Start Omhoog

Lees meer over dit onderwerp

Niet van een link voorziene artikelen kan men opvragen 

2003 Web: Al-Fatiha:

Al-Fatiha - Mission Statement
The Al-Fatiha Foundation is an international organization dedicated to Muslims who are lesbian, gay, bisexual, and trasngendered, those questioning their sexual orientation or gender identity, and their friends. Al-Fatiha's goal is to provide a safe space and a forum for LGBTQ Muslims to address issues of common concern, share individual experiences, and institutional resources. The Al-Fatiha Foundation aims to support LGBTQ Muslims in reconciling their sexual orientation or gender identity with Islam. Al-Fatiha promotes the Islamic notions of social justice, peace, and tolerance through its work, to bring all closer to a world that is free from injustice, prejudice, and discrimination.

Building Bridges: Al-Fatiha conferentie voor homo-Moslims
Naar verwachting zullen meer dan 80 lesbische, biseksuele, homo- en transgender ("LBGT") moslims en hun bondgenoten bij elkaar komen tussen 23 tot 27 augustus [2003] in Londen. Dan vindt daar een internationale conferentie plaats die wordt georganiseerd door Al-Fatiha UK. 
De titel van conferentie is "Building Bridges" en de discussies zullen zich richten op hoe LBGT-moslims acceptatie kunnen bereiken binnen de moslimgemeenschap en welke rol LBGT-moslims kunnen innemen in de lesbische, homo-, biseksuele en transgenderbeweging. 

Ayadi, Malika el -, Integratie; Een multi-cultureel avontuur met de buren; Trouw, 12 november 2001
Afgelopen weekeinde hadden vijf Nederlandse gezinnen een islamitische gast aan de eettafel, in het kader van 'Wat eten wij vandaag?' Een lokaal Rotterdams project.
In Holland staat een huis. En daarin wonen kleine Sam, Henny en Harry. De familie Van Blokland maakt zich na 11 september ongerust. Naast hun huis staat ook een huis, die van de islamitische Sarah Elmi uit SomaliŽ. Ze besluiten haar uit te nodigen voor het eten. [...]
Tussen de rondrennende kinderen en de vuile vaat door kijken de vrouwen elkaar enkele seconden diep in de ogen. Even laten zij de cultuurverschillen voor wat ze zijn. Ze kwebbelen er lustig op los over 'zij van twee blokken verder' en 'hij van de buurtwinkel.' Harry kijkt het tafereel tevreden aan. De avond is geslaagd.

Crijnen, Ton, Moslims in Nederland; Gevaarlijke vorm van demagogie; Trouw 2 oktober 2001 
'De multiculturele samenleving staat op springen' en 'jullie willen van ons af' zijn geluiden die je uit allochtone moslimhoek regelmatig hoort. [...]
De eerder genoemde Cherribi is zo'n eerlijke moslim. Hij constateert dat Nederland voor moslims niet de hel is waarvoor sommigen het houden. [...] 
Reden waarom Cherribi gelooft dat de huidige spanningen niet uit de handen zullen lopen. ,,Daarvoor houden de Marokkanen hier te veel van Nederland en de democratie.'' De meeste Nederlanders trouwens ook.
Wie daarom suggereert dat de autochtone gemeenschap zich opmaakt voor een kruistocht tegen de islam maakt zich schuldig aan een gevaarlijke vorm van demagogie.

Croughs, Bart, Vrije meningsuiting? Nu even niet voor moslims! HP/De Tijd 25 mei 2001 
De onschendbaarheid van de islam is opgeheven; de homo's hebben de strijd om de gunst van de publieke opinie voorlopig gewonnen. Hoe is deze machtsverschuiving te verklaren?
Twee dingen werden na de uitspraken van de Rotterdamse imam El-Moumni en zijn collega's vrij snel duidelijk: vrijheid van meningsuiting is nog steeds niet echt populair in Nederland, en de tot voor kort bijna onschendbare positie van de moslims is ernstig aangetast. [...]
De schroom om moslims te bekritiseren is afgenomen, en de homo's plukken daar nu de vruchten van. Kortom, de tijden zijn veranderd, en de moslims zullen daar voortaan rekening mee moeten houden als ze verdere botsingen met de Nederlandse gedachtepolitie willen vermijden.

Drayer, Elma, Islam en cultuur: 'Moslims zijn in vele waarden onze eigenlijke tegenvoeters' -  Trouw, 2001
Over: Marcel Kurpershoek, Wie luidt de doodsklok over de Arabieren? - Essays, Uitg. Meulenhoff, Amsterdam.
[..] Je verplaatsen in andermans geest, de logica van een vreemde cultuur proberen te begrijpen - Kurpershoek ziet het nu als 'de rode draad' in leven en werk. [...]
Gaandeweg leerde hij de puriteinse moslims te doorgronden. ,,Onze ťchte tegenvoeters zijn niet de Nieuw-Zeelanders, maar de SaoediŽrs. Dat besef je pas als je in dat land bent. Bij ons zijn individualisme, experimenteren, zelf iets nieuws bedenken, de hoogste waarden. In Saoedi-ArabiŽ is het omgekeerd. Daar heerst een sterke drang tot conformisme. Ze lopen allemaal in dezelfde, zakachtige gewaden, dragen dezelfde hoofddoeken. En het is heel verkeerd om in je eentje te geloven. Het gebed doe je met z'n allen, schouder aan schouder, zodat de duivel er niet tussen kan komen. Wij in het westen staan ook voor de duivel.''
De essentie van het verschil, zegt Kurpershoek, is de totaal andere visie op het aards bestaan.

Eddaoudi, Ali, Meten met twee maten; OPINIE, Wegener Dagbladen 17 mei 2001 
Nederland meet met twee maten. Extreem-rechts mag demonstreren en de imam mag niet vinden dat homoseksualiteit een ziekte is en een bedreiging vormt voor de samenleving. Er mogen wel anti-islamitische boeken geschreven worden, maar doe je dit met het jodendom, dan ben je een antisemiet. 
Laten wij alstublieft ophouden met elkaar te beschuldigen van allerlei misstappen en serieus praten over zaken waar we het echt over moeten hebben. Dat een imam die nauwelijks Nederlands spreekt iets doms heeft gezegd, mag nog niet betekenen dat we weer van meet af aan moeten beginnen. Dit moment mogen wij niet aangrijpen om al het ongenoegen over het asielbeleid te uiten en alle andere nevenonderwerpen uit de kast te halen om ons zo over de rug van anderen te profileren.

El-Moumni - Wel schokkend en beledigend, niet strafbaar - 2002-11-05,  Trouw
De uitspraken van de Rotterdamse imam El-Moumni over homoseksualiteit zijn beledigend en schokkend, maar niet strafbaar. Dit zei de advocaat-generaal gisteren namens het openbaar ministerie voor het gerechtshof te Den Haag. Organisaties van homoseksuelen reageren woedend.

Engelen, Marcel van, Kippenvel bij coming out Arabische homo's, Het Parool 8 aug 2001
''De islam is tegen homo's en Nederland is dus tegen de islam leek het de laatste tijd wel. Iedereen kan nu zien dat die tegenstellingen fake zijn.''
''Dat je het doet, hoeft ook geen probleem te zijn, zolang je naar buiten toe maar de actieve partij bent en niet de passieve,'' schetst Chafik de dubbelhartigheid. ''Je geldt dan als biseksueel, niet als homo, en daar heeft men wel vrede mee.''

Haselhoef niet vervolgd voor belediging homo's, Wegener Dagbladen 25 juni 2002
De officier van justitie in Middelburg heeft besloten de aangiften tegen imam R. Haselhoef uit Krabbendijke te seponeren. De uitspraken die Haselhoef deed over homoseksuelen, kunnen volgens de officier niet worden beschouwd als een belediging in de zin van artikel137c van het Wetboek van Strafrecht. 

Heijne, Bas, Een oude tulband; NRC 12 mei 2001 
Komisch is het wel: meer dan een eeuw reizen westerse benarde zielen naar Marokko en Turkije omdat je daar probleemloos homo kunt zijn - en net nu hier homoseksualiteit niet langer meer gezien wordt als iets dat buiten de maatschappelijke orde staat, zijn het Turken en Marokkanen in Nederland die het keer op keer tot een ziekelijk en gevaarlijk verschijnsel verklaren. 
Natuurlijk, het gaat om religieuze leiders. Die spreken vanuit de leer, wat nu eenmaal iets heel anders is dan de praktijk. Als je hen een microfoon onder hun neus houdt, kun je moeilijk verwachten dat ze zullen verklaren dat homoseks van hen betreft helemaal okť is, je moet met je tijd meegaan, zelf hebben ze in hun jeugd in Marokko ook wel eens ... enzovoort. [...]

Het zal best dat de denkbeelden van de imams over homoseksualiteit in niets verschillen van die van de paus, maar je kunt niet zeggen dat de uitspraken van de paus voor zoete koek worden aangenomen, zelfs niet door de meeste katholieken - dat is het cruciale verschil. [...]
Als je goed naar de imams luistert, wordt duidelijk dat het hier om een wanhopig achterhoedegevecht gaat, en niet om de aankondiging van de eerste islamitische revolutie in Nederland. [...] Nu lijkt mij dreigende kinderloosheid niet het grootste probleem waarmee de islamitische gezinnen te maken hebben [...] Het is dus eerder een metafoor - voor het hele integratieproces van Turken en Marokkanen in Nederland, dat in de ogen van de streng gelovige imams natuurlijk niets anders is dan een desintegratieproces. De imams dreigen zelf uit te sterven, hun woordne blijken in toenemende mate onvruchtbaar. Er is helemaal geen sprake meer van ťťn gemeenschap, dat is de harde waarheid. Het wordt tijd dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders de discussie met zichzelf aangaan. 

Hekma, Gert, Islam en homoseksualiteit, in De Nieuwe Sekstant, winter 2001
Een deel van de opschudding wordt veroorzaakt door onbekendheid van witte Nederlanders met islam, moslims en hun opvattingen.
Iedereen weet hoe christelijke kerken ongeveer over seks denken en vrijwel niemand maakt zich bijzonder druk als de paus weer eens ageert tegen condooms, abortus of homoseksualiteit. Dat raakt Nederlanders nauwelijks, ook de katholieke niet. Maar hoe zit dat met El Moumni? Vertegenwoordigen zijn denkbeelden die van moslims hier en elders?
Wat mij in deze affaire vooral schokte, was niet de opvatting van El Moumni maar het vrijblijvende geklets van Van Boxtel en Kok.

Homo-uitspraak wellicht strafbaar; NRC 5 mei 2001
[...] Tijdens het vrijdaggebed een dag later zei de imam dat homoseksualiteit volgens de Koran weliswaar een "mensafwijkend verschijnsel" is, maar beslist geen reden tot intolerantie of non-acceptatie. Jongeren die homoseksuelen bedreigen, begaan uit islamitisch oogpunt dus een misstap. Volgens El Moumni is de islam zelfs uitermate tolerant jegens andersdenkenden, anders-geaarden en andere gelovigen. 

Kamer: imams het land uit na veroordeling;  Wegener Dagbladen, 11 mei 2001
De Rotterdamse imam Khalil el-Moumni moet uitgezet worden indien de rechtbank hem veroordeelt wegens zijn homovijandige uitlatingen. Dit stelt een Kamermeerderheid van PvdA en VVD. 

Kans op veroordeling imam klein; ANP 11 mei 2001
Een strafrechtelijk onderzoek is niet de juiste manier om beledigende imams aan te pakken, bovendien is de kans op een veroordeling klein. Het gevaar bestaat dat geestelijke leiders an een eventuele veroordeling niet meer in het openbaar en alleen achter gesloten deuren hun dubieuze ideeŽn verkondigen. Controle is dan niet meer mogelijk en dat is volgens de strafrechtdeskundige J. Blad nog minder gewenst. [..] Daarnaast verwijst de deskundige naar de grondwet waarin niet alleen staat dat het verboden is personen of groepen te beledigen, maar ook dat ieder mens het recht heeft zijn mening te verkondigen. 

Kerkhof, Marty P.N. van, Jong, homo ťn moslim; 0-25, november 2001
Homo's zijn niet geliefd in islamitische kring, gehaat zelfs bij bepaalde groeperingen. Toch komen islamitische homo's uit de kast. Ook al lopen ze het risico door hun familie verstoten te worden. 

Leber, Hans, Ten strijde tegen laksheid; Oud-scheidsrechter hekelt lauwe reactie na uitlatingen over homo's; Wegener Dagbladen, 9 mei 2001
Oud-scheidsrechter John Blankenstein deed wel aangifte. [...] "Schandalig, zo'n uitspraak. En het is niet zijn menig, hij zegt dat het zo is vanuit zijn functie in de moskee." [...] 'Zijn uitspraken vind ik kwalijker dan die van GPV-voorman Van Dijke, die inbrekers en homo's met elkaar vergeleek". " 
Ook Zeeuwse imam haalt uit
[...] "De imam zou hebben gezegd dat homoseksualiteit 'volgens de koran verboden is', wat door een tolk wat al te vrij als 'ziekte' werd vertaald. Dit 'verboden zijn' moet [...] in hetzelfde daglicht worden gezien zoals ook ongehuwd samenwonen verboden is. De koran wijst in dit geval niet de menen af, maar hun daden."

Moeder klaagt imam aan; Wegener Dagbladen 11 mei 2001 
[..] Hennie Zandbergen (53) uit Apeldoorn zag niet alleen een belediging aan haar homoseksuele zoon, maar ook aan haarzelf in de woorden van imam sheik Khalil el-Moumni uit Rotterdam. [...] "Die man zegt in feite dat ik een ziek kind op de wereld heb gezet. Dat gaat te ver."

'Onze imam heeft niets anders dan uit de Koran geciteerd'; Wegener Dagbladen, 5 mei 2001
[...] De imam, die zich de woede op de hals heeft gehaald, spreekt de dag erop genuanceerder. [... "Z]elfs ten aanzien van ongeloof is de islam tolerant, vindt E- Moumni. Om dat te staven citeert hij het koranvers Al Kafiroen: "Daarom voor jullie jullie godsdienst en voor mij mijn godsdienst" [Sura 109, "De ongelovigen", vers 6]. 
[...] "Ongelovigen of wie dan ook mogen nooit in een uitzonderingspositie gemanoeuvreerd worden, laat staan het slachtoffer worden van bedreiging. Degene[n] die zich  daar schuldig aan maken zijn in ovetreding. Moslims mogen nimmer hun godsdienst of normen en waarden opleggen", aldus El Moumni. 

Rubio, Abdel Ilah, Homohaat wijdverbreid verschijnsel; Iedereen discrimineert; Wegener Dagbladen 10 mei 2001 
[... H]omohaat is geen exclusieve zaak van fundamentalisten, of ze nu moslim zijn of niet. De Rotterdamse Anti-Discriminatie Actie Raad (Radar) spreekt van een wijdverbreid verschijnsel. Vooral iskamitische allochtone jongeren zouden zich schuldig maken aan geweld, discriminatie en pesterijen. [...] Het overgrote deel van klachten heeft nog steeds betrekking op Nederlanders. [...] Radar kreeg vorig jaar 26 meldingen. "De daders vormen een redelijke doorsnede van de Rotterdamse bevolking", zegt adjunct-directeur Maris. Zij ontkent dat het daarbij vooral om Marokkaanse jongeren gaat. [...] met name het machogedrag van sommige groepen jongeren baart haar zorgen. 
Spreekverbod
Turkse imams in Nederland hebben een spreekverbod opgelegd gekregen over homoseksualiteit. 

Schenk, Helene, Omar 'terug bij af' door uitspraken imam; Wegener Dagbladen, 5 mei 2001
[...] Omar Nahas (37), wetenschappelijk medewerker van de Sitchting Yousef [="Joseph"], die onderzoek doet naar de visie van de islam op homoseksualiteit: "[...] Door zo'n uitspraak moet ik weer helemaal opnieuw beginnen. [...] het is in de hele moslimwereld gevaarlijk om openlijk en zichtbaar voor je geaardheid uit te komen. Hoe meer mensen op je letten, hoe moeilijker het voor je wordt."  [...]
Al toen hij een jaar of tien was wist Omar dat hij op de een of andere manier anders was dan anderen. [...] Hij had relaties met jongens. Ook in SyriŽ. En dat was geen enkel probleem, heldert hij een misverstand op. "Voor de seks had ik echt niet naar Nederland hoeven komen. Dat is voldoende te krijgen. In alle Arabische landen, tot in de moskeeŽn aan toe. [...] Dat is nou zo leuk aan SyriŽ", grijnst hij. "Je legt daar gewoon je armen om elkaars schouders. Een vriend is 'je vriend'. [...] Wil je vriend blijven slapen? Geen probleem." [...]

Volgens Yoesuf  steunt het negatieve beeld over homoseksualiteit bij  moslims op drie pilaren.

Op de eerste plaats wordt de liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht verward met sodomie. 

De tweede pilaar is het idee dat homoseksualiteit een overdraagbare ziekte zou zijn.

De derde is het verbod op homoseksualiteit vanuit de religie. 

"Alleen deze laatste stelling is gebaseerd op de heilige schrift", zegt Nahas. "Maar die laatste stelling kan niet zelfstandig leiden tot discriminatie en uitsluiting van homo's. Religieuze geboden en verboden blijven een zaak tussen God en de mens zolang andere stervelingen doordoor niet geschaad worden."

Stein, Yoram, Dialoog - Een wereldvreemde softie;  Moslim-geleerde en Indonesie-kenner aan het woord; Trouw, 20 november 2001
Heeft 11 september gevolgen voor de multireligieuze samenleving? Vandaag islamoloog Karel Steenbrink, IndonesiŽ-specialist en actief in de dialoog tussen katholieken en moslims. [...]
De dialoog tussen religies zou ertoe moeten leiden dat wij elkaar beter leren kennen. Dat kan dan tot een leukere of een betere religie leiden of tot een betere maatschappij. De dialoog heeft als basis de mensenrechten die gerespecteerd moeten worden..

Wieringa, Saskia, Liefde in het licht van Allah; Godsdiensten gebruiken homohaat als bindmiddel; NRC 19 mei 2001
Homoseksualiteit en islam gaan, anders dan een aantal imams beweert, wel samen. Over de hele wereld zijn daarvan voorbeelden te vinden. Veel is geoorloofd, zolang er maar niet over gesproken wordt. [...] 
Zijn islam en homohaat onlosmakelijk met elkaar verbonden? Je zou het bijna gaan denken. Maar er zijn volop voorbeelden van het tegendeel. Er is een rijke traditie van islamitische literatuur waarin de liefde voor Allah en die voor mannen bezongen wordt. [...]
Zowel het christendom als de islam is een patriarchale godsdienst die zich moeizaam verhoudt tot homoseksueel gedrag. In zowel christelijke als in islamitische culturen komt een grote verscheidenheid aan homoseksuele praktijken voor. In beide gevallen is dat soms terug te voeren op gewoontes van voor de intrede van de mono-theÔstische godsdienst. Beide religies kennen periodes van meer of mindere afwijzing van homoseksualiteit. [...]
Islam en homohaat hoeven niet samen te gaan. Imams die in Nederland werkzaam zijn kunnen zich aansluiten bij islamitische stromingen die veel toleranter tegenover homoseksueel gedrag staan dan zij [...]

 

Start Omhoog