Vorige Start Omhoog Volgende

Vrede op aarde

Tegenwicht weblog # 134

Kerstmis, 25 december 2010

Bij kerstmis hoort een vredeswens - bij deze dan. 

Tijdens de eerste Wereldoorlog hielden de soldaten op kerstmis op met vechten, op die dag waren ze geen vijanden en vierden ze samen feest. Zo sterk is kerstmis verbonden met vrede. Daarna namen ze de strijd maar weer op. En was het niet op een eerste kerstdag dat de zo christelijke Amerikanen het grootste bombardement op Vietnam uitvoerde, met brandbommen en al? Zo vredig is de wereld nu ook weer niet. 

De laatste weblog dateert van juni. Uw weblogger was even druk. Hij hield zich bezig met die vrede op aarde en had zijn hoop gesteld op de democratie. Vele berichten over vele verkiezingen in vele landen passeerden zijn lezende oog. Overal verkiezingen: dat gaat de goede kant op! 

Juist ja, maar er was vrijwel geen enkel bericht over eerlijk verlopen verkiezingen. Van land na land werd fraude, bedrog en onderdrukking vermeld. Iran spant wel de kroon met die Opperste Leider (met militie) als het Hoogste Gezag. Het meest recent is Wit-Rusland, waar de tegenkandidaten voor het presidentschap allemaal gevangen zitten. Plus de rest van de oppositie en de demonstranten. Democratie is toch niet zo eenvoudig. 

In Ivoorkust hebben we daardoor nu al twee presidenten en twee premiers. Dat schiet dus wel op. De een heeft nog een leger achter zich staan. "Alle macht komt uit de loop van het geweer"... zolang hij het leger kan betalen. De VN, de Wereldbank en andere hoge organen willen nu de geldstroom naar de oude president stoppen zodat hij zijn leger niet meer kan betalen. Eens zien of ze dan nog zo trouw zijn. 

Achter de macht van het geweer schuilen dus weer andere machten: de banken. De financiŽle crisis in de wereld maakte dit wel duidelijk. Maar ook de banken kunnen niet zonder geld dat mensen storten, sparen en lenen. Ook daar schuilt dus weer een macht achter: de beleggers en speculanten, de echte machthebbers. Deze zijn niet echt uit op vrede, slechts op 'rust' - en op meer geld. 

Maar goed, we kunnen nu gerust zijn over de wereldvrede. Het START verdrag is in de VS door het congres heen en zal in Rusland door de Doema aanvaard worden. Dit is mooi. Laat tien atoombommen genoeg zijn om de wereld te vernietigen, dan kan dit nu nog maar ruim 3000 gedeeld door tien = 300 maal. 

Dit stelt toch wel even gerust: De VS en Rusland elk slechts elk 1500 strategische kernkoppen, plus nog die in enkele andere vreedzame landen als IsraŽl en Pakistan. Op slechts 800 lanceerinstallaties (VS), 450 (Rusland) en her en der nog een paar. Rusland heeft nu nog een 2.500 kernkoppen en de VS 2.000. Dat scheelt toch een slok op een kerstborrel. 

Om de ondertekening van het STAT verdrag door het congres te krijgen, moest Obama een compromis sluiten met de Republikeinen. Er mogen nu wel weer andere kernwapens ontwikkeld worden. Er schijnt nog een ander soort kernwapens te bestaan waaraan dan niet getornd wordt, de niet-strategische kennelijk. 

Obama leeft op, maar is niet uit problemen; Juurd Eijsvogel, NRC Handelsblad 23 december 2010. 

De waanzin! Wie verzint het toch om duizenden van zulke gevaarlijke wapens te gaan produceren? En wat kost dit allemaal in een wereld met honger? Wie? In elk geval de als zeer conservatief christelijk bekend staande Republikeinen in de VS. Christus als vredesvorst? Eerbied voor het leven, desgewenst: de schepping? Nu even niet! 

"Vrede op aarde ..." Er komt achteraan: "... voor de mensen van goede wil". Waar zijn die mensen? Ze moeten er wel zijn, maar we zoeken ze maar niet bij de Republikeinen met hun Tea Parties. De echte goedwillenden hebben de macht niet.

Er gaan nu dus enkele duizenden kernkoppen ontmanteld worden. Maar waar moet dat spul heen? Dat blijft iets van tienduizenden jaren nog erg gevaarlijk.

Daar heeft de techniek een antwoord op: in Duitsland liggen bij Remlingen 126.000 (!) vaten radioactief afval opgeslagen in oude zoutmijnen. 'Gaat eeuwen mee', zeiden de ingenieurs. Maar de zoutmijnen zijn gaan lekken.

"Tienduizend liter water per dag vangen we op en voeren we af." (NRC Handelsblad 23 juni 2010)

Radioactief zout water? Waar moet dat dan weer heen? Zijn de vaten al aangetast? Er moeten nu duizenden vaten worden verplaatst. Dit kost maar een 3,7 miljard euro. Onduidelijk is of de kosten van de beveiliging hier ook in zijn begrepen. Deze kosten waren al extreem hoog toen een trein met radioactief afval van het Franse Le Hague naar het Duitse Gorleben moest worden begeleid, het laatste stukje in vrachtwagens.

In Hongarije hadden ze ook zoiets leuks: zwaar giftig industrieafval, rode smurrie, was 'veilig' opgeborgen in een meer achter een paar dijken - die het vervolgens begaven.

Nee, hier werd uw weblogger niet vrolijk van. Maar nu wel. Hij leest nu een boek dat iets van 'Vrijheid en Hoop' aankondigt, of woorden van die strekking. Ja, er is hoop: er is nu Een Leider opgestaan die zo goed is dat hij zelfs geen inspraak nodig heeft. Een soort moderne Messias dus. Het boek beschrijft de ideologie van de politieke partij met slechts ťťn lid: de PVV. U leest er hier binnenkort meer over.

Nu eerst maar een kerstborreltje nemen op het heugelijke feit de aarde nog maar 300 maal vernietigd kan worden. Het schiet al aardig op met die Vrede op aarde.

Vorige Start Omhoog Volgende