< Vorige ]   Start OmhoogVolgende > ]

Jongeren, bedankt!

Tegenwicht weblog # 194
juli 2020

Juist jongeren komen nu in opstand tegen dictators, te beginnen met enkele zeer moedige jongeren die daarna ruim navolging oproepen. Modern Tegenwicht dus met veel kwaliteit en hopelijk ook effect. De IK-IK-IK-man Trump heeft het in elk geval geweten.

Hieronder drie voorbeelden ervan.

Rusland

Olga Misik, 17 jaar, leest de oproerpolitie voor uit de grondwet, Moskou, 27 juli 2019.
Foto: Alexel Abanin, AP/ANP, De Groene Amsterdammer 23 juli 2020.

In die grondwet stond nog het recht op vrije meningsuiting en demonstratie. Sinds kort is er een nieuwe grondwet. Olga Misik: "Mijn grootste teleurstelling van 2020 is dat ik deze troep niet meer kan voorlezen aan de oproerpolitie."

"Deze troep" vermindert deze rechten beduidend, legt in feite alle oppositie lam, het homohuwelijk wordt nu 'on-russisch', terwijl God en de Russisch Orthodoxe kerk wel Russisch worden verklaard: kerk en staat zijn niet meer gescheiden. De crux van de nieuwe grondwet is dat de telling van de termijnen van president Poetin nu weer bij nul begint, zodat hij nog twee termijnen kan aanblijven. Deze wijziging is verstopt tussen 1999 andere wijzigingen die o.a. leuke dingen beloven, zoals een beter pensioen.

De wijzigingen zijn al aangenomen door de regering en de Doema, maar Poetin wilde per se nog een referendum erover. De stemmers werden ter stemming gelokt met loterijen en weggeefacties, een week de tijd om te stemmen en gratis vervoer - lees: gebod om te stemmen - voor ambtenaren en werknemers van veel bedrijven. Volgens berekeningen van verkiezingsexpert Sergjej Sjpilkin is er op ongeëvenaarde schaal gefraudeerd. Hij komt uit op een opkomst van 30%, Poetin komt op een opkomst van 68%, waarvan 78% zou hebben voor gestemd. Direct hierna begonnen de huiszoekingen en arrestaties van journalisten.

Turkije

De Turkse studenten staan onder grote druk. Het examen wel of niet halen bepaalt niet alleen hun toegang tot de universiteit, maar ook vrijwel geheel hun toekomst. Identiteitskaart vergeten? Vergeet het examen maar. Deze examens zijn in het Turks, wat niet iedereen even goed beheerst. De examens waren aanvankelijk uitgesteld vanwege het corona virus, maar gingen plotseling onverwacht toch door, vermoedelijk om de vakanties te vervroegen en het toerisme weer op gang te krijgen, volle klaslokalen of niet. Er volgden felle protesten, o.a. onder #TurkishStudentLivesMatter.

President Erdoğan reageerde met een videoconferentie op de sociale media. Dit liep uit op een blamage voor de president. Binnen een uur volgden ruim honderdduizend afkeurende reacties met het voornemen nooit op hem te zullen stemmen. Ook bezochten de scholieren, heel creatief, de downloadwinkel van Google om de app van ETS Tours, de reisorganisatie van het Turkse ministerie van toerisme, slecht te beoordelen. Uiteraard gaven de regeringsgezinde media, vrijwl alle media in Turkije, de schuld hiervan aan de Gülen beweging. Ja, het zal ook eens niet weer Gülen zijn ... De oude man is er maar druk mee ...
Bron: Toon Beemsterboer; Erdoğan mikpunt van boze scholieren; NRC 30 juni 2020.

De VS

President Turmp houdt erg van massale toejuichingen in enorme hallen. Corona of niet - in de VS fors uitgebroken - hij moest en zou zijn campagne beginnen in zo'n bijeenkomst, rally geheten, in Tulsa, Oklahama, in een hal waar 19.000 mensen in pasten. Men moest zich tevoren inschrijven. Volgens Trump deden meer dan een miljoen mensen dit - pech dus voor wie er niet meer in pasten. Wie er wel in konden, moesten tevoren een verklaring tekenen dat zij, als zij daar met het virus besmet zouden worden, niet de Republikijnse Partij zouden aanklagen. Er was inderdaad een toename van besmettingen na die bijeenkomst.

Trump en corona ... Ontkennen, ronduit liegen, de media blamen, bagatelliseren, mallotige 'geneesmiddelen' aanprijzen (Trum is geen arts) tegen wat hij consequent "Het China virus" noemt. Nog net niet het "Democratische virus"; wel zit hij in alle staten met een democratische gouverneur deze dwars door hun maatregelen te ontkrachten. Trump:

"Het is best mogelijk dat mensen alleen maar een mondkapje voordoen om te laten zien dat ze tegen MIJ waren."

Trump is dan ineens, grillig en onvoorspelbaar als hij is, vóór het mondkapje. Hij verschijnt ermee op Twitter met de boodschap, hier even vertaald:

"Wij zijn Verenigd in onze poging het onzichtbare China Virus te beteugelen. Veel mensen zeggen dat het Patriottich (vaderlandlievend) is om een mondkapje te dragen als je niet voldoende afstand van elkaar kunt houden. Niemand is meer Patriottisch dan ik, uw favoriete President!"
Bas Blokker; Trump: epidemie wordt nu erger; NRC 22 juli 2020.

Nadere uitleg is nauwelijks nodig.

  • Trump is geen vaderlijke president voor alle Amerikanen; hij is voor alles Republikein, of eerder 'Trumpiaan'. Het is allemaal IK, IK, IK. Amerika is enorm verder gepolariseerd sinds zijn aantreden.
  • Zijn buitenlandse 'politiek' bestaat uit foto's waarin hij poseert met Poetin (Rusland), Kim Yung-Un (Noord Korea) en Xi Jinping (China), met de groten der aarde dus, zonder dat hij iets anders bereikt dat hij als was is in de handen van deze groten der aarde.
  • Zijn medewerkers, ministers en andere leidende functionarissen vliegen met bosjes het Witte Huis uit: ontslagen.
  • Hij schijnt een groot deel van de dag en nacht te besteden aan het kijken op Fox News. De serieuze kranten enz. heeft hij tot zijn vijanden verklaard, die alleen maar nep-nieuws geven. De leugens van trump zijn intussen niet meer te tellen. Hij leest geen stukken langer dan een A4, laat staan boeken.
  • Hij is notoir vrouw-onvriendelijk, grof in de mond dan wel op Twitter.

Genoeg over Trump. Terug even naar de bijeenkomst in Tusla en de vermeende miljoenen toezeggingen en de verhoopte duizenden aanhangers. Er was tegenwicht nodig en dit kwam er ook.

De jongeren kwamen in actie. Fans van K-pop, Koreaanse popmuziek, veelal tieners, hebben de fans via sociale media als TikTok opgeroepen een kaartje te bestellen, maar er niet heen te gaan. Heel creatief! Zie hier het resultaat:


Foto: Reuters in NRC 24 en 25 juni 2020.

De online behendige tieners hadden Trump een blamage bezorgd. Ook klopte er niets meer van de data die werden verzameld: wie, wat, waar, telefoonnummers, ten behoeve van de campagne.

"Je bent gewoon gerockt door tieners op TikTok", twitterde de Democraat Alexandria Ocasio-Cortez, "een pluim vor de Zoomers" - de huidige generatie jongeren - "jullie maken me zo trots."

Jongeren geven tegenwicht

Tegenwicht deelt in deze trots: een prestatie, slim, creatief, kundig!

Uw Tegenwicht schrijver echter wordt en blijft dus nu oud, al knap tegen de 80 jaar aan met bijbehorende kwalen, o.a. aan de ogen.
Na nu 194 blogs en 79 opiniestukken geeft deze site Tegenwicht het stokje gaarne door aan de nieuwe generatie.
Tegenwicht gaat stoppen. Het 'waarom?' hiervan wordt nog besproken in opiniestuk in blog # 195 en opiniestuk # 80.

< Vorige ]   Start OmhoogVolgende > ]

Naamloos document