Start Omhoog

P.S. & Lees meer & Bronnen

17 mei 2006 ev

Reeds maandag heeft met name minister Zalm snel en uiterst kritisch gereageerd op zijn collega-minister Verdonk. 

Ook de Tweede Kamer reageerde snel, alert en kritisch in een spoeddebat. Vrijwel unaniem werd het beleid van Verdonk afgekeurd en werd per motie herziening geŽist. Ook de VVD-fractie reageerde kritisch op haar partijgenote. Er is dus snel en adequaat tegenwicht gegeven.

Toch moet hier een kanttekening bij gemaakt worden. De Kamer is er als de kippen bij nu een van hen dit overkomt. Maar het is de Kamer die de strenge wetten gemaakt heeft en het is de VVD fractie die het strenge beleid altijd verkondigd heeft. Laat de Kamer niet alleen fel zijn op Verdonk, maar ook de hand eens in eigen boezem steken en kritisch zijn op zichzelf.

Hele VVD moet onderzocht; Jan Blokker, De Volkskrant, 15 mei 2006 
Je maakt de rechtsongelijkheid van mevrouw Verdonk ongedaan door TaÔda Pasic onmiddellijk terug te halen, zodat ze aanstaande donderdag temidden van haar vrienden en vriendinnen, in Winterswijk aan haar biologie kan beginnen. [...]
En altijd opwinding als het over de beschermelinge van de VVD-fractie gaat. Opwinding en verdachtmaking. [...]
Wat heeft Verdonk dus precies te onderzoeken?
Zichzelf. En haar partij.
 

Formeel heeft Verdonk weinig opties; Steven Derix; NRC 15 mei 2006
Hoogleraar: liegen over naam heeft verstrekkende gevolgen voor Nederlanderschap
Hirsi Ali heeft gelogen over haar naam bij de asielaanvraag en waarschijnlijk bij de naturalisatie. Volgens hoogleraar De Groot is zij dan geen Nederlander geworden.
[...] "Het treurige is dat door de beleidslijn die Verdonk gekozen heeft, ze geen enkele beleidsruimte meer heeft. Je kķnt eenvoudigweg niet anders meer redeneren." [...]
 

Kamer fel tegen Verdonk; Minister zal Nederlanderschap Hirsi Ali opnieuw bekijken;  Trouw 17 mei 2006
Minister Verdonk gaat de intrekking van het Nederlanderschap van VVD-politica Hirsi Ali opnieuw bekijken. Zij ging daarmee rond middernacht akkoord onder druk van een beurtelings verbijsterde en woedende Tweede Kamer. 
 

Eenzame Verdonk zwicht voor nijdige Kamer; VVD heeft dit zelf gewild; Egbert Kalse & Guus Valk, NRC 17 mei 2006 
Christen-Unie-voorman Rouvoet zei tegen de VVDers dat dit de onvermijdelijk prijs is die de VVD betaalt voor het beleid dat die fractie zelf heeft gewild. 
 

VVD-fractie speelt raar spel; Ger Groot, NRC (Opinie), 18 mei 2006 
Als een blad aan een boom was de VVD omgeslagen en eiste van de minister voor ťťn keer precies dezelfde menselijkheid als die waarom haar voorganger Job Cohen door deze partij steevast wordt gehekeld. De gedachte dat Verdonks beleid ook haar kan worden aangerekend, leek haar - nu zij zelf de ongewenste gevolgen daarvan dragen moest - ten enemale vreemd. 
 

Nu zie je hoe wrang het asielbeleid is; VARA-directeur verdedigt Zembla-uitzending; Merel Thie; NRC 18 mei 2006 
[...] De kwestie rondom Ayaan Hirsi Ali toont aan hoe ontzettend wrang het is dat vele naamloze asielzoekers mede door het vertellen van een onwaarheid geen kans hebben in dit land. De kwestie toont aan dat de VVD met twee maten meet. Want dat is wat mij betreft het echte verhaal: hoe kan het dat men hier bij de VVD zo makkelijk overheen is gestapt, terwijl die partij via haar minister een dergelijk streng beleid uitdraagt.
[...]
Maar het is wel goed dat nu duidelijk wordt wat de gevolgen zijn van een dergelijk streng asielbeleid.
 

De puinhopen van Lovely Rita; Rita Verdonk; Cees van der Laan, Trouw, 18 mei 2006
In de afgelopen drie jaar heeft zij zich laten kennen als een botsauto op de kermis.

Soms zeg ik maar dat mijn land een tijdelijk falende staat is. Maar nu kan het wel eens lang gaan duren. Rob de Wijk, Trouw, Podium, 19 mei 2006
[... O]ok in democratieŽn bieden deze tijden gouden kansen voor politieke entrepeneurs met duidelijke meningen en heldere, simpele oplossingen. Rita Verdonk is daarvan een duidelijke exponent. [...]
Dit type leiders graaft in democratieŽn zijn eigen graf. [...]
Crises brengen dit soort politici voort, maar brengen ze ook ten val.
 

Met de verscheurde VVD valt het land niet meer te regeren; Redactioneel commentaar, Trouw, 20 mei 2006
[...] Zeker bij een dreigende capitulatie in de VVD voor gemakkelijke antwoorden, is het geboden een alternatief te bieden dat oog heeft voor de menselijke maat, de nuance en de zorgvuldigheid. [...] Dat is een zaak van karaktersterkte en van geloof in de grondwaarden van ons land. De botte radicaliteit die Verdonk uitdraagt staat daar dwars op en biedt een benauwend, kleingeestig perspectief.

 

Start Omhoog