Vorige Start Omhoog Volgende

Framing van de angst

Dutroux is helemaal geen 'pedofiel' en Michelle al helemaal niet.

Weblog Tegenwicht # 152, 
7 augustus 2012

"Maw'ta al-qitti" →
"Dood aan de kat" →

Framing 

Framing is een modern woord voor een klassiek verschijnsel: het plaatsen van een gebeurtenis of een persoon in een bepaald interpretatiekader, vaak met behulp van een label. 

Zo heetten 'buitenlanders' in het Romeinse keizerrijk 'barbaren', 'ongeschorenen' - lees: onbeschaafden. Zo waren drukke kinderen vroeger gewoon druk, nu zijn ze ziek vanwege de ADHD. Dit framen kan terecht gebeuren - misschien kunnen we ook niet zonder - maar ook onterecht of ronduit onwaar. 

Zo kan men politici scharen onder het begrip 'bestuurders' - correct - maar ook onder het label 'volksverlakkers, zakkenvullers', dan wel 'de elite van de linkse kerk' - volgens sommigen terecht, volgens de meesten toch niet correct. 

Die Belgen toch ...

De Belgen maken er weer een potje van. Werd Dutroux destijds al neergezet als 'pedofiel', nu ook zijn ex-vrouw Michelle Martin. En 'dus' klinkt het nu in Malonne, de plaats van het klooster waar Michelle naar verwachting mag gaan wonen na haar voorwaardelijke vrijlating, al in een spreekkoor van "Dood aan pedofielen!" Een spandoek vertelde "Pedofielen moet je ophangen". Een goed voorbeeld voor de kinderen, dus. 

Een bewoonster is al bezorgd voor haar kinderen. "We zijn allemaal bang", zegt een man met een baby in zijn armen -

aldus Petra de Koning in NRC Handelsblad van 4 augustus 2012. 

'Pedofiel'?

Dutroux is of was helemaal geen 'pedofiel'. Hij valt helemaal niet op kinderen, hij valt op geld. Hij is of was een mensenhandelaar die de kinderen in zijn kelder louter als handelwaar zag, helemaal niet als kind of medemens, laat staan met enig gevoel van liefde. De man heeft nu levenslang en een vorm van 'ter beschikkingstelling' (anders dan onze tbs). Bij hem ontbreekt elke vorm van schuldbesef. 

Michelle is al helemaal geen 'pedofiel'. Zij was als rechtgeaarde heterofiel verknocht aan haar man, tegen wie zij geen weerstand had. Pas in gevangenschap nam zij afstand van hem, besefte zij wat zij gedaan en nagelaten had, waarna zij scheidde  van haar voormalige geliefde. De kans op herhaling is dus minimaal, de angst ervoor irrationeel. 

Angst

Door deze foutieve framing, destijds van Dutroux, nu van Michelle, als 'pedofiel' zijn de mensen bang en boos gemaakt. De muren van het klooster zijn al beklad en er is al gedreigd met brandstichting. Al eerder was een Frans klooster uit angst hiervoor afgehaakt. 'Het Volk' regeert immers, en wel op haar 'barbaarse' manier ... 

Het Volk? De betoging bleek georganiseerd te zijn door extreem-rechts BelgiŽ onder de naam Nation, waaronder zich de aanhangers van Front National weer verenigd hebben. Extreem rechts schept eerst door haar framing de angst en exploiteert deze vervolgens ten eigen bate met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen. 

Grappig is natuurlijk wel dat zij met hun spreekkoor vermoedelijk onbewust de Arabische grammatica overnemen met het daar gebruikelijke "Dood aan ...". Ik geloof niet dat die rechtse jongens zo dol zijn op de Arabische medemens. 

Rare jongens, die Belgen?

Nou ... hier gebeuren ook zulk soort dingen. Kort geleden nog in Hengelo Ov, waar de rechtse jongens van een motorclub ook gingen framen, demonstreren, bedreigen en aanvallen. Het betrof het huis van het voormalige bestuurslid van de nu voormalige Vereniging Martijn. Ook hier bezorgde en angstige buurtbewoners, bang voor een man met een schoon strafblad, die qua karakter nog geen vlieg kwaad kan doen, maar nu gevangen werd in de vliegenvanger van de framing 'potentieel gevaarlijk', met weglating dan van "potentieel". 

Niet meer rationeel

Potentieel gevaarlijk is elke automobilist, vooral die in een woonwijk, want die zou wel eens een kind kunnen overrijden. Dit gebeurt overigens ook meer dan eens. Woonwijken zijn wat dat betreft gevaarlijker dan snelwegen. Je mag zeggen: dit is een rationele angst, dus waarschuw je kinderen, leer ze goed op auto's te letten en goed op te passen met oversteken. Maar horen we ooit een spreekkoor met "Dood aan de automobilist?"

Niet dus. Maar met de inge-frame-de angst voor al dan niet vermeende pedofielen verdwijnt de rationaliteit rap. En niet alleen in BelgiŽ.

Een ander frame: rationeel en realistisch

De kennelijk wijze nonnen van het klooster (geciteerd in NRC Handelsblad 1 augustus 2012):

"Mevrouw Martin is een mens die tot het slechtste en het beste in staat is, zoals wij allemaal."

Vorige Start Omhoog Volgende