Start Omhoog

Citaten uit

Pakistaanse taliban wil strijden in Afghanistan

Suzanna Koster, Bannu; Trouw 17 september 2007

In het wetteloze stammengebied langs de grens met Afghanistan sluiten steeds meer Pakistaanse strijders zich aan bij de taliban, om te vechten tegen westerse troepen in Afghanistan. Correspondente Suzanna Koster was in het gebied en sprak met hen.

Een reusachtig dikke, bebaarde man betreedt de ruimte. Hij stelt zich voor als Maulana Attaullah Shah Bukhari, en is leider van de Pakistaanse taliban in Bannu, een stadje in West-Pakistan waar een machtsstrijd gaande is tussen de overheid en extremisten. Bukhari is tevens hoofd van een madrassa, een religieuze school.

[...]

„Hier in Pakistan voeren we represailles uit, maar de Navo, de Amerikaanse en Britse troepen aan de andere kant van de grens zullen het meest lijden onder deze situatie.”

’Deze situatie’ – daarmee doelt Bukhari op het verbreken van de vredesverdragen tussen de Pakistaanse overheid en militanten.

Door die verdragen werden de Pakistaanse taliban oppermachtig, constateren analisten, ze hebben hele gebieden overgenomen. Regelmatig worden muziekwinkeltjes en kapperszaken in brand gestoken. De taliban eisen dat vrouwen boerka’s dragen en mannen hun baarden laten staan. Onlangs werden nabij Bannu twee vrouwen vermoord die ’van onzedelijke activiteiten’ beschuldigd werden, voor zover bekend de eerste keer dat vrouwen direct doelwit waren.

Pakistaanse talibanstrijder: De taliban heeft macht in Uruzgan

[...]

„De echte situatie is alleen bekend bij degenen die de werkelijke omstandigheden hebben gezien. Dan zie je dat de taliban macht heeft in Uruzgan.”

Hoewel er bij veel bomaanslagen op Navo-doelen ook vaak burgers gedood worden, bestrijdt de Pakistaanse vechtersbaas dat de taliban onschuldige burgers doden met hun bermbommen.

„Het is niet zo dat taliban mensen vermoorden. In sommige plaatsen zijn mijnen. Als ze niet gevonden worden, bombardeert het Amerikaanse leger het gebied en krijgt de taliban de schuld.”

De sji'ieten, een richting binnen de islam en vaak tegenstanders van de soennitische taliban, steunen de taliban nu ook, zegt hij.

„De sjiieten van de regio zijn ook getuigen. We hebben hun medewerking in ieder aspect, in brood en boter, in leven, in wapens, alles.”

[... ... ...]

Bandieten en ontvoerders, die vóór deze zogenoemde talibanisering door het ontbreken van een effectief functionerende overheid een groot probleem vormden, werden gevangen genomen.

„We martelden hen en brachten de gestolen goederen terug naar de rechtmatige eigenaren”, zegt Bukhari trots.

Nog trotser is de lokale talibanleider op de ’heropvoeding’ van 200 drugsverslaafden.

„We martelden hen niet, maar zorgden voor medische hulp. Nu hebben ze allemaal baarden, bidden ze vijf keer per dag en leiden ze vreedzame en goede levens.”

[...]

Een jongeman in een shalwar kameez, een traditioneel gewaad, en een korte baard meldt zich. Hij heeft een wit islamitisch bidpetje op. Het is de 26-jarige Pakistaanse talibancommandant Majnoon. Hij doet zijn uiterste best om oogcontact te vermijden. Hij zegt dat de vrijheid van de Pakistaanse taliban voorbij is.

Vredesverdragen plaatsen Pakistan voor dilemma

De vredesverdragen van 2005 en september vorig jaar bepaalden dat Pakistaanse militanten uit de wettenloze stammengebieden in West-Pakistan geen aanvallen mochten uitvoeren op het Pakistaanse leger en buitenlandse troepen in Afghanistan. Het Pakistaanse leger, met ruim 90.000 man vertegenwoordigd langs de Afghaanse grens, zou zich terugtrekken.

[...]

Pakistan staat nu voor een tweesprong, zegt Ismail Khan, van Dawn Peshawar, de grootste Engelstalige Pakistaanse krant. Hij verwijst daarbij naar de Pakistaanse taliban die zich tegen de overheid richt.

„Als we vrede willen in de stammengebieden moeten we ze de grens over laten steken en ze hun gang laten gaan. Maar dat betekent problemen voor Afghanistan. En als we ze willen stoppen om vrede te bewerkstelligen in Afghanistan betekent het problemen voor ons. En dat is wat er nu gebeurt.”

 „Nu is het oorlog tussen ons en de misdaad bestrijdende diensten”, zegt hij.

Sinds juli kwamen meer dan 200 politiemensen en militairen om in gevechten en bomaanslagen in de regio, vermoedelijk door Pakistaanse taliban, hoewel die aanslagen niet officieel zijn opgeëist.

[...]

Volgens de overheid is 94 procent van de mensen hier analfabeet en leeft zeker 60 procent onder de armoedegrens.

Eerder hield Majnoon zich vooral bezig met het uitvoeren van morele controles.

„Ik liep patrouilles om illegale handelingen in de gaten te houden, dingen die tegen de sharia waren”, zegt hij terwijl hij zo ver mogelijk de andere kant op kijkt.

[...]

Er lijkt in Pakistan een nieuwe generatie strijders te zijn opgestaan. Zij vechten liever tegen Navo-militairen in Afghanistan dan tegen het Pakistaanse leger.

„De Amerikanen zijn ergere vijanden dan het Pakistaanse leger”, zegt Majnoon.

[...]

De militaire operaties in Afghanistan waren simpel, vertelt Majnoon.

„Eerst stuurden we een paar mensen vooruit die een ruwe schets van de omgeving maakten. In de middag stuurden we iemand om de situatie te bekijken. Twee of drie uur later, als het donker was, vielen we aan. We verbrandden alles wat in ons bereik lag, of het nu Amerikansen waren of mensen van de Noordelijke Alliantie (Afghaanse anti-taliban troepen - red.)”, zegt hij.

Een andere Pakistaanse talibanstrijder [...] schept op over de communicatiemogelijkheden tussen de Afghaanse en Pakistaanse taliban.

„We weten hoe we elkaar moeten bereiken. We hebben een draadloos systeem waarmee we communiceren en ophelderen wanneer ze komen en wanneer ze gaan.”

Bukhari zegt dat de strijd uit eigen zak wordt betaald.

„We gebruiken ons eigen geld voor dit soort zaken. We verlaten ons niet op Arabieren. Deze djihad is van ons.”

Rekrutering van nieuwe troepen vindt elke dag plaats, zegt hij.

„En ja, onze studenten gaan er ook heen. Het is een volledige oorlog.”

Hij knikt naar twee in Afghanistan strijdende volgelingen die hij heeft meegetroond als bewijs.

De grens oversteken is geen enkel probleem, beweren de strijders.

„We hebben geen enkele angst dat iemand ons in de gaten houdt of dat de overheid ons arresteert”, zegt Bukhari.

[...]

„We hebben geen enkele hulp nodig. Juist als iemand onze hulp nodig heeft, kan hij op ons rekenen”, zegt hij met een triomfantelijke glimlach.

De Pakistaans-Afghaanse grens is moeilijk te bewaken. De landen grenzen over een lengte van 2640 kilometer aan elkaar. De regio bestaat uit ruige zandkleurige bergen, grote droge stukken land, lemen huisjes, veel stof. In de zomer is het er verstikkend heet. Bovendien leven stammen aan beide zijden van een grens die ze vaak niet eens erkennen.

„Het concept ’de grens overgaan’ bestaat niet, want als we de grens overgaan naar Afghanistan zijn we weer in ons thuisland”, zegt Bukhari.

De talibangroeperingen in beide landen hebben dezelfde etnische Pasjtoen achtergrond. Vechten tegen de Amerikanen in Afghanistan is voor de Pakistaanse talibanstrijders daarom niet meer dan logisch.

„Amerika is hier niet om onze gebieden te ontwikkelen. Ze zijn hier om ons te exploiteren en af te maken. Daarom moeten we tegen hen vechten”, zegt Bukhari. „De sharia is de ideologie van Pakistan. Daar werken we aan, ook in Afghanistan. We hebben een pure islamitische staat nodig.”

[...]

„We verzoeken het westen, Holland, Nederland, Engeland, Japan en andere landen om hun steun aan de VS in te trekken. Anders ondergaan ze hetzelfde lot als de Amerikanen.”

Start Omhoog