Start Weblog Inhoud Wat is nieuw English

Opiniestuk 15

Homotieners

Zij passen niet in het feministische model

Er bestaan homotieners. Seksuele voorkeur ontwaakt vrij vroeg. Er vinden eerste ervaringen plaats, doorgaans al in de tienertijd. Hoe hierover te denken?

Doorgaans wordt over deze vroege ervaringen gedacht in het feministische model.
Dit model is ontstaan doordat vrouwen gingen spreken over hun incestervaringen:
over vaders of andere mannen die met geweld meisjes verkrachtten.
Het model kent een Dader en een Slachtoffer.

Dit model is alom gebruikt om alle vroege seksuele ervaringen te bespreken, ook die van jonge homotieners die veelal zelf op zoek gingen naar hun eerste ervaringen op het gebied van hun voorkeur.

Het een past niet bij het ander.
Over ervaringen van homotieners kan beter in een ander model worden gesproken.

Homoseksuelen voelen zich onveilig op school

Wegener Dagbladen 9 april 2003

Homoseksuele leerlingen en leraren in het voortgezet onderwijs voelen zich onveilig op school. Dat komt omdat de scholen te weinig aandacht besteden aan homoseksualiteit, vinden ze. 

Bijna driekwart van de ondervraagden zegt dat pesten, naroepen en zelfs fysiek geweld regelmatig voorkomen, 

Dat blijkt uit het rapport "Poten en flikkers de klas uit. Hoe tolerant is jouw school?", dat gistermiddag aan de Tweede Kamer is overhandigd.  [...]

Is dit alleen een opinie? 

Nee, het is ook onderzocht, althans - dit is een beperking van dit onderzoek - bij jongens:

Rind, Bruce,
De seksuele ervaringen van homo- en biseksuele tienerjongens met mannen,
Een empirisch onderzoek naar psychologische samenhang in een niet-klinische steekproef,
In: Archives of Sexual Behavior, jaargang 30, nummer 4, augustus 2001;
Oorspronkelijke titel: ‘Gay and Bisexual Adolescent Boys’ Sexual Experiences With Men: An Empirical Examination of Psychological Correlates in a Nonclinical Sample’

In de loop van de laatste vijfentwintig jaar is het incestmodel, met zijn voorstelling van hulpeloze slachtoffers die worden uitgebuit en getraumatiseerd door machtige daders, de opvattingen over zo goed als alle vormen van seks tussen volwassenen en minderjarigen gaan overheersen. Daarom worden zelfs gewenste seksuele relaties tussen homo- of biseksuele jongens en volwassen mannen, die in verscheidene belangrijke opzichten verschillen van incest tussen vaders en dochters, algemeen door het grote publiek en door beroepsmatig betrokkenen beschouwd als traumatiserend en psychisch schadelijk. 

Dit onderzoek bekeek deze algemene opvatting door een niet-klinische, merendeels uit studenten bestaande, steekproef van homo- en biseksuele mannen te onderzoeken.

[..] We moesten maar een ander model zoeken, dat ook ruimte biedt aan het vastgestelde feit dat tienerjongens doorgaans neutraal of positief reageren op leeftijdsongelijke seksuele relaties die zij vrijwillig zijn aangegaan met volwassenen van het geslacht van hun voorkeur.

Lees het artikel

Zinvol project:

Op < http://www.comingout.nl/ >
zijn veel jonge homo's aan het woord over hun coming out.

 

Start Weblog Inhoud Wat is nieuw English