Start Omhoog

Citaten uit

Lightfrisdrank is in

Hij bevat minder calorieën dan gewone frisdrank.
Maar al die kunstmatige zoetstoffen: kan dat geen kwaad?

door SYTSKE VAN AALSUM, Trouw, 11 september 2004

We hebben een aangeboren voorkeur voor zoet, zegt Kees de Graaf, voedingsdeskundige aan de Wageningen Universiteit. Een zoete smaakt werkt kalmerend bij pasgeboren baby's. Leg bij een pasgeboren baby die huilt een druppel zoetigheid op de tong en ze wordt meteen rustig, vertelt hij.

Meer over zoetstoffen:

www.voedsel.net

www.gezondheidsnet.nl

www.voedingscentrum.nl

,,Een heleboel dingen zijn eetbaar omdat ze zoet zijn. Van oudsher is zoet geconcentreerde energie.” Energie die elk lichaam nodig heeft. Maar van te veel suiker word je dik, dus grijpen we tegenwoordig massaal naar de zoetstofjes voor in de koffie of thee, maar vooral ook naar lightproducten, zoals frisdrank en toetjes.

[...]

Lightfrisdranken worden kunstmatig gezoet en bevatten beduidend minder calorieën dan gewone frisdrank. Ter vergelijking: met een blikje cola (1/3 liter) drink je acht suikerklontjes naar binnen, cola light bevat nul suikerklontjes, schat De Graaf [...]. [...] Lightfrisdranken zijn dus geen dikmakers, maar hoe zit het met de toegevoegde zoetstoffen?

De Graaf: ,,De vier meest gebruikte zoetstoffen zijn

aspartaam,

sacharine,

cyclamaat en

acesulfaam.

Vooral over aspartaam doen hardnekkige geruchten de ronde, het zou kankerverwekkend zijn. Maar de werking is genoeg onderzocht en uit niets blijkt dat het schadelijk is voor de gezondheid.”

Maar kunnen die zoetstoffen dan geen enkel kwaad? Nou nee, zolang je je maar aan de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) houdt, legt De Graaf uit.

[...]

Bij cyclamaat bijvoorbeeld bereikt een volwassene van 65 kilo de ADI al door ruim één liter lightfrisdrank met cyclamaat te drinken. Voor kinderen gelden twee glazen per dag een overschrij-ding van de ADI. Wie daarnaast zoetjes gebruikt (11 stuks per dag is de limiet voor iemand van 65 kilo) of, zoals veel kinderen, limonadesiropen, chocolademelk en drinkyoghurts drinken, komt al snel boven de ADI. De gevolgen van regelmatige overschrijdingen zijn onbekend, aldus het Voedingscentrum.

[...]

"Een hogere consumptie van suikerhoudende frisdranken hangt samen met een grotere gewichtstoename en ook een verhoogd risico voor het krijgen van type II diabetes. Het is duidelijk dat het overmatig drinken van suikerhoudende frisdranken slechter is dan het drinken van de vermeend slechte lightdranken.”

[...]

De voedingsdeskundige vindt dat, nu mensen zich massaal laven aan de lightfrisdrank, de fabrikanten meer rekenschap zouden moeten geven van de consequenties van het drinken van suikerhoudende dan wel lightdrankjes.

[...]

Zolang je je aan de ADI houdt, kan het drinken van lightfrisdrank dus geen kwaad. De Graaf: ,,Je kunt er niet dik van worden, maar door het eten en drinken van lightproducten word je ook niet vanzelf dunner. Het is een hulpmiddel. Op den duur kun je wel slanker worden, maar dan moet je ook andere dingen in je levenspatroon veranderen, zoals minder eten en meer bewegen.”

 

Start Omhoog