Vorige Start Omhoog Volgende

Kleine irritaties, groot kabaal

Tegenwicht weblog # 27 - 13 augustus 2005

We schudden het wijze hoofd als we horen van twee meisjes die het haar van hun lerares in brand steken als hun iets niet bevalt. "Die jeugd van tegenwoordig!" hoor je dan. Maar hoe zit het met het goede voorbeeld van de volwassenen van tegenwoordig? Die zijn net zo goed vaak erg korte lontjes geworden die op kleine irritaties met groot kabaal reageren. 

De  aanleidingen hebben soms wel wat inhoud, maar zijn ook vaak triviaal. Hoe dan ook staat de agressieve reactie niet in verhouding tot de aanleiding. 

Veel van dit soort reacties vindt plaats in het verkeer. 

Zie:
Verkeer(d) 

Aan de 'grote aanleidingen' zoals politieke ontwikkelingen of besluiten kunnen we als burger vaak niet veel anders doen dan deze te aanvaarden of langs politieke weg met woorden of het recht bestrijden. We zullen dan altijd zeggen dat anderen moeten veranderen. 

We kunnen ook eens beginnen bij onszelf en kijken naar onze reacties op de 'kleine aanleidingen', de irritaties die we in een land vol mensen nu eenmaal onvermijdelijk tegenkomen. Als we daar eens wat toleranter op reageren, bevorderen we de 'kleine tolerantie' als tegenwicht tegen 'de kleine intolerantie'. Leer weer tot tien tellen. Tegen korte lontjes helpt alleen een gedisciplineerd tot tien tellen; (Trouw, Commentaar, 15 augustus 2005). Het is een begin. 

Zie
Kleine intolerantie 
door Titus Rivas, maart 2005

Nederlanders steeds asocialer

De Stentor 11 augustus 2005

Nederlanders reageren steeds vaker agressief of aangebrand op elkaar. Vooral in de Randstad en in het verkeer is dit hufterig gedrag goed merkbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het NIPO in opdracht van de Stichting IdeŽle Reclame (SIRE). 
Volgens het onderzoek neemt de vergroving van de omgangsvormen zo zeer toe dat het een maatschappelijk probleem is.
Zo vindt 84 procent van de Nederlands aangebrand en agressief gedrag ernstiger dan vroeger het geval was. Toch zegt slechts 36 procent van de ondervraagden zelf snel geÔrriteerd te raken.
SIRE gaat tot december een campagne voeren.
'In de hoop mensen een spiegel voor te houden'.

 

Vorige Start Omhoog Volgende