Start Omhoog

Citaten uit

Na drie jaar weer video Bin Laden

NRC Handelsblad 10 september 2007

Een videoboodschap van Osama bin Laden heeft een eind gemaakt aan toenemende speculatie dat de leider van het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda was overleden of gedood. In zijn boodschap, de eerste in bijna drie jaar, uit hij geen specifieke dreigementen tegen de VS of andere landen en roept hij niet tot aanslagen op.
Maar volgens sommige analisten is mogelijk een code in zijn woorden verborgen.

De 30 minuten durende video werd vrijdagavond geplaatst op een moslimextremistische website op internet en de Arabische televisiezender Al-Jazeera zond een deel ervan uit.
Op de video oogt Bin Laden (50) moe en zijn gezicht is getekend, maar hij ziet er beter uit dan in 2004, waarschijnlijk met name omdat zijn toen grijzende, ongekamde baard nu zwart is en netjes geknipt.

[...]

In een verwijzing naar de aanslagen van 11 september 2001 zegt Bin Laden dat hoewel Amerika de grootste economische macht is met het machtigste en modernste militaire arsenaal, tien jonge mannen in staat waren [...] de richting van zijn kompas te wijzigen. Sindsdien, zegt hij is de Amerikaanse politiek grotendeels onder de invloed van de mujahedeen, islamitische strijders.

De oorlog in Irak is verloren, aldus Bin Laden, en er zijn twee mogelijkheden hem te beŽindigen.

Een is van onze kant, en zij is de strijd tegen u op te voeren. Dit is onze plicht, en onze broeders voeren hem uit, zegt hij.

De tweede oplossing is van uw kant [...] Ik nodig u uit de islam te omarmen.

[...]

Start Omhoog