Vorige Start Omhoog Volgende

Disproportioneel

De staat Israel laat nu alle moraal 'schieten', gesteund door de VS, gekritiseerd door de EU.

Tegenwicht weblog # 61, 15 juli 2006 

Gekte

In de gekte in Gaza doodde het leger van de staat IsraŽl vele tientallen Palestijnen teneinde een ontvoerde korporaal levend terug te krijgen. Het vernielde een elektriciteitscentrale, bruggen wegen, en pleegde een invasie in intussen de gehele Gazastrook. Eten bederft, waterleiding faalt, mensen hebben geen eten en geen water in een bloedheet land. Disproportioneel geweld, zo niet genocide. Je bent geneigd te gaan denken: ze wachten gewoon op een aanleiding om hun geweld los te laten barsten; ze zijn gewoon blij met die ontvoering. 

Voor de ogen van de verbaasde krantenlezer en tv kijker bleef het hier niet bij: er was een tweede aanleiding om het geweld op de buurlanden te doen losbarsten. Twee soldaten werden ontvoerd door Hetzbolla en het leger van de staat IsraŽl viel ook Libanon binnen. Alsof ze er op zaten te wachten. 

Ook daar vernielde het een elektriciteitscentrale, vele bruggen en wegen, het blokkeerde een haven en bombardeerde woonwijken. Weer voelen vele tientallen slachtoffers onder de burgerbevolking, om, zogenaamd dan, twee soldaten levend terug te krijgen. 

Kennelijk telt het leven van een IsraŽlische soldaat een factor tien of beduidend meer dan het leven dan een Palestijnse of Libanese buurland-burger. Disproportioneel. 

"Disproportioneel" zei ook de EU, en terecht 

De EU bracht, terecht, nog de kracht op om met een eigen verklaring te komen, en snel ook, hierin gesteund door de VN die en passant verklaarde dat de staat IsraŽl de ene na de andere VN resolutie genegeerd heeft. 
 

Wat doet Bush? 

Hij sanctioneert het optreden van IsraŽl, houdt een VN resolutie tegen, want 'een land mag zich verdedigen tegen agressors'. Ze mogen hun zonen redden, in termen van deze weblog. Inderdaad, ja, maar mogen de Palestijnen en Libanon dit dat ook? 

"IsraŽl's reacties zijn disproportioneel, illegitiem afgemeten aan internationale rechtsregels die het collectief straffen van hele bevolkingen onwettig verklaren."

Financial Times (NRC 14 juli 2006)

Een dubbele moraal. Een dubieuze moraal. Geen moraal, slechts een kwestie van sterkte van legers en politieke en economische macht. Geen ethiek, slechts politiek. 

Domme politiek die wraak, weerwraak en tegenwraak zal blijven oproepen in een uiterst onveilige vicieuze cirkel. IsraŽl maakt zich steeds meer gehaat in de gehele Arabische wereld. Het zaait haat en wie zaait zal oogsten, moet men daar toch weten. 

We zijn niet blij met Irak. De dagelijkse berichten van de vele tientallen doden staan in kleine berichten in de marges van de kranten. Zoals eerder in Vietnam. Maar Vietnam heeft de VS kunnen stoppen in hun machtsaanspraken. Nu Irak? Of hun blinde steun aan Israel, dwars tegen de EU in?

De lobby voor IsraŽl; Wat is het belang van Amerika om IsraŽl te steunen, ook als het zich daarmee vervreemdt van de wereld?

Dirk-Jan van Baar,  HP - De Tijd 26 mei 2006

Wie, zoals de Europeanen, de wereld door het VN-prisma beziet, heeft uiteindelijk alleen nog kritiek op Israel.

De EU

We mogen hopen dat de EU hier haar eigen weg volgt en niet achter de VS aan loopt. De oh zo religieuze staat IsraŽl en het door en door religieuze VS zijn hier alle moraal, grenzen en proportionaliteit kwijt. De seculiere EU behoort hier een morele en politieke wegwijzer te zijn. 

IsraŽl wil Hamas en Hetzbollah pas erkennen als politieke partijen als zij het geweld afzweren. Goed, wij willen het IsraŽlische parlement en bestuur erkennen onder de voorwaarde dat zij afzien van alle geweld.

 

Vorige Start Omhoog Volgende