Vorige Start Omhoog Volgende

Het rijke westen

Weblog # 9 Tegenwicht - 31 maart 2005 

Krijg de ...

Soms geeft een detail in een bericht toch te schrikken. Zo lezen we over tbc ofwel de tering: "Tbc is een ziekte van arme mensen", hetgeen aan een wereldkaartje ernaast te zien is. Er blijkt dan wel een vaccin tegen te zijn dat echter sinds 1921 niet meer verder ontwikkeld is en maar beperkt werkt. We lezen dan:

Er bestaat geen werkzaam, betaalbaar vaccin tegen tbc omdat de farmaceutische industrie decennialang geen markt zag in een medicijn waarnaar alleen bij armen in de armste landen vraag bestaat.
(NRC 24 maart 2005)

Met andere woorden: omdat er niet aan te verdienen valt, zegt het rijke westen tegen de mensen in Afrika en AziŽ "Krijg te tering maar...". We herinneren ons hoeveel moeite het heeft gekost een betaalbaar medicijn tegen AIDS in Afrika verspreid te krijgen.

Dan realiseer je je ineens hoe amoreel het rijke westen is en ga je je stilletjes zitten schamen.

Dertig cent per kind

Een geheel andere bron, een bedelbrief van de Memisa, zegt dat er per uur vijfduizend kinderen sterven aan uitdroging bij gebrek aan schoon water en goed sanitair. Het zegt dat toediening van een combinatie van suiker en zout, dat 30 eurocent kost, levensreddend kan zijn. Dus met vijftien euro redt je vijftig levens. 

Een kwartje van de regering

In Londen voert de bekende tv-kok Jamie Oliver al een poos actie voor gezonde voeding op de scholen. De kinderen worden alsmaar te dik en krijgen op school nog eens een vette hap in het middaguur. Nu heeft hij succes en geeft de regering een kwartje, in euro's gerekend, meer voor een gezondere lunch. Het bedrag was een halve euro per kind en wordt nu dus gul genoeg drie eurokwartjes per kind. (Trouw 31 maart 2005)

Kunt u daar uw kind een gezonde warme lunch mee geven? Dat is dan knap. We snappen natuurlijk wel dat eigenlijk de ouders verantwoordelijk zijn en dat al die kwartjes opgeteld een heel bedrag vormen, 400.000.000 euro in de komende drie jaar, maar toch: wat is de gezondheid van de kinderen een rijke westerse staat waard? Moet men zo zuinig zijn waar men anders zo verkwistend is?

Het ecosysteem gaat er aan

Alle media brachten op of rond 30 maart het bericht dat de VN alarm slaat omdat de mens hard bezig is zijn eigen ecosysteem naar de vernieling te helpen door ontbossing, overbevissing, overconsumptie en overmatig gebruik van fossiele energie. Er komt gebrek aan voedsel, schone lucht en schoon water voor onze kinderen of kleinkinderen. Wouden verdwijnen met snelheden van hele voetbalvelden per minuut, de zee raakt leeg, enzovoorts enzovoorts - we zullen het hier niet allemaal herhalen. Wel er even bij stil staan waar we mee bezig zijn.

Iets doen?

Het NRC artikel hierover eindigt met de woorden van een van de onderzoekers:

"Er moet een breed begrip komen van de problemen, gevolgd door een beweging van onderaf, van burgers die zich realiseren dat er een noodzaak is om stappen te ondernemen.''

Voor wie geen VN baas, minister of regeringsleider is:

Steun UNICEF, Artsen Zonder Grenzen, Memisa en dergelijke organisaties;

geef uw kinderen gezond te eten en

gebruik minder energie, hardhout en dergelijke.

Wees een kritisch en actief lid van onze rijke westerse samenleving.

 

Vorige Start Omhoog Volgende