Vorige Start Omhoog Volgende

Beperkte humaniteit

Het generaal pardon

Tegenwicht weblog # 84, 28 mei 2007

Vreemd: waarom moest het zo lang duren voordat er een generaal pardon kwam voor uitgeprocedeerde asielzoekers die al langer in Nederland verbleven? Nu is het dan eindelijk zover, althans dat zou je denken.  Er zijn op dit moment - als ik het goed heb begrepen - nog steeds illegalen die niet blijken te vallen onder de overeengekomen pardonregeling en lokaal opgevangen worden in een noodopvang.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van de Partij van de Arbeid vindt het kennelijk nodig dat die groep zo snel mogelijk het land uit wordt gezet en voortaan ook niet meer opgevangen wordt door de afzonderlijke gemeenten. 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt echter dat er ook tegenover zulke illegalen nog steeds sprake kan zijn van een humanitaire zorgplicht.

 Maar dat ontkent Albayrak (volgens diverse krantenberichten) met zoveel woorden. Er zou slechts sprake zijn van een vertrekplicht aan de zijde van de illegalen.

Voorwaarden voor pardonregeling

Voorwaarden voor uitgeprocedeerde asielzoekers om onder de pardonregeling te vallen:

Eerste asielverzoek vóór 1 april 2001

Over heel 2006 aantoonbaar in Nederland verbleven

Geen delicten gepleegd waarvoor langer dan een jaar gevangenisstraf staat

Niet herhaaldelijk hebben gelogen over de eigen identiteit

Geen oorlogsmisdadiger of ander crimineel verleden

Je zou verwachten dat zeker de PvdA door heeft dat de meeste Nederlanders echt geen keiharde, inhumane behandeling van medemensen willen. 

Hebben we niet al genoeg trieste beelden gezien op dit gebied? 

Waarom dan toch weer zo'n ongenuanceerde houding? 

Vanwaar opnieuw zo'n harde toon? 

Bij wie probeert Albayrak te scoren met haar Verdonk-imitatie? 

Het lijkt er nog het meest op dat zij denkt dat de meerderheid van haar achterban weliswaar zijn eigen geweten wil sussen, maar daarbij vooral niet te 'soft' wil overkomen. Bijna - uiteraard chargeer ik nu -  zoals een despoot die het heerlijk vindt om af en toe genadig te zijn. Het harde, koele imago moet in elk geval overeind blijven. 

Of zit zij vast aan afspraken binnen de coalitie? 

Moet zij het CDA blijven behagen? 
Het CDA, dat zich altijd verzet heeft tegen mild beleid en dat de IJzeren Dame 
door dit en dun steunde, het CDA waarvan de "C" onherkenbaar is 
geworden, tenzij men hem als "Conservatief" invult. 

Kennelijk beseffen velen nog steeds niet dat mensenrechten onvoorwaardelijk dienen te zijn, omdat ze anders domweg ongeloofwaardig worden. Je kunt een recht op humane leefomstandigheden (zolang uitzetting niet op een menswaardige manier te realiseren valt) niet beperken tot bepaalde groepen mensen. Het recht geldt voor iedereen, ongeacht iemands persoonlijke achtergronden.

Het overijld sluiten van de gemeentelijke noodopvang zou voor mij vooral weer aantonen hoe weinig er feitelijk veranderd is op het punt van de eerbiediging van mensenrechten. De aantallen gelegaliseerde asielzoekers mag je in principe nog beperken, maar basale humaniteit toch echt niet. Het wordt tijd dat men dat eens inziet en er de consequenties uit trekt. 
 

Kinderen hebben eigen rechten bij pardonregeling; Carla van Os, Defence for Children International; Trouw, Podium, 24 mei 2007
Gedrag van ’foute ouders’ mag kinderen niet worden nagedragen.
 

Gemeenten willen ruime uitvoering pardon; Cees van der Laan en Bart Zuidervaart; Trouw 24 mei 2007 
De gemeenten scharen zich achter het akkoord over de pardonregeling. Maar zonodig blijven ze ook straks uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen.
  

’Dit een sluitende regeling? Nee, vergeet het maar’; Cees van der Laan en Bart Zuidervaart, Trouw 26 mei 2007
Het sluiten van de noodopvang staat op gespannen voet met de zorgplicht van gemeenten.

Vorige Start Omhoog Volgende