Vorige Start Omhoog

Citaten uit

'Jongeren niet bang voor de gevangenis'

Nico de Fijter − Trouw - 29/03/11 

Jongeren zijn niet bang voor de gevangenis, zegt hoogleraar ontwikkelingspsychologie Bram Orobio de Castro. 

"Ze vinden er niets afschrikwekkends aan. Het enige dat een jongere doorgaans overhoudt aan een tijdje detentie is contact met andere jeugdige criminelen, met wie hij dan later weer de fout in kan gaan."

Orobio de Castro, verbonden aan de universiteit van Utrecht, is het hartgrondig eens met de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) die gisteren waarschuwde dat het opvoedende karakter van het jeugdstrafrecht steeds vaker het 
onderspit delft omdat er teveel nadruk ligt op streng straffen.

"Jongeren zijn ongevoelig voor straf en detentie", zegt hij. "[... ...] Een jonge crimineel geniet aanzien bij zijn vrienden als hij achter de tralies heeft gezeten. Met als gevolg dat hij er niet voor terugdeinst opnieuw de wet te overtreden."

[... B]eter is het om te kijken naar de opeenstapeling van problemen en risicofactoren die achter elke criminele jongere schuilgaan, vindt hij. 

"Dat kan van alles zijn: een slechte buurt, een laag IQ, een drinkende vader, een afwezige moeder, of juist het onvermogen van ouders om met hun onhandelbare kind om te gaan."

De focus moet daarom daarop liggen, vindt Orobio de Castro, en niet op het strenge straffen. 

[... ... ...] 

'Veel Marokkaanse boefjes missen elk moreel besef'

Te streng straffen schaadt jongeren. "ja, ook Marokkaanse jongens", zegt pedagoog Abdel Boulal van Intercultureel Pedagogisch Adviesbureau ICP in Purmerent. 

"Je hoort vaak: 'Die Marokkaanse jongens gedijen bij een autoritaire strenge aanpak. Dat zijn ze thuis zo gewend.' Flauwekul: de context thuis is heel anders. 
Bij de autoritaire aanpak van hun vaders, de strenge straffen thuis, komt ook warmte en liefde kijken. [...]"

"Ook bij die Marokkaans-Nederlandse jongeren werkt 'steeds strenger' juist averechts. Lange gevangenisstraffen werken statusverhogend. [...] Je moet ze begeleiden. [...]"

[... ... ...]

Vorige Start Omhoog