Vorige Start Omhoog Volgende

Maak dat de kat wijs ...

Mensen meten met twee maten

Weblog Tegenwicht # 115, 25 januari 2009

Die baas van mij is veel te druk. Nu kruip ik zelf maar eens achter het toetsenbord. Ook een kat wil zijn verbazing wel eens kwijt. 

Haat zaaien

Neem die meneer Wilders. Hij beledigt, discrimineert en zaait haat bij het leven. Nu klimt hij in de hoogste boom omdat een rechter dit aan de wet moet gaan toetsen. 
Nog geen twee weken geleden schreeuwde dezelfde heer Wilders van de daken dat "die Arabische straatterroristen" ten onrechte niet meteen gearresteerd (en, uiteraard, het land uitgezet) waren toen zij de joden beledigden, discrimineerden en haat tegen hen zaaiden. Dezelfde wet, meneer Wilders, u meet met twee maten. Of staat u boven de wet? Quod licet Iovi non licet bovi

Terroristen

Nederlandse jongens, met mogelijk ook een Marokkaans pasport, riepen deze dingen op straat. Maar Nederlanders zijn geen Arabieren en Marokkanen al evenmin: dat zijn semieten. Weet Wilders dit niet? En sinds wanneer is iemand die iets roept tijdens een demonstratie een terrorist

Mensen zijn niet te volgen op dit punt. Hamas strijders gooien zelfgemaakte bommen die zelden iets of iemand raken naar hun buurland. Fout, natuurlijk, en van de daken hoor je miauwen dat dit terroristen zijn. 
Goed, kleintjes dan. Maar als IsraŽl duizenden bommen gooit op Gaza, 1300 mensen doodt waaronder veel burgers en honderden kinderen, huizen plat gooit en scholen en zelfs VN-gebouwen bombardeert - dan is dit ineens geen terrorisme. Nee hoor, het is een gerechtvaardigde verdediging tegen terrorisme. 
Niet te volgen - meten met twee maten. En woordvervuiling. 

VN Resoluties

We horen van meneer Balkenende dat Nederland politiek instemde met de aanval op Irak omdat Irak de VN Resoluties niet uitvoerde. Nee nee, niet omdat er masssa-vernietigingswapens zouden zijn. Maar kampioen niet-uitvoerder van VN  Resoluties is de staat IsraŽl, met atoombom, de invaller in de buurlanden ervan. Maar IsraŽl wordt nog geen snorhaar breed in de weg gelegd. 

Sterker nog: IsraŽl mag zijn buurland platgooien en er voor miljarden schade aanbrengen, maar hoeft niets te betalen om de schade te herstellen. Dat doen de andere landen wel. IsraŽl kan van dat geld wel weer wat nieuwe tanks kopen, of fosforbommen of zo. 
Niet te volgen - meten met twee maten.

Democratie

Mooi hoor, de nieuwe president van de VS beŽdigd. Toch maar mooi echt democratisch gekozen. Wij in het westen doen dit toch maar mooi. In het Oosten maken ze er een rommeltje van. Die rare Irakezen hebben eindelijk democratie - en dan stemmen ze massaal op de Sji'ieten. Maar dat was niet de bedoeling! 

Nog gekker maken ze het in Gaza, waar Hamas geheel correct democratisch gekozen is door een ruime meerderheid. Ja, hallo zeg, als je nu mag stemmen, moet je wel op de goede partij stemmen hoor: die wij willen. Niks eigen wil, niks volkssoevereiniteit. We verklaren ze tot terroristen en sluiten de boel daar goed af. 
Meten met twee maten. 

IsraŽl valt er binnen met de bedoeling dat de mensen zich tegen Hamas gaan keren. Resultaat: niemand keert zich tegen Hamas en iedereen is nu feller dan ooit gebeten op IsraŽl. De vrede is verder weg dan ooit. Arme katten, daar! Er is al gebrek aan water en voedsel. 

Kerk en staat

Goed, je bent er op tegen dat de staat IsraŽl zijn buurland binnenvalt. OK, je protesteert. Maar ga dan geen synagoge in Nederland aanvallen. Het leger van de staat IsraŽl wordt niet aangestuurd vanuit de Nederlandse gebedshuizen en hun joodse gelovigen. Die besluiten vallen in de staat IsraŽl, in regering en parlement. 
En ga ook niet beweren dat Gaza wordt aangevallen omdat daar moslims wonen. Dit heeft niets te maken met geloof, het heeft alles te maken met politieke en sociale conflicten over macht, grondstoffen, import, water en wapens. 
Mensen mensen, wat maken jullie je discussies soms onzuiver. 

Mensen, mensen ...

Wij katten hebben een spreekwoord: "Een kat is een kat, een muis is een muis, dus noem ze zo." 

Maar tegenwoordig voegen wij daar aan toe: "Maar eens mens is een mens en die benoemt de boel maar raak." 

"Men meet met twee maten", hoorde ik mijn baas laatst mompelen. 

En nu ga ik eens even de krant lezen.
Miauw! Groetjes van

De Tegenwichtkat

Vorige Start Omhoog Volgende