Vorige Start Omhoog Volgende

Verdonk overtreedt wet

Regel is regel, mevrouw!

Tegenwicht weblog # 57, 4 juni 2006

[De weblogs # 54, 55 & 56 zijn verwijderd op verzoek van het betrokken asielzoekende en met uitzet bedreigde gezin, dat inmiddels een verblijfsvergunning heeft - Tw]

Het College ter Bescherming van Persoonsgegevens concludeert dat minister Verdonk de wet op de privacy heeft overtreden door de publicatie van de persoonsgegevens van Taïda Pasic in De Telegraaf van 5 februari 2005. Zij heeft "onrechtmatig" gehandeld.

Bovendien heeft zij "onzorgvuldig" gehandeld, met name door de suggestieve terminologie die zij gebruikte. Wij wezen hier al eerder op in onze weblog # 47 van 19 februari 2006. Kennelijk mag De Telegraaf dit wel, maar de minister niet.

Regels zijn regels, mevrouw! Maar uiteraard ontkent mevrouw, zoals vele verdachten nu eenmaal doen. 

Staatsvrouwschap? Laat me niet lachen! Simplisme, rigiditeit, populisme. Zoals wij al schreven in weblog # 53 van 17 mei 2006: Recht door zee geeft schipbreuk

‘Verdonk was onzorgvuldig in zaak-Taïda’; Felle kritiek college privacy; NRC 29 mei 2006
 

’Verdonk overtreedt privacywet’; CBP: Minister schond eigen richtlijnen in zaak-Taïda Pasic; Trouw, 30 mei 2006|
 

Ook voor Verdonk geldt de grondwet; Jos Verlaan, NRC 30 mei 2006
 

Verdonks handen zijn gelukkig gebonden; Ulli d’Oliveira, Trouw, 31 mei 2006
Voor een minister die de mantra in de mond vastgebakken zit dat we wetten en regels hebben in Nederland die voor iedereen gelden, moet dit onaangenaam zijn.
 

Verdonk: ik schond privacy Pasic niet; NRC 2 juni 2006
 

De ethiek van schikken en plooien; Analyse: Regels zijn regels; Marcel ten Hooven, VN 27 mei 2006
De starheid van Verdank is vreemd aan de Nederlandse bestuurscultuur, waarin buigzaamheid soms geboden is. Als het uitgangspunt 'regel is regel' zijn eigen legitimiteit gaat vormen, moet er een alarmbel gaan rinkelen.

 


 

Vorige Start Omhoog Volgende