Vorige Start Omhoog Volgende

Trump twittert en tekent decreten

Weblog Tegenwicht 
# 188 - 11 februari 2017

Decreten

Drie weken, 21 dagen na Trumps aantreden, heeft hij rond de 21 decreten en memoranda getekend.

Het zijn decreten van de president, dus van de federale overheid, de man die, met de Republikeinen, mordicus tegen bemoeienis van de federale overheid was. Het onderstaande is een greep uit deze decreten, memoranda en andere plannen.

Gekozen ...

... door de kiesmannen met vaak maar een geringe meerderheid achter zich. Clinton had drie miljoen stemmen meer, maar zo werkt het systeem in de VS niet. Bij zijn inauguratie, waar bijna geen artiesten voor te vinden waren, zag "The Donald" al zijn eigen feiten, namelijk dat er meer mensen dan ooit op af gekomen waren, al laten getuigen en satellietfoto's duidelijk het tegendeel zien. De vrouwenmars daarna trok heel wat meer mensen. Al snel verordende hij dus een onderzoek naar "de verkiezingsfraude" van die drie miljoen stemmen meer, iets wat uiterst onwaarschijnlijk is; fraude kwam vrijwel niet voor.

Zijn team ...

... bestaat vooral uit witte mannen, miljardairs en generaals ... de elite dus, tegen wie dezelfde Trump zo sterk gekant was omdat zij tegen Het Volk waren. Ik, zegt Trump, weet wat Het Volk wil, dus wie het met mij niet eens, pleegt "Verraad aan Het Volk" en moet opkrassen - als eerste zijn minister van Justitie.
De strategisch adviseur, een topfunctie, is gegaan naar Steve Bannon, de man van Breitbart, 'nieuws'-agentschap dat grossiert in complottheorieŽn, een multimiljonair die 'De staat / het establishment' / de elite wil "vernietigen" - nu dus de man van staat, establishment en elite.

Banen weg door ...

Ja, door wie? Door de grote ondernemers, het grote geld, dat meer winst zag in het verplaatsen van de industrie naar de lage-lonenlanden; mensen als hij en zijn team dus die rijk geworden zijn van de globalisering en de vrijhandel. Nu worden diezelfde ondernemers onder zware druk gezet door rechtstreekse federale bemoeienis met het bedrijfsleven - dat dan ook al massaal protesteerde.

Protectionisme

Er komen hoge invoerrechten voor producten uit andere landen. De bedoeling hiervan is dat ondernemers hun fabrieken terughalen naar de VS, zodat er daar meer banen komen voor de gewone hardwerkende man. Het effect zal zijn dat de prijzen van geÔmporteerde artikelen stijgen, zodat de consument, dezelfde gewone man, het gelag betaalt.

Infrastructuur en schulden

Er komen meer banen doordat de verouderde infrastructuur wordt opgeknapt en vervangen. Hierdoor zal de staatsschuld, al erg hoog, flink oplopen. Wie hiermee dan in moeten stemmen zijn dezelfde Republikeinen die Obama de voet fors dwars hebben gezet toen deze geld wilde lenen om de economie weer op te krikken. Zal men het geld weer van China kunnen lenen?

Klimaat

Trumps team bestaat grotendeels uit mensen die elk klimaatprobleem ontkennen, hoezeer de wetenschap dit vrijwel unaniem wel erkent. Dat hele klimaatprobleem is 'een complot uit China!' Aan de wetenschap hebben wij geen boodschap; dat is toch 'ook maar een mening'.

Direct na Trumps betreden van het Witte Huis verdwenen de pagina's van het Climate Action Plan en van de Clean Water Rule, en andere, van de website van het Witte Huis. De subsidie aan en de contracten met de EPA. de Environmental Protection Agengy werden subiet geblokkeerd. Er kwam een bevel dat de EPA al hun wetenschappelijke publicaties eerst aan het Witte Huis moet voorleggen. Staatsbemoeienis dus.

Er komt meer fossiele energie. De pijpleiding door het gebied van de Indianen, hun Heilige Grond en hun schone meer, wordt toch aangelegd; niks milieuonderzoek. Die Indianen kunnen fluiten naar hun rechten. Het is toch maar een minderheid; die moet maar wijken voor de meerderheid, die goedkope energie wil; dit is wat Het Volk Wil - en zo werkt de democratie nu eenmaal: staatsbemoeienis.

Het anti-abortus decreet

Vrijwel direct werd per decreet de financiering gestopt van organisaties die in ontwikkelingslanden helpen bij gezinsplanning, eventueel met een veilige abortus, maar vooral ook met het plannen van zwangerschap en het voorkomen van ongewenste zwangerschap en geslachtsziekten. Dit gaat dus, zeggen ter zake kundigen, een 6,5 miljoen ongewenste zwangerschappen opleveren, een 2,2 miljoen onveilige abortussen en het overlijden van 21.700 jonge moeders (aldus Marie Stolpes International in NRC 25 januari jl).
Onze minister Liliane Ploumen begon direct een actie om een fonds te verkrijgen voor dit werk; wereldwijd is al door staten en particulieren geld voor gestort.

De opperrechter

Dit is een heikel punt. Al anderhalf jaar willen de Republikeinen zelfs de naam niet horen van de door Obama voorgestelde opperrechter. Nu is er een kandidaat die als zeer conservatief bekend staat. Deze is tegen abortus - "Gij zult niet doden!" - maar voor de doodstraf ... zeer christelijk dus ...

'Illegalen'

Intussen is er ook weer ruimte geschapen voor buitenlandse detentiecentra voor illegalen en voor de beruchte waterboarding aldaar. Er zijn miljoenen 'illegalen' in de VS, voor wie Obama al een regeling had bedacht. De regeling wordt nu: vastzetten en uitzetten. Van steden die daar niet aan meewerken, zoals New York, Los Angeles, San Francisco en Chicago, wordt de federale geldstroom gestopt. Staatsbemoeienis.

Kerk en staat

De Evangelicals krijgen nog een cadeautje: de intrekking van het Johnson Amendement dat zegt dat kerken die hun steun uitspreken voor politieke kandidaten, hun vrijstelling van belasting kwijtraken. Trump wil dit amendement "compleet vernietigen".

De muur

De muur op de grens van Mexico moet er komen. Deze moet 'criminelen tegenhouden' (in de VS zijn die er niet) en drugs tegenhouden (pech voor de in de VS massaal aanwezige gebruikers ervan; waar vraag is, komt handel). O ja, het leger mag de grens wel overschrijden om in Mexico de orde te herstellen.

De banken

Deze, het grote geld, de elite, het establishment, krijgen meer ruimte. De Dodd-Frank Act, ingesteld om een crisis als in 2008 plaats vond te voorkomen, moet ook vernietigd worden. Een bank moet toch kunnen handelen, kopen, verkopen! Ja, ook pensioenen en dergelijke. Pensioenadviseurs zijn nu nog verplicht te handelen in het belang van de klanten - Het Volk dus - maar dit hoeft nu niet meer; zij kunnen nu handelen ten voordele van de banken, het grote geld, het establishment, de elite.

Obamacare

Dit succes van Obama heeft miljoenen onverzekerden aan een zorgverzekering geholpen. Voor de Republikeinen was dit een doorn in het oog: Staatsbemoeienis! Schande! Nooit! Dezelfde staat gaat zich nu weer bemoeien: afschaffen of veranderen.

Het inreisverbod

Als een donderslag bij heldere hemel, als een missive van God, Zeus, Wodan of Donar, kwam er per decreet een inreisverbod voor mensen uit zeven 'moslimlanden': Irak, Iran, Jemen,LibiŽ, Soedan, SomaliŽ en SyriŽ. Christenen uit die landen mogen er dan weer wel in. Mensen met een verblijfsvergunning, een visum, een dubbele nationaliteit en aanvankelijk ook met een Green Card komen er niet in, vluchtelingen uit SyriŽ al helemaal niet. Dus: discriminatie naar afkomst en religie. Kent Trump zijn eigen grondwet wel? 

Dit gaf wereldwijd chaos op de vliegvelden; mensen werden urenlang verhoord en veelal teruggestuurd. Al even wereldwijd was het protest; ook van zijn eigen minister van Justitie Sally Yates, die er een overtreding van de wetten, de grondwet, de internationale verdragen en het internationale recht in zag. Herbezinning? Nee: ontslag van de minister.

Het doel hiervan zou zijn Amerika weer veilig te maken door "terroristen" tegen te houden. Vanuit deze landen zijn echter nooit aanslagen gepleegd - "Wel!" zegt Trump, "De leugenpers heeft ze opzettelijk verzwegen!" - terwijl de daders van de grootste aanslag, die op de Twin Towers, goeddeels uit Saoedi-ArabiŽ kwamen. Dit land staat niet op de lijst, maar ja, daar komt olie vandaan en het Trump-imperium zit nu eenmaal in de olie.

Trump is kennelijk niet goed geÔnformeerd - hij leest geen boeken - want Iran is een sji'ietisch land en juist sji'ieten verwerpen de jihad. Jihad is sunnitisch, Saoedi-ArabiŽ is sunnitisch. Wat hij niet bedenkt is dat dit decreet iedereen gelijk geeft dat er een strijd tegen 'de moslims' plaats vindt en dat dit de haat alleen maar zal voeden - en dus de kans op aanslagen vergroot. De vorige aanslagplegers woonden al in de VS. 

Wat Trump wel wist, maar zelf verzweeg, is dat de aanslag op een moskee in Canada gepleegd is door een van zijn fans. Het gevaar zit 'm niet in die moslimlanden, zeker niet in de sji'ietische, maar in zijn eigen land, in zijn eigen achterban die miljoenen wapens in bezit heeft en wil houden, ongeveer een per huishouden, vaak genoeg meer. In de VS wordt gemiddeld zeven kinderen per dag doodgeschoten door een Amerikaan. Daar zit het gevaar.

Het decreet werd al snel opgeschort door een federale rechter (die 'dus' "het land in gevaar bracht"), al snel gevolgd door een correctie inzake de green card en een  hoger beroep dat de maatregel verbood, gevolgd door woedende tweets van Trump: "DE veiligheid van het land staat op spel!". Dit kan tot het Hooggerechtshof  doorgaan - dit laatste nog zonder de nieuwe opperrechter. 

Genoeg, voor nu even, voor we Trump-moe worden of blijven.
Alleen nog even dit:

Geert Wilders is het helemaal met Trump eens; hij bewondert en complimenteert hem; Wilders wil hier de grenzen dicht en de migranten buiten houden. Het CDA wil de grensbewaking weer terug. De partij 50+ distantieert zich ook niet van Trump en zijn beleid. Weet op wie u stemt. 

Wie geeft hier tegenwicht? Daar moeten we het dan nog maar eens over hebben.

Vorige Start Omhoog Volgende