven voor zogeheten beheer(s)jacht. 

Overigens duurde bovengenoemd jachtverbod slechts een paar weken. 

Omroep Gelderland meldt hierover

“ARNHEM - De provincie Gelderland heft het jachtverbod op klein wild en watervogels op. Wegens het winterweer was dat rond kerst ingesteld. Dieren konden door de aanhoudende vorst en sneeuwval moeilijk schuilen en er was weinig voedsel.
Er mag vanaf donderdag weer gejaagd worden op wilde eenden, houtduiven, fazanten en konijnen. Ook ganzen mogen weer worden geschoten, mits er een ontheffing verleend is.
Eerder hieven Flevoland, Zeeland, Zuid-Holland, Drenthe en Utrecht het jachtverbod al op.”

De Partij van de Dieren meldt op 19 januari 2011:

"De Partij voor de Dieren heeft vandaag om een spoeddebat gevraagd met Staatssecretaris Bleker van Landbouw, 

 omdat hij weigert een door de Kamer aangenomen motie over het zwijnenbeleid op de Veluwe uit te voeren.

De meerderheid van de Tweede Kamer wil een einde aan de jaarlijkse jacht op duizenden zwijnen en eist een onafhankelijk onderzoek naar alternatieven voor de jacht op deze beschermde diersoort." < Lees verder >

Vorige Start Omhoog Volgende