Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

'Met straf alleen komt het nooit goed met zo'n jongen'

Trouw - Nico de Fijter − 28/03/11 

[... .... ... ... ....]

Ronny van de Water [,] lid van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) en voorzitter van de RSJ-commissie: [....]

"Wij zijn ons ervan bewust dat dit advies niet echt past in de tijdgeest. Want die is: strenger straffen, repressie, stevig aanpakken. Maar die aanpak werkt bij jongeren heel vaak niet. Je moet ze begeleiden, je moet ze heropvoeden. 

Waarom zou je een stel jongens die op het schoolplein klappen hebben uitgedeeld via het strafrecht aanpakken? Dat haalt niets uit. Laat ze met elkaar in gesprek gaan, stel een mediator aan. Dat zorgt voor gedragsverandering."

[... ...] 


Tachtig procent van de jeugddelicten, zegt Van de Water, is leeftijdsgebonden. 

"Dat zijn Pietje Bell-achtige jongeren. Dat gaat weer over. Natuurlijk moet je die een straf opleggen als ze iets verkeerd hebben gedaan. Maar dat kan op allerlei manieren, en dat hoeft lang niet altijd via het strafrecht. Nu hoor ik te vaak dat een fikse straf dé oplossing is. Dat is niet zo. Zeker niet bij de grote groep die uitglijders maakt die nu eenmaal bij de leeftijd horen."

Die belanden nu vaak onnodig in een strafproces, zegt Van de Water. 

"Dat is ingrijpend. De Raad voor de Kinderbescherming gaat zich ermee bemoeien, je DNA wordt opgeslagen, je krijgt een strafblad. Dat is nogal wat en dat kan lang gevolgen hebben. 

Ik ken het geval van een meisje dat een keer de fout inging toen ze 14 was. Drie jaar later wilde ze stage lopen op een kinderdagverblijf, maar dat kon niet omdat ze vanwege die ene veroordeling geen verklaring van goed gedrag kreeg. 

Daar klopt iets niet. Het uitgangspunt van het jeugdstrafrecht is het opvoedende karakter. Als dat voorop staat, zul je dit soort situaties niet meer tegenkomen."

Vorige Start Omhoog Volgende