Start Omhoog

Citaten uit

El-Moumni - Wel schokkend en beledigend, niet strafbaar

2002-11-05 Trouw

De uitspraken van de Rotterdamse imam El-Moumni over homoseksualiteit zijn beledigend en schokkend, maar niet strafbaar. Dit zei de advocaat-generaal gisteren namens het openbaar ministerie voor het gerechtshof te Den Haag. Organisaties van homoseksuelen reageren woedend.

[...] Het OM besloot tot hoger beroep, maar eist nu zelf vrijspraak. Net als de rechtbank vindt het OM dat de imam de Koran aanhaalde en niet zijn eigen mening ventileerde. Wl noemde de advocaat-generaal het belangrijk dat het hof zich over deze zaak buigt, omdat het om grondrechten als vrijheid van godsdienst en meningsuiting gaat.

[...] Ook imam El-Moumni, zo zei justitie gisteren, heeft niet aangezet tot haat. Het OM wijst daarbij op fragmenten die door 'Nova' niet zijn uitgezonden. Daarin zegt de geestelijke dat het niet geoorloofd is om mensen lastig te vallen. Justitie verweet 'Nova' gisteren dit deel van het gesprek te hebben geschrapt. El-Moumni had volgens het OM wel moeten realiseren hoeveel invloed zo'n tv-interview heeft.

In een gezamenlijke verklaring stelden prominente homoseksuelen als oud-scheidsrechter John Blankenstein, Henk Krol (hoofdredacteur Gaykrant) en Henk Beerten (COC Nederland) gisteren dat het OM zich met deze plotselinge draai ,,achter godsdienstvrijheid verschuilt en zich van de samenleving verwijdert''.

 

Start Omhoog