Start Omhoog

Lees meer ...

Recentere artikelen, verschenen na (of al voor) het schrijven van het opiniestuk

Aalsum, Sytske van, Lightfrisdrank is in; Trouw, 11 september 2004

Hij bevat minder calorieën dan gewone frisdrank. Maar al die kunstmatige zoetstoffen: kan dat geen kwaad?

Aanpak vetzucht na druk VS afgezwakt; NRC 21 januari 2004

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zwakt haar plannen af om de wereldwijde epidemie van vetzucht te bestrijden. Dat gebeurt onder druk van de Verenigde Staten.

Bouwmans, Ans, Marketing 'dwingt' kinderen te consumeren; NRC 17 september 2004

[...] Born to Buy is een nieuwe en onthullende studie naar het kind als klant. Het beschrijft de ontwikkeling in de marketing om kinderen van jongsafaan klaar te stomen voor hun allerbelangrijkste taak in het leven: consumeren.
Het boek is geschreven door Juliet B. Schor [...].
[...] De hedendaagse Amerikaanse tieners en 'twieners' (6 tot 12 jasar) zijn de meeste op merken en consumeren georiënteerde en materialistische generatie in de geschiedenis van de wereld, zegt Schor. Ze meten hun status af aan de hand van hun kleren en de merken die ze gebruiken. Driekwart heeft als grootste wens rijk te worden. De realiteit is dat veel kinderen te dik en te agressief zijn. 

[...] Schoir maakt een punt van die marketing, omdat ze een oorzakelijk verband meent te zien tussen consumeren en psychische en/of sociale problemen. Hoe vaster kinderen verstrikt raken in de 'consumeer-cultuur', hoe groter de kans op dat soort problemen, stelt ze, op basis van onderzoek onder 11- en 12-jarige kinderen. [...]

Bruggen, Koos van der, Verhef gezondheid niet tot religie; NRC 26 januari 2006

Bij 'te dik' wordt te vaak gedacht aan een voedingsprobleem terwijl het veeleer een sociaal probleem is, meent Koos van der Bruggen. [...] We zouden het niet - of althans niet in de eerste plaats - over een gezondheids- of voedingsprobleem, maar overeen sociaal vraagstuk moeten hebben.

Cramwinckel, Bob, Wetenschap zou moeten uitzoeken hoe je mensen kunt leren hun eigen hypnose op te heffen; NRC 16 oktober 2004

Mensen die te dik zijn, zijn vaak voortdurend bezig met vetten, suikers en koolhydraten. Dat is de kant die de wetenschap ze opstuurt. maar dat is een veel te eenzijdige benadering. Wetenschappers beseffen onvoldoende dat de mens meer is dan een lichaam.

Dikke kinderen slanker na zomerkamp; NRC 20 juni 2006

Rotterdam, 20 juni. Een op de drie kinderen die twee weken lang op ‘Victory Camp’ zijn geweest, een Nederlands zomerkamp voor jongeren met overgewicht, is een jaar later duidelijk slanker dan voorheen. Ook hebben de deelnemers een beter zelfbeeld en worden ze minder gepest.

Frisdrank ideale dikmaker en verhoogt kans op ziekte; NRC 25 augustus 2004

  Suiker in frisdrank maakt eerder  dik dan suiker in snoepjes, gebak en candybars, schrijven de onderzoekers, omdat suiker in vloeibare vorm geen verzadigd gevoel geeft. Wellicht wekt een blikje fris de eetlust zelfs op.
Het gezondheidsondermijnende effect van de vloeibare suiker bestaat wel bij de frisdrank maar niet bij de vruchtensappen, als ze tenminste honderd procent vruchtensap zijn en niet bestaan uit gewone frisdrank met een paar procent vruchtensap. Het verschil zit hem in het type suiker.

Haastige ouders laten kroost dichtgroeien in kinderstoel; De Volkskrant 21 januari 2005

Ongeduldige ouders, vaak tweeverdieners met weinig tijd, vervoeren hun kind te vaak en te lang in een buggy. Ook zetten ouders hun kroost te vaak achter de computer of ingegespt in een kinderstoeltje voor de tv. 
Bewegingsrijke spelletjes als tikkertje en touwtjespringen zijn in de professionele kinderopvang vervangen door 'knutselen aan tafeltjes'. In combinatie met te vet en te zoet snacken en snoepen leidt dit tot ernstige vormen van overgewicht. Dat stellen het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en het Voedingscentrum. 
Van de Nederlanders is inmiddels 40 procent te zwaar. Het aantal kinderen met obesitas is in twintig jaar verachtvoudigd.

Harkema, Harm, Strijd tegen overgewicht is zwaar; ongezonde voeding eist jaarlijks 20.000 levens; De Stentor, 2 september 2004

Nederlanders bewegen te weinig, eten te veel en worden daardoor dikker en dikker. Bovendien eten we niet gezond genoeg. Daardoor vallen er jaarlijks 20.000 doden. ieder jaar krijgen 80.000 mensen kanker, suikerziekte of een hart- en vaatziekte, omdat ze te dik zijn of ongezond eten. Als de huidige ontwikkelingen doorzetten - en de verwachting is dat ze dat doen - wordt de ellende nog veel groter. 
[...] Als we niets doen gaan we Amerika achterna. Vooral het explosief toenemende aantal dikkerds onder kinderen doet de minister huiveren [...] Er zijn Amerikaanse wetenschappers die voorspellen dat grote groepen vadsige kinderen vroeger zullen sterven dan hun ouders. 
[...] Grotere porties voedsel en een almaar toenemend aanbod van energierijk en ongezond gemaksvoedsel, de griezelig dalende consumptie van groenten en fruit, terwijl bovendien meer mensen het ontbijt overslaan en meer tussendoortjes eten. [...]

Holland, Guus van, De jongen die te zwaar was; NRC 24 december 2005

"Als m'n moeder niet zo had doorgezet, was ik nu of later een wrak geworden. Ik merk dat ik vrolijker ben, ik kan lachen, zie er beter uit. Mijn moeder is trots op me."

Over
Hout, Gerbrand van, Kinderen met overgewicht  
Help je kind met afvallen, maar zeg niet dat het te dik is; Hester Otter, Trouw 16 november 2005 

Met tips. 

Jippes, Hiele, Britten maken zich dik; HP De Tijd 10 september 2004

In het Verenigd Koninkrijk is de noodklok geluid: Britse kinderen worden veel te dik en dreigen hun ouders straks niet te overleven. Op speciale kampen wordt geprobeerd de lifestyle en luiheid van zwaarlijvige kinderen te corrigeren.

Kamerman, Sheila, Opvoeden zonder overheidssteun; NRC 25 september 2004

Gisteren kwam in den Haag het eerste Gezinsparlement bijeen. Ouders, kinderen, politici en wetenschappers debatteerden [...]
Na schooltijd ligt er voor de overheid nog een taak, bleek uit het debat. "We krijgen steeds minder buitenkinderen en steeds meer binnenkinderen", zei Lia Karsten, universitair hoofddocent geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Waren kinderen tot in de jaren zeventig overwegend buiten, nu is dat door het drukke verkeer en de volgebouwde steden niet meer mogelijk. Steeds meer kinderen spelen minder dan een keer per week buiten. Zij vertelde over gemeenten die de laatste sportvelden volbouwen. "Dan weet ik wel welke kinderen niet meer sporten." Dat zijn niet de kinderen die door de ouders op de achterbank van de auto naar clubjes worden gereden. Maar ook voor deze groep geldt volgens Karsten dat het ontbreken van speelgelegenheid op straat niet goed is en leidt tot dikke kinderen met volle , agenda's. In de strijd tegen overgewicht helpt elke middag buitenspelen veel meer dan een uurtje sport in de week. [...] "De gemeenten zouden dan moeten zorgen voor die speelplekken, in overleg met de kinderen natuurlijk. "

Katan, M. & Zomervrucht, J., Op de fiets naar school maakt kind zelfstandig; Trouw 15 september 2004

[...] Zelf fietsen naar school scheelt voor een kind van tien twee kilo per jaar. En het maakt de kinderen nog zelfstandig ook. Kinderen in Nederland worden steeds dikker. Door te weinig bewegen wordt al heel vroeg de kiem voor overwicht gezaaid.
[... A]ls ouders de tijd nemen hun kinderen te begeleiden bij het leren fietsen, een als de gemeente zorgt voor een veilige infrastructuur, zullen zij samen de veilige voorwaarden scheppen om per fiets of te voet naar school te gaan.

Köhler, Wim, De tol van veel en vet; ONGEZONDER ETEN EIST JAARLIJKS TIENDUIZENDEN DODEN; NRC 4 september 2004

Geef prioriteit aan het bestrijden van overgewicht en ongezonde voeding. Aldus het kristalheldere advies van voedselonderzoekers in het woensdag gepresenteerde rapport 'Ons eten gemeten'. Maar hoe doe je dat?

Kreulen, Edwin, Al op de crèche bewegen tegen overgewicht; Trouw 7 september 2004 

De basis voor overgewicht ligt in het vierde levensjaar, en daarom loopt er een landelijke proef om crèchekinderen aan het bewegen te krijgen. 
"Ouders die hun kinderen lang voor de televisie zetten, zouden beter moeten weten.''

Lumeng, Julie, kinderarts aan de universiteit van Michigan, 

komt tot de conclusie dat kinderen met overgewicht twee keer meer aan gedragstoornissen dan andere kinderen: gespannen, afhankelijk, depressief, koppig, hyperactief of teruggetrokken. Zij vergeleek data van 755 kinderen in de leeftijd van acht tot elf, wier ouders een vragenlijst hadden ingevuld. In het Canadese jeugdmagazine Odyssey (mei 2004) zegt Lumeng niet te weten waarom gedragsproblemen tot zwaarlijvigheid leiden, maar zorgen maakt zij zich wel: 'Als
wij de golf van zwaarlijvigheid bij kinderen in dit land willen keren, moeten we naar de wortels gaan van wat kinderen ertoe aanzet zich zodanig te gedragen dat ze te dik worden'.
(Bron: Ode, september 2004)

Luyendijk, Wubby, Vetzucht jeugd groeit: 12 pct kleuters is te dik; NRC 2 maart 2006 

Kinderen zijn steeds vaker en steeds jonger te zwaar. Dat blijkt uitonderzoek onder meer dan 80.000 schoolkinderen, uitgevoerd door TNO Kwaliteit van Leven en het VUmc. Was in 1980 een op de 15 meisjes van negen te dik, in 1997 was dat 1 op 7, in 2004 een op vijf. Vooral meisjes zijner vroeg bij. Gemiddeld is 14 procent van alle jongens en 17 procent van alle meisjes te dik. 

Massaut, Ronald, De valkuil die suiker heet; De Stentor 19 oktober 2004

[...] leef en eet als de postindustriële, ongevzonde mens en je bent aan de levensmiddelenindustrie overgeleverd. [...] 70 tot 85 procent van de suikers die wij eten, krijgen we ongemerkt binnen. 
[...] Suikers zijn 'lege' ofwel slechte koolhydraten. behalve de brandstof zit er eigenlijk niets in; geen vezels, geen mineralen of bouwstoffen. Ja, energie. Snelle energie met als bijeffect dat suiker - net als vetten - het natuurlijke 'genoeg-gegeten signaal' verstoort. [...] Suikers worden heel snel als vet opgeslagen in het lichaam. 
[...] In een blikje cola zitten zeven suikerklontjes [...] alle zoete frisdranken zijn stromende suikerplantages. 
[...] let daarom op namen als glucose, dextrose, lactose en sucrose [op de etiketten]. 
[... W]e zullen gewoon vaker zelf eten moeten gaan maken in plaats van de fabriek voor ons te laten koken.

Twee uur per dag tv schadelijk; Kinderen hebben later meer last van overgewicht; Trouw, 16 juli 2004

Kinderen die per dag meer dan twee uur tv kijken, brengen hun gezondheid blijvende schade toe.

 

 

Start Omhoog