Diversen
Start Omhoog Boeken Onderzoek Opinie Diversen Register Register op onderwerp

 

 A                  F                                    S           V      

 

A

B

Bachman, Klaus, Was der Fall Dutroux auch in Deutschland anrichtete; Die Stigmatisierung harmloser Pädophiler; Stuttgarter Zeiting. (5.5.2004)
Experten: „Die Mehrheit der Pädophilen ist weder gefährlich, noch aggressiv“ 
Und der belgische Kindervergewaltiger Marc Dutroux ist nie pädophil gewesen. 
[...] „Das Problem liegt darin, dass die Öffentlichkeit stillschweigend davon ausgeht, dass pädophile Neigungen auch zu entsprechenden Taten führen müssen und diese Taten dann für die betroffenen Kinder nachteilig sein müssen”, meint Dr. Frans Gieles von der niederländischen Selbsthilfeorganisation JON.

Balkenende, Jan-Peter, premier,
5 november 2005 - Auteur en bron onbekend.
,,Beste Tjomme, vrienden laten elkaar niet in de steek als het moeilijk wordt. Vrienden doen samen leuke dingen. Ze vertellen elkaar alles.'' 
,,Vriendschap is precies wat we nodig hebben.''
Dat heeft minister-president Balkenende geschreven aan de 11-jarige Tjomme Oonk uit Winterswijk.

Becker, Sander, Dikke kinderen, jonge pubers, 2001-09-14, Trouw
De puberteit knabbelt aan de kinderjaren. Meisjes bereiken de vruchtbare leeftijd steeds vroeger. Statistieken laten nu zien dat dit ook voor jongens geldt. Althans, in de Verenigde Staten. Overgewicht is waarschijnlijk de oorzaak.

Bernard, Frits: Overzicht van zijn publicaties

Bernard, Frits, Selectie uit zijn publicaties

Bernard, Frits, Selectie uit zijn bijdragen aan readers

Bernard, Frits, Kleine Sexuologie 

Bernard, Frits, Mijmeringen bij een jubileum; Een terugblik. 
Bij het vijfendertigjarig bestaan (januari 2005) van de Rotterdamse Werkgroep Pedofilie van de NVSH – RVSH gaan mijn gedachten terug 

Bessems, Kustaw, Besnijdenis - 'Nooit, nooit zal zoiets met mijn dochters gebeuren'; 2004-02-07, Trouw
Ruim tien jaar nadat de discussie over vrouwenbesnijdenis losbarstte, weet Nederland niet eens hoeveel dit hier voorkomt. Tijd voor rigoureuze maatregelen?

Vrouwenbesnijdenis; Redactioneel commentaar; 2004-02-06, Trouw 
Hulpverleners die meisjesbesnijdenis constateren of zien aankomen zouden zich actiever kunnen opstellen. Net als bij andere vormen van kindermishandeling zou hier moeten gelden dat het belang van het kind andere belangen - zoals privacy en beroepsgeheim - verre te boven gaat. Alleen zo kan de wetswijziging meer worden dan symboliek.

 

Bijna alleen nog 'juffen' op basisscholen, Rotterdams Dagblad - 8 februari 2001
Op steeds meer basisscholen staan alleen nog vrouwen voor de klas. Het aantal 'meesters' is in rap tempo gehalveerd. Op dit moment is 25 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs een man, van wie de meeste directeur zijn. Op de lerarenopleidingen (Pabo's) zit gemiddeld in elke klas nog maar één man. Onderwijsdeskundigen vrezen dat die trend zal doorzetten en dat er over enkele jaren alleen nog maar 'juffen' voor de klas staan. Dat maakt het lerarentekort nog nijpender.

Bijsterveldt, Marc van & André de Jong, Op bezoek bij de zedenpolitie; OK 21, september 1989 
Mensen die werk maken van hun pedoseksuele voorkeur stuiten spoedig op de grenzen van het strafrecht en komen daardoor mogelijk in aanraking met de Jeugd- en Zedenpolitie. Het korps JZP van de Gemeentepolitie Amsterdam is gehuisvest in een verlopen pand aan de Overtoom. Onlangs meldde de krant nog dat de celaccommodatie van dat bureau tot de slechtste van ons land behoort. Zedenmisdadigers: U bent gewaarschuwd!
Binnen de Werkgroep Pedofilie Amsterdam rees de behoefte om eens een kijkje te gaan nemen in het bakstenen pand van waaruit Amsterdam Vice het Sodom van de beschaafde wereld in het oog houdt.

Bisschop Wiertz: Alleen aangifte als slachtoffer dat wil; Seksueel misbruik; 2002-05-14 Trouw
Bisschop Wiertz van Roermond weigert priesters of andere kerkelijke werkers die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, bij justitie aan te geven als de slachtoffers daar tegen zijn. Dat is volgens hem vaak het geval. Reden: vrees voor pijnlijke juridische verhoren en/of publiciteit. Dan wordt zo'n zaak intern afgehandeld. Dat stelde Wiertz in het tv-programma 'Kruispunt' (RKK-KRO). Persoonlijk is hij voor aangifte.

Bisschop weigert aangifte, NRC 13 mei 2002
Bisschop Wiertz van Roermond weigert een priester die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik bij justitie aan te geven. Het is onmogelijk dit ,,tegen de zin van de klager'' te doen, zei hij gisteravond in het televisieprogramma Kruispunt. Wiertz legde uit dat slachtoffers vaak geen aangifte doen uit angst voor publiciteit. De bisschop noemde dit een te respecteren standpunt.

 

Bles, Wilfried van der, Eenzame boekenvriend - Boudewijn Büch 1948-2002; 2002-11-25, Trouw
Citaat: "Hij voelde zich buitengewoon aangetrokken tot jongens van een jaar of dertien, maar maakte daar geen werk van, al was het maar om uit handen van justitie te blijven, zoals hij ooit zei. Ter compensatie stortte hij op de boeken. Tegenover het Belgische blad Humo zei hij in 1994: ,,Verzamelaars als ik gaan relaties aan met objecten, die niet lastig zijn, die niet tegenspreken, die geen weerwerk bieden. Mijn liefde gaat uitsluitend naar mijn boeken.'' 

Boer, Jantien de, 'Ik denk aan niks anders dan seks. Ben ik gefrustreerd?' Wegener, 16 oktober 1999
Over seks praat je niet meer met je ouders. Seksvragen stuur je naar de jongerenbladen. 'Lieve Mariëlle. Ik denk aan niets anders dan seks. Ben ik nu gefrustreerd?' Of:, Ik ben bang dat ik niet klaarkom als ik met mijn vriend naar bed ga'. De problemenrubrieken in jongerenbladen als Break Out, Yes, Fancy en Webber draaien bovenal om bedavonturen

Boevink, Wim, ; 2002-07-17, Trouw
[..] We betreden de duizelingwekkende wereld van het puberdom.
Jong en oud weten dat dat waarachtig geen prettig domein is, maar nog troostelozer wordt het als de commercie er zich meester van maakt. Drommen hormoondoordrenkte jongeren stromen dezer dagen naar de Jaarbeurshallen in Utrecht voor de inmiddels tiende Megafestatie - gesponsord plezier aan het begin van de grote verveling die vakantie heet.
Vandaag zijn het vooral meisjes, een parade van navels en los om de heupen hangende riemen.

Brandt, Eveline, Al red ik maar één kind; Interview Andries van Dantzig, 2002-05-28, Trouw
Andries van Dantzig, 's lands bekendste psychiater, heeft zich op 81-jarige leeftijd gestort op het tegengaan van kindermishandeling. 

Brandt, Eveline, Hoogleraar seksuologie - Liever had ik de fakkel doorgegeven; Trouw, 2003-03-29
Vier decennia werkte hij als seksuoloog en zo'n beetje alles zag hij veranderen. Van 'lustangst' en 'seksschuld' naar 'lustplicht'. Jos Frenken en zijn fascinatie voor het rariteitenkabinet van de 
seksuologie.

Brandt, Eveline, Tienerzwangerschappen; Wicked Willy leert van Nederlandse pubers, ,  2001-03-21, Trouw
In Engeland en de Verenigde Staten is seksuele voorlichting bovenal ontmoediging. Maar dat helpt niet erg, getuige het hoge aantal tienerzwangerschappen daar. Nederlandse jongeren vrijen minstens zoveel, maar veel voorbehoedzamer. Hoe het Nederlandse model wint van Wicked Willy.
In een voorlichtingsfilmpje voor het Engelse voortgezet onderwijs wordt de hoofdrol gespeeld door Wicked Willy. Pervers Pikkie, vrij vertaald. Deze kleine vieze man zet de toon: Seks is vies en voos en zondig, je kunt er seksueel overdraagbare aandoeningen van krijgen en een baby bovendien.
Dit is, in een notendop, wat jongeren in het Verenigd Koninkrijk veelal te horen krijgen over seks. Daar zit een filosofie achter

Brandt, Eveline, Rutgers huizen; Er kwamen andere tijden; 2001-09-03, Trouw
Dit najaar valt na 32 jaar het doek voor zes van de zeven Rutgers Huizen. Een paar krijgen nieuwe functies: 'proeftuin' of 'kenniscentrum. Maar voor de morning-afterpil of onderzoek op geslachtsziekte moet voortaan toch de huisarts bezocht worden. Afscheid van een relikwie uit de jaren zeventig.

Rutgers Huis nieuwe stijl in oprichting; 'Met ander centrum wordt hulpaanbod gemoderniseerd'; 2001-09-03, Trouw
In Amsterdam worden voorbereidende gesprekken gevoerd voor de oprichting van een nieuw 'centrum voor seksuele en reproductieve gezondheid'. Zo'n centrum kan onder meer het hulpverleningsaanbod van het verdwijnende Rutgers Huis in de hoofdstad overnemen.

 

Brandt, Eveline, Meisjesbesnijdenis opsporen en stoppen; Trouw, 24 maart 2005  
De jeugdzorg is hét middel om gevallen van meisjesbesnijdenis en andere vormen van kindermishandeling op te sporen. Schoolkinderen moeten hiervoor vaker lichamelijk onderzocht worden.

Over Boudewijn Büch:

Bles, Wilfried van der, Eenzame boekenvriend - Boudewijn Büch 1948-2002; 2002-11-25, Trouw
Citaat: "Hij voelde zich buitengewoon aangetrokken tot jongens van een jaar of dertien, maar maakte daar geen werk van, al was het maar om uit handen van justitie te blijven, zoals hij ooit zei. Ter compensatie stortte hij op de boeken. Tegenover het Belgische blad Humo zei hij in 1994: ,,Verzamelaars als ik gaan relaties aan met objecten, die niet lastig zijn, die niet tegenspreken, die geen weerwerk bieden. Mijn liefde gaat uitsluitend naar mijn boeken.'' 

Diekstra, René, Boudewijns angst voor de werkelijkheid, Column Diekstra, Wegener Dagbladen 10 dec 2002 
Kennelijk zag hij er geen been in om zijn publicaties met verzinsels te vullen. Daar is niets op tegen als het om een roman gaar. Er is veel gespeculeerd over de vraag of De kleine blonde dood, zijn bekendste roman, gaat over een zoontje dat hij werkelijk gehad heeft of dat hij verzonnen heeft.

Holman, Theodor, Boudewijn Maria Ignatius Büch (53); Het Parool 25 nov 2002
Omdat hij er niet was, deden allerlei verhalen over hem de ronde. Boudewijn zou eigenlijk pedofiel zijn, hoewel wel eens een meisje in zijn nabijheid was gesignaleerd. Hij zou zijn liefde voor kleine kinderen nooit praktizeren omdat hij zich dan te schuldig zou voelen. Die gespannen verhouding tussen droom en daad, plus zijn incestueuze vader, die hem vaak geslagen zou hebben, en zijn vermeende dode zoon zouden hem af en toe in een diepe depressie drijven. Begrijpelijk.

Velde, Leo van der, Boudewijn Büch had geen gestorven zoon - Overleden schrijver creëerde volgens broer Patrick een wereld die niet bestaat; Wegener Dagbladen 3 december 2002 
De ondanks overleden Boudewijn Büch was een van de grootste particuliere verzamelaars op natuurhistorisch gebied. Hij had thuis een immense verzameling boeken en curiosa. Volgens zijn broer Patrick was Büch een eenzaam mens en leefde hij het liefst in een wereld zoals hij die in zijn romans vertelde, 'een wereld die niet bestaat'. (Foto GPDI)  

Burgemeesters 

'Maar het moet geen heksenjacht worden'; Rotterdams Dagblad 10 maart 2004
Om een drama als de verkrachting en mishandeling van 11-jarige Jeffrey, vorig jaar bij de Put van Heenvliet op Voorne-Putten in de toekomst te voorkomen, dient de privacy van pedoseksuelen te wijken. Gemeentebesturen en verenigingen moeten meer zicht krijgen op de handel en wandel van pedoseksuelen.
Die suggesties deed burgemeester C. Kleijwegt van Hellevoetsluis in een open brief aan minister Donner van Justitie. 

'Bekendmaken pedofielen 'levensgevaarlijk'; LAURA ROMANILLOS, Het Parool, 10 maart 2004
De brief van burgemeester Corstiaan Kleijwegt van Hellevoetsluis, waarin hij vraagt om een lijst met namen van pedofielen, is niet goed ontvangen. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters vindt het 'levensgevaarlijk'. De pedofielen vrezen een heksenjacht.

 

Burning the Library; Dutch government destroys gay archive, vows mass arrests, The Guide,
February, 2001
In late October, police made their second raid on the Brongersma Foundation-- headquartered in a mansion in a fashionable part of H[a]arlem, near Amsterdam. The raid came shortly after a Dutch court sanctioned a police seizure made at the archive a few months earlier, in which authorities carted away dozens of boxes of personal histories and photographs.

Buteijn, Hélène, Misbruik dove kinderen; Seksueel dom gehouden; Trouw, 2004-03-01 
Seksueel misbruik van en door dove kinderen is jarenlang verzwegen. Door internaten en gastgezinnen, èn door doven zelf. Maar nu haasten instellingen voor dove kinderen zich, verdere wantoestanden te voorkomen. ,,We willen schoon schip maken. Niet meer van incident naar incident leven.''

C

Calis, Mayke, Moeilijk kind kan nergens wonen; Ned. Dagblad, 19 augustus 2005 
Meer dan duizend kinderen en jongeren met gedragsproblemen wachten op een plaats in een internaat omdat zij niet langer thuis of bij een pleeggezin kunnen wonen. 

Calis, Mayke, Veel ouders lijden onder geweld kind; Ned. Dagblad, 26 augustus 2005 
Geweld door kinderen is een onderschat probleem. Eén op de tien ouders heeft wel eens te maken met geweld door een zoon of dochter. In drie tot vijf procent is sprake van ernstig en/of stelselmatig geweld.

Centrum voor homo-onderzoek, AD, 9 februari 2001
Den Haag - Er komt een speciaal onderzoekscentrum voor homoseksualiteit. Staatssecretaris A. Vliegenthart (Welzijn) stelt het kabinet vandaag voor daarvoor 300.000 gulden uit te trekken. Het expertisecentrum zal kennis over homoseksualiteit verzamelen en verspreiden. Dergelijke onderzoekscentra bestaan al voor allochtonen en vrouwen. [...]
Ook op scholen hebben homoseksuelen het moeilijk. Bij problemen zou 83 procent van de leerlingen een homoseksuele klasgenoot niet steunen, blijkt uit het NISSO-rapport. Een meerderheid van de leerlingen vindt daarom ook dat je beter kunt zwijgen over je geaardheid. Merijn Henfling, die namens het COC voorlichting geeft aan scholieren, relativeert dat extreme oordeel: "Op de middelbare school word je met elke afwijking gepest. Kinderen met een bril of rood haar zijn net zo goed pispaal als homo's. Maar het blijft lullig."
Na de middelbare school blijft homoseksualiteit een reden voor problemen. Homo's worden dan nog steeds gepest en belachelijk gemaakt

ChildRight: Steeds meer kinderen in prostitutie, 2001-12-18, Trouw
De cijfers over kinderprostitutie die ChildRight gisteren bekendmaakte zijn hoog, omdat zwerfjongeren tussen de dertien en zeventien jaar zijn meegeteld. Dat zegt ChildRight-directeur Theo Knippenberg. ,,Daarnaast zien we dat het aantal 'loverboys' is toegenomen. Zij palmen meisjes in en zetten ze vervolgens onder dwang aan het werk.''
Het aantal Nederlandse kinderen dat gedwongen in de prostitutie werkt, is volgens de organisatie ChildRight de afgelopen vijf jaar gestegen van circa 4000 naar meer dan 15000.

Cornelissen, Louis, ; Trouw, 9 februari 2005 
Plegers van seksuele delicten lopen geringe kans bestraft te worden. Tegenover zo'n 650 veroordelingen per jaar staan ruim 15000 gemelde gevallen.

D

Dalen, Marije van & Slotboom, Anton, Op internet zijn je vrienden, daar ben je thuis; Bijna alle jongeren hebben toegang tot internet - en via websites en messengers tot elkaar; NRC 20 oktober 2004
Internet is voor jongeren wat het schoolplein vroeger was. Vanachter de pc kunnen nieuwe vrienden worden gevonden en oude vriendschappen onderhouden.

Over
Dantzig, Andries van:
Brandt, Eveline, Al red ik maar één kind; Interview Andries van Dantzig, 2002-05-28, Trouw
Andries van Dantzig, 's lands bekendste psychiater, heeft zich op 81-jarige leeftijd gestort op het tegengaan van kindermishandeling. 

De moordenaar in ons, Blake Morrison over de moord op James Bulger, De Standaard 24 april 1997
BLAKE MORRISON As If, Granta Books, Londen, 245 blz., 1.017 fr. Distributie: AMP-PVD Buitenlandse boekhandel. De Nederlandse vertaling bij Nijgh & Van Ditmar.
,,Wij moeten wat meer veroordelen en wat minder begrip tonen'', zei de Britse premier John Major in december 1993. Major doelde op de twee tienjarige knapen die op dat ogenblik terechtstonden wegens moord op de peuter Jamie Bulger. Blake Morrison volgde het proces en schreef er een boek over, As if.

Desire: Literatuur over pedofilie

Diekstra, René, Boudewijns angst voor de werkelijkheid, Column Diekstra, Wegener Dagbladen 10 dec 2002 
Kennelijk zag hij er geen been in om zijn publicaties met verzinsels te vullen. Daar is niets op tegen als het om een roman gaar. Er is veel gespeculeerd over de vraag of De kleine blonde dood, zijn bekendste roman, gaat over een zoontje dat hij werkelijk gehad heeft of dat hij verzonnen heeft.

Dings, Matt, Leraar verliefd; HP-Tijd 2 juli 2004
Wat te doen als je verlangt naar een verboden vrucht? Veel docenten kennen de verleiding, sommigen bezwijken ervoor. "Ik was een verrekt goede leraar en dat is me lelijk opgebroken."

Dohmen, Joep,  Eervol ontslag kapelaan na ontucht, NRC 20 juni 2002
Een kapelaan misbruikte kinderen in verschillende gemeenten. Nu hij dood is, vertellen slachtoffers hun verhaal.
Handtastelijkheden. Daar begon het mee. Het eindigde met verkrachtingen. De dader was de kapelaan, een vriend van de familie. Het waren zijn ouders die hem als jongetje van tien telkens naar de kapelaan stuurden, om hem te helpen met het wassen van zijn auto.

Na zoveel jaren durft Paul van Heumen (47) openlijk te praten over het misbruik door de kapelaan tussen 1968 en 1972. 

Dohmen, Joep, & Vries, Guido de, Seksueel misbruik priesters in doofpot, NRC 11 mei 2002
De rooms-katholieke kerk in Nederland houdt gevallen van seksueel misbruik stelselmatig geheim. Pedofiele affaires van geestelijken en gevallen van seksueel misbruik worden in de regel buiten de publiciteit gehouden en nooit aan het openbaar ministerie gemeld.

Dohmen, Joep, & Vries, Guido de,  Priesterlijke ontucht onder de mantel der liefde, NRC 11 mei 2002
De katholieke kerk in Amerika verkeert in crisis na seksschandalen die in de doofpot waren gestopt. Ook in Nederland worden priesters die verdacht worden van seksueel misbruik vaker overgeplaatst dan aangeklaagd en berecht.

Dohmen, Joep & Vries, Guido de, 'Mijnheer pastoor is overspannen', Een pastoor in Geleen is na een klacht over seksueel misbruik ontslagen. Het bisdom Roermond hield de zaak twee jaar stil. Het beleid van de r.-k. kerk getoetst aan een voorbeeld uit de praktijk.

Dohmen, Joep & Vries, Guido de, Onderwijs moet seksueel misbruik melden, NRC, 28 Juni 2002
De rooms-katholieke kerk in Nederland ligt onder vuur wegens haar beleid inzake seksueel misbruik. Maar hoe is het gesteld in de sport, het onderwijs en de zorg?

Doodeman, Jaap, Kinderen en reclame; Een betere doelgroep is er niet; 2004-08-13 - Trouw. 
Kinderen worden steeds vaker als commerciële doelgroep benaderd, ook de jongsten onder hen. Bedrijven vinden dat ouders hun verantwoordelijkheid maar moeten nemen. En een speciale stichting moet de kinderen weerbaar maken.

Dulmers, Robert, Pedofobia, in: De Groene Amsterdammer van 18-8-99
De samenleving stelt zich steeds harder op tegenover pedofielen. Buurtbewoners eisen dat namen van kinderschenners in de buurt bekend worden gemaakt. De pedofielen zelf voelen zich opgejaagd en vogelvrij. 'Acceptatie is niet meer haalbaar. Het gaat nu om louter overleven.'

Duyves, Mattias, Roze Wester Festival 2002; Reactie op Parool-artikel "COC wil helemaal niks met Martijn" van Malika Sevil, dd. 7-5-2002
Als op een informatiemarkt een pedovereniging komt, gaat het Amsterdamse COC. Op het Homomonument bleef de homovereniging daarom weg op Bevrijdingsdag. COC-Amsterdam vreest dat mensen pedofilie en homoseksualiteit anders niet meer uit elkaar weten te houden. [...]
De met koeienletters midden op het plein in marmer gebeitelde woorden "Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen" zijn regelrecht uit het onverbloemd pedo-erotische gedicht "Aan een jonge visser" van Jacob Israël de Haan. [...]
Een homobelangenvereniging die niet meedoet als er ook een pedobelangenclub meewerkt, kiest dezelfde opstelling als bepaalde katholieke en islamitische landen die tegenhouden dat homo-delegaties advies en informatie mogen geven aan de Verenigde Naties. [...]

Sevil, Malika, COC wil helemaal niks met mannen van Martijn, Het Parool, 7 mei 2002
Het COC [Amsterdam] wil niks met de pedofielen van Vereniging Martijn te maken hebben, dat moest maar eens duidelijk zijn. Dus toen de COC'ers hoorden dat de omstreden groep op bevrijdingsdag ook met een kraampje bij het homomonument op de Westermarkt ging staan, trok de [Amsterdamse afdeling van de] belangenvereniging zich terug.

E

Eijsvogel, Juurd, Kind is koning, Opgroeien in Amerika's kinderparadijs,

Engelen, Ireen van, Geen overdreven zorgen maken over pedofilie; Het Parool, 7 mei 1997 
Vroeger ben ik pedofiel geweest. Tenminste, als ik de definitie moet geloven die dokter Wafelbakker gaf in een discussie naar aanleiding van de documentaire 'The boy business', door RTL5 uitgezonden op 20 april. [...] Elke nacht kwam mijn kleine ventje bij me in bed liggen. [...]
Volgens dokter Wafelbakker ben ik een pedofiel van categorie een: mensen die veel om kinderen geven maar die nooit zullen overgaan tot enige seksuele handeling. Maar misschien heb ik toch ook een ietsje van pedofiel categorie twee in me: mensen die wel zullen streven naar seksueel contact dat echter van heel lichte aard is. Want ik heb mijn kind veel gestreeld en veel gekust en ik heb doorlopend aan hem gezeten.

F

FOK! & NCS, ; 10 december 2004 
In Nederland houden zeker 3000 pubermeisjes zich bezig met internetpagina's waar seksuele contacten worden gelegd. Populaire sites als CU2, happy girls en TMF worden veelvuldig gebruikt om via profielen seksdates te regelen, of om zichzelf voor een webcam te bevredigen. 
Om geld is het voor de meeste, vaak zeer jonge, meisjes niet te doen, maar om hun seksuele behoeften te bevredigen. Vaak zijn ze actief in het zoeken naar seks.

Over 
Frenken, Jos:
Brandt, Eveline, Hoogleraar seksuologie - Liever had ik de fakkel doorgegeven; Trouw, 2003-03-29
Vier decennia werkte hij als seksuoloog en zo'n beetje alles zag hij veranderen. Van 'lustangst' en 'seksschuld' naar 'lustplicht'. Jos Frenken en zijn fascinatie voor het rariteitenkabinet van de 
seksuologie.

G

Gelder, Henk van, ; NRC 17 januari 2004
De klassieke rockopera van Pete Townshend en The Who voor het eerst in Nederland als musical. 
Townshend had tot dan toe weinig gezegd over het autobiografische karakter van Tommy. Maar allengs werd hij openhartiger. Voor het eerst werd toen duidelijk, dat de pedofiele oom Ernie geen verzinsel was. 

Gelderlander, De, Definitie kinderporno flink opgerekt; 24 december 2004 
De Arnhemse rechtbank heeft gisteren een zeventigjarige kunstenaar veroordeeld voor het maken en in bezit hebben van kinderporno. Hoe moeilijk de zaak ook leek, de rechters toonden geen twijfels. 
Als er één delict is waarbij de definities voortdurend zijn opgerekt, dan is het wel kinderporno.

Gerven, Kitty van, Praatgroep bevrijdt seksueel misbruikte mannen van een verstikkend geheim, in: Wegener Dagbladen, 12 april 2001
Dertig, veertig jaar lang zwegen ze als het graf van hun kind was overgekomen. Uit angst, schaamte en schuldgevoelens stopten ze hun schokkende jeugdervaringen diep weg. Jarenlang leek dat te werken, maar naarmate de tijd verstreek ging het geheim steeds zwaarder drukken, totdat het hun hele leven verstikte. Frans, Peter en Chris besloten de stlite te doorbreken en met andere mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik binnen een praatgroep open kaart te spelen. Na 22 bijeenkomsten zijn de jarenlang opgekropte woede, agressie, angst en onzekerheid zo niet verdwenen, dan toch in elk geval draaglijk geworden. ,,Maar de pijn… die dragen we levenslang met ons mee."

Gibbs, Nancy en Roche, TimothyWaarom wij het deden, De verpletterende videotapes van Dylan Klebold en Eric Harris uit Littleton, Colorado; 'Ik hoop dat we er 250 van jullie doden' De Nieuwe Revu, 19 januari 2000,
De scholierenmoord in Littleton blijft Amerika beroeren. Voordat Dylan en Eric 13 mensen afmaakten en zichzelf doodden, legden ze hun plannen vast op video. De net ontdekte tapes vertellen het krankzinnige verhaal van twee 'gewone' pubers.

Panhuis, Bert van, Thuisland van Columbine High tobt met wapenverkoop, Trouw 14 juli 2000 

 

Gieles, Frans, ; september 2002
Voor zover ik gezien heb heeft de Nederlandse pers nauwelijks aandacht geschonken aan het verhaal van de twee jongens, Alex & Derk King, 13 en 14, VS, die hun vader hebben vermoord. Voor zover er al een bericht stond, stond er niets in over de achtergronden. Deze zijn even triest als markant voor de oplettende lezertjes van ook de Amerikaanse pers.
De verhouding tussen vader en zonen was 'klassiek': strenge, afstandelijke vader, gescheiden man. De zonen verbleven her en der, steeds weer verhuizend tussen ouders, opvang, instituut, pleegzorg. Uiteindelijk belandden ze bij pa, maar liepen vandaar weer weg, naar...
... hun oudere vriend, een zekere Chavris, met wie in de loop der tijd een intieme en ook seksuele verhouding was gegroeid.

Gieles, Frans, Webmasters vrijgesproken;  20 april 2004
Twee Duitse webmasters waren destijds aangeklaard en veroordeeld tot acht (in feite zes) maanden gevangenisstraf wegens het publiceren van de "Stephan tekst", een geanonimiseerd verhaal van een jongen over een door hem positief beleefd seksueel contact met een man. [...]
Nu heeft de Officier in het Hoger Beroep niet eens vervolging ingesteld omdat hij de tekst niet pornografisch vindt.

Graaf, Peter de, ; De Volkskrant 18 oktober 2004 
Een kind vertelt details van seksueel misbruik, maar de buurjongen ontkent en blijft vier maanden lang ontkennen. 
De rechter spreekt Joris vrij van alle beschuldigingen. “Kinderen van vijf”, zegt hij, “kunnen het juist interessant vinden om over piemels en plas te praten. Het hoort bij hun ontwikkeling en het ontdekken van hun eigen sekse.” Maar Joris is getekend

Graaf, peter de, Onmogelijke liefde voor een jongen van 13; De Volkskrant, 28 juni 2004 
Rechtbankverslaggever Peter de Greef beschrijft de zaak tegen een man die een 13-jarige jongen onzedelijk betastte. 

Guide, The,

Never Again? Dutch police seize gay archive, The Guide, October 1999
August 20th, Amsterdam morals police, on orders from the Dutch Justice Ministry, raided the archive and sealed off the collection in preparation to seize it. Whether they can or not is now the subject of a court battle that pits factions on the archive's board against each other and, in turn, against the Justice Ministry. Meanwhile, Dutch media have launched a smear against the archive's founder, Dr. Edward Brongersma, a jurist knighted by the Dutch queen for his political activism and scholarship.

Burning the Library, Dutch government destroys gay archive, vows mass arrests, The Guide, February 2001
In late October, police made their second raid on the Brongersma Foundation-- headquartered in a mansion in a fashionable part of Harlem, near Amsterdam. The raid came shortly after a Dutch court sanctioned a police seizure made at the archive a few months earlier, in which authorities carted away dozens of boxes of personal histories and photographs.

H

Handpoppen en ja-knikkers; We hebben een Vlaamse kinderpremier. Hij is 11 en heeft een duidelijke mening. December 2004, België, auteur & bron onbekend

Hendrickx, Frank, Lesbo-pop uit Rusland verovert hitparades ; Wegener Dagbladen, 21 dec 2002   
De meisjes waren een paar jaar geleden uit het kinderkoor gestuurd vanwege obsceen gedrag, ze slapen sindsdien samen in een groot bed, ze willen trouwen in Amsterdam, en op het podium kunnen ze de neiging elkaar te betasten niet onderdrukken.  

Hoe de media werken 
Hier een bericht in het Engels, maar leerzaam, namelijk hoe de media werken. Je leest in de krant iets van "250.000 kinderporno bestellers", maar wat is er nu eigenlijk echt aan de hand?
Het bericht komt van < alt.activism.children  > titled 

The Lies of Ashcroft.

Someone's funding must be up for review, because the by now extremely old Reedy case has magically appeared on all newspaper front pages this morning with headlines like "Feds Bust Gigantic Child Porn Ring."
Odd, since we've been discussing the case since April 15th, 2000, around the time the Feebs raided and shut down the Reedys' servers.

Koenig, David, Texas Couple Convicted in Porn Case, Associated Press August 9, 2001
DALLAS -- Thomas and Janice Reedy lived in an upscale Fort Worth neighborhood where neighbors say they threw all-night pool parties and where luxury cars would pull into their half-moon driveway at all hours of the night.
They told neighbors they were in the computer business, which was partly true: They sold access to child pornography on Internet sites with names like "Cyber Lolita" and "Child Rape".

Hof VS: wet tegen porno op internet mag - Maar invoering kan nog niet, NRC, 18 mei 2002
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een wet die kinderen moet beschermen tegen pornografie op internet, ten dele gehandhaafd.
De vraag of de wet, de Child Online Protection Act (COPA), een aantasting is van de vrijheid van meningsuiting, wordt echter niet door het Hof beantwoord.

Holman, Theodor, Boudewijn Maria Ignatius Büch (53); Het Parool 25 nov 2002
Omdat hij er niet was, deden allerlei verhalen over hem de ronde. Boudewijn zou eigenlijk pedofiel zijn, hoewel wel eens een meisje in zijn nabijheid was gesignaleerd. Hij zou zijn liefde voor kleine kinderen nooit praktizeren omdat hij zich dan te schuldig zou voelen. Die gespannen verhouding tussen droom en daad, plus zijn incestueuze vader, die hem vaak geslagen zou hebben, en zijn vermeende dode zoon zouden hem af en toe in een diepe depressie drijven. Begrijpelijk.

Homoseksuelen vaker mishandeld in jeugd, De Telegraaf, 9 februari 2001
Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen zijn in hun jeugd beduidend vaker geestelijk verwaarloosd, mishandeld of seksueel misbruikt dan heteroseksuelen. [...]
Meer dan de helft (56 procent) van de ondervraagde homoseksuele mannen zegt voor zijn zestiende jaar geestelijk verwaarloosd te zijn, een kwart psychisch mishandeld en eenvijfde fysiek mishandeld. Ook is eenvijfde seksueel misbruikt en overkwam 18 procent dat nog na zijn zestiende. Van de lesbische vrouwen is 49 procent emotioneel verwaarloosd, 23 procent psychisch mishandeld en 26 procent fysiek mishandeld. Seksueel misbruik kwam bij de vrouwen bij 23 procent voor het zestiende jaar en eenzelfde percentage daarna.

Huisman, Charlotte, ; De Volkskrant, 19 augustus 2004 
'Voor de meeste cliënten zijn dertig behandelingen voldoende, maar bij ernstig gestoorden als pedofielen kom je daar niet mee uit. Bekend is dat je deze groep moet blijven volgen, omdat de kans op recidive groot is.'

Huygen, Maarten, Valse beschuldigingen even erg als seksueel misbruik; NRC 30 april 2005 
De seksuele vrijheid gaat gepaard met paniek bij klachten over aanrakingen, vindt Maarten Huygen, die als commentator reist door de samenleving. [...]
Zodra een leraar wordt beschuldigd van ontucht, gaat een machine in werking van schorsing, ouders in paniek, publicaties in de pers, een klachtenprocedure, het opnemen van verklaringen, eventueel justitieel onderzoek en algehele uitsluiting. Geen schooldirecteur zal het voor zo'n leraar durven opnemen, ook al gelooft hij in zijn onschuld. Anders keert de collectieve woede zich tegen hem. Het gevolg is dat relaties worden geformaliseerd om problemen te voorkomen. [...]
Een onderwijzer kan bij een huilend kind maar beter geen hand op de schouder leggen. Gesprekken in lokalen worden uitsluitend gevoerd met de deur open. Maar dat heeft M. niet geholpen. Daar is een oplossing voor: scholen met muren van glas. Alles transparant. 
Merkwaardig dat het naveltruitje nog steeds mag. Een meisje mag haar navel ontbloten maar mannen mogen er niet naar kijken. 
Voer dan meteen de burqa in. Voor mannen én vrouwen, want gelijkheid gaat voor alles. 

J

Janssen, Marianne, Nederland schendt kinderrechten; Tel. 30 oktober 1999 
Nederland biedt onvoldoende bescherming aan zijn kinderen. De overheid neemt al bijna 25 jaar niet de verantwoordelijkheid op zich om kindermishandeling preventief tegen te gaan. Bij melding van (vermoedens van) kindermishandeling zorgen wachtlijsten voor uitblijven of tenminste sterke stagnatie van hulp. De burger is niet verplicht kindermishandeling te melden, de privacy van de mishandelende ouder gaat boven het belang van het kind en structurele plannen ter verbetering van deze situatie ontbreken.
Aldus uitte onlangs het VN-comite voor de Rechten van het kind scherpe kritiek op Nederland.

Jippes, Hieles, Naming, shaming en omarming van een Britse pedoseksueel,  NRC 19 augustus 2000
In Groot-Brittannië is de jacht op pedoseksuelen geopend. Maar een 'pedo' in de eigen vriendenkring krijgt het voordeel van de twijfel. 'We voelen diepe droefenis: voor hem, voor zijn partner - en ja, ook voor onszelf.'

Johnson, Nkosi, Care for us and accept us, we are all human beings, January 9, 2001, 13th International Aids Conference held in Durban
Hi, my name is Nkosi Johnson. I live in Melville, Johannesburg, South Africa. I am 11 years old and I have full-blown Aids. I was born HIV-positive.

Jongeren leven steeds ongezonder; Gelukkiger dan ouders; NRC 5 mei 2001
ROTTERDAM, 4 MEI. De Nederlandse jeugd leeft steeds ongezonder. Het aantal jongeren dat rookt en drinkt is de afgelopen twee jaren toegenomen. [...]
Ook in andere opzichten blijken Nederlandse jongeren ongezond te leven. Zij bewegen weinig en een groot deel van hen is te zwaar.

[Jonker, Marianna, NISSO:]
; Ref Dagblad 5 augustus 2005 
Dat groepsverkrachtingen enkel veroorzaakt worden door MTV, nieuwe media of de multiculturele samenleving, gelooft Marianne Jonker niet. Ze is unitmanager Jeugd- en Zedenzaken bij de Rutgers Nisso Groep en begeleidt jaarlijks 150 zedendelinquenten tussen de 12 en 18 jaar, die door de rechtbank veroordeeld zijn tot de leerstraf seksualiteit. 

K

Kamervragen van Van der Vlies en antwoorden - 1753: Vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de minister van Justitie over het pedofielennetwerk. (ingezonden 1 juli 2003) 
1. Kent u het artikel "Pedofielennetwerk al twintig jaar ongemoeid"? Hebt u inzicht in het ledental van de vereniging Martijn te Amsterdam? [...]

Kieskamp, Wilma, ; Seksueel misbruik; 2004-10-18, Trouw 
Steeds minder zedenzaken eindigen in een strafproces. Politie en justitie zijn vooral terughoudender geworden in zaken met jonge kinderen. Hoe moeilijk het is om alleen op de feiten af te gaan bewijst de zaak van Julia. Haar stiefvader werd veroordeeld, maar onlangs vrijgesproken in een dramatische rechtszaak. 

Klaver, Marie-José, Ongewenst downloaden; NRC 3 februari 2005 
In de zaak-Lamers spelen kinderpornofoto's een belangrijke rol. Haar ex-echtgenoot claimt per ongeluk foto's via internet te hebben binnengehaald. Technisch is dat goed mogelijk.

Koelewijn, Rinskje, Pedoseksueel kan al geweerd worden; NRC 25 febr 2004
Het eisen van een verklaring omtrent gedrag kan veel onheil voorkomen bij recidiverende zedendelinquenten. ,,Er kan al veel'', zegt justitie. En binnenkort is er de Wet justitiële gegevens.

Koelewijn, Rob, 2002:

Catechisanten: wie zijn zij? 
Vanaf de jaren ´90 is er sprake van een gefragmentariseerde jongerencultuur. Jongeren leven namelijk in verschillende wereldjes, zoals school, bijbaantje, sport, kroeg, kerk en vriendenclub. Andere kenmerken van de huidige generatie zijn een sterke ervaringsgerichtheid, twijfel aan een allesomvattende zingeving, consumeren, keuzes zijn meestal sterk momentgebonden,  er is een groot en kwalitatief goed vermaakaanbod, muziek en beeld hebben grote invloed. Jongeren hebben vaak een extreem hedonistische houding, ze willen uit het leven halen wat er in zit 
.

Diaconaal werkstuk 
Pedofilie is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp, bepaald geen taboe meer; de media stonden er de laatste jaren vol van, waarmee niet gezegd is dat het onderwerp daardoor beter bespreekbaar is geworden.

Het doel van mijn werkstuk is dit onderwerp wel beter bespreekbaar te maken. Daartoe zullen we eerst het centrale begrip 'pedofilie' kritisch moeten bekijken.  
[...] De kerk is niet van de wereld, maar zij staat wel in de wereld. Zij heeft dus ook te maken met dit probleem. Bovendien zijn er ook veel gelovige pedofielen. De vraag is nu hoe de kerk hierop moet reageren. Bij hulpverlening aan pedofielen denken we gelijk aan een pastorale invalshoek. Dit is een goede en waardevolle invalshoek, maar niet de enige. Uit bovenstaande blijkt dat pedofilie meer is dan alleen een persoonsgebonden probleem. Het is ook een sociaal vraagstuk en dient ook op die manier benaderd te worden. Ik denk dat hier een belangrijke taak ligt voor de diaconie.

Ontwikkelingen van de laatste eeuw 
Centraal in het postmodernisme staat dus de mens. Daarmee krijgt ook het gevoel een belangrijke plaats. Een bekende en typisch postmoderne uitspraak is: ‘het voelt goed, dus het is goed’. De sterke nadruk op het gevoel is een heel wezenlijk kenmerk voor het postmodernisme. Deze nadruk op het gevoel maakt elke vorm van zingeving subjectief.
De postmoderne mens is hedonistisch ingesteld. Het leven is kort en eenmalig, zij heeft geen diepere betekenis of bedoeling, dus moet eruit worden gehaald wat erin zit. Dit gebrek aan zingevingsgevoel komt tot uiting in een nihilistische levenshouding.    
De postmoderne mens leeft in een gefragmenteerde samenleving. Bovendien is zijn eigen leven vaak ook diep gefragmenteerd. Dit uit zich in het schijnbaar wegvallen van het verschil tussen werkelijkheid en schijn, feit en fictie, realiteit en fantasie, identiteit en imago. De identiteit laat zich vaak niet meer bepalen vanuit een centraal gezichtspunt. Het persoonlijke leven valt veeleer uiteen in verschillende sociale rollen (werk, gezin, kerk, sport, enz…).

Koemer, Brendan I., The New Thought Police Don't Care What You Do — Only What You Imagine; Crime Out of Mind; Village Voice Week of August 29 - September 4, 2001
To say that Brian Dalton has "issues" is to put it mildly. His own mother calls him "a lonely misfit kid," a 22-year-old high school dropout with a nasty case of attention-deficit disorder and lousy job skills. The tragic topper, though, is Dalton's pedophilia, an obsession that netted him a 1998 child porn conviction for downloading verboten pictures. Despite that legal scrape, he has yet to squelch his truly stomach-churning fantasies, which involve the caging and rape of 10-year-old girls.
Dalton's inner life may be creepy — nay, repulsive — but is it criminal? He has never acted on his dark impulses, preferring instead to record his icky dreams in a secret journal. But for prosecutors in Columbus, Ohio, those private writings were enough to merit charges under a broad statute that prohibits "any obscene material that has a minor as one of its participants or portrayed observers." Dalton's parents turned the journal over to authorities earlier this summer in hopes that their son would be forced into sex-offender treatment; instead, he received a seven-year prison sentence for daring to commit his inmost thoughts to paper.

Koinos, Strenge antiseksuele wetten onder vuur; Amerikaanse Hooggerechtshof bindt roofdierwetten in; KOINOS MAGAZINE #34 (2002/2) 
Wetten tegen kinderseks hebben zich over de hele wereld verspreid. Op vele manieren liepen de Verenigde Staten voorop. Andere landen hebben strenge wetgeving aangenomen die gebaseerd is op het Amerikaanse model; de wetsteksten werden in sommige gevallen opgesteld door de Amerikaanse politie. Deze wetten zijn succesvol gebleken bij het vangen van jongensminnaars. Zo’n 25 procent van de meer dan 2 miljoen Amerikaanse staatsburgers die in de gevangenis zitten, werd veroordeeld voor seksueel getinte misdaden, veelal waar kinderen bij betrokken waren. In deze Koinos en in een volgend nummer zullen we de juridische strijd tegen twee van deze wetten bekijken.

Koinos, Is het werkelijk waar? Verbod op 'virtuele' kinderporno opgeheven in V.S.; KOINOS MAGAZINE #35 (2002/3)
De jonge geschiedenis van de kinderpornowetgeving is er een van tomeloze uitbreiding. Afbeeldingen van eenieder die jonger dan achttien lijkt te zijn en seks zou kunnen verlangen, werden in de Verenigde Staten bij wet verboden. Hierbij inbegrepen waren met de computer vervaardigde afbeeldingen, door een rechtbank eens ‘obscene verzinsels van de technologie’ genoemd. Maar nu heeft het Hooggerechtshof in de V.S. de wet vernietigd ter verdediging van de cultuur en de vrijheid van meningsuiting. De uitspraak betekent een radicale koerswijziging. In dit artikel een nadere beschouwing.

Koinos, Nanshoku, Mannelijke gelijkgeslachtelijke erotiek in Japan; Koinos Magazine #40 (2003/4) en #41 (2004/1)
 Nanshoku, het Japanse woord voor erotiek tussen adolescente jongens en volwassen mannen, was de langstbestaande en meest openlijke uitdrukking van gelijkgeslachtelijke liefde waar ook ter wereld.

Komrij, Gerrit, 'Bestrijding van kinderporno op het web is tijdrovend werk'; [Over: ] Taco Stein; [Door:] Gerrit Komrij, NRC Handelsblad, donderdag 5 augustus 2004, Column, rubriek Gouden woorden.
Taco, het zijn gouden jaren voor je. Als kinderporno en terrorisme niet hadden bestaan waren ze voor jou uitgevonden. Ze zijn een uitkomst voor de zedenpolitie en de burgerwacht. Voor geboren fouilleerders, snuffelhonden en verklikkers. 

Dit is een reactie op 
Schenk, Weert, ; De Volkskrant woensdag 4 augustus 2004  
Zie bij de S.

Kools, Frank, ; Trouw, 1 maart 2005 
Het proces tegen popster Michael Jackson is gisteren dan echt begonnen. De belangstelling is groot, maar de zaak is geen aanleiding voor maatschappelijk debat. [..] 
,,Michael Jackson is gewoon te vreemd om ergens symbool voor te staan'', schreef eerder de mediadeskundige van de Los Angeles Times.

Kranenberg, Annemiek & Scharroo, Jeroen, Met foto op internet? De Volkskrant, 29 mei 2004 
Korpschef Kuijs van de politie Brabant Zuidoost wil dat ontuchtplegers met foto op internet komen. Moet de privacybescherming op de schop?

Reactie:
Uittenbogaard, Marthijn, Ontuchtplegers; de Volkskrant 5 juni 2004, ingezonden brieven. 
Bij deze wil ik een foutief citaat van 'mij' rechtzetten. In het artikel (29 mei) betreffende het wel of niet publiceren op internet van foto's van ontuchtplegers, de volgende 'quote': 'Pim Fortuyn gaf  altijd hoog op over zijn contacten met jonge Marokkanen. Had die ook op internet gemoeten?' Wat ik tegen de journalist had gezegd was echter [...]

 

Kreulen, Edwin, Jongens kunnen niet stilzitten, 2001-06-26, Trouw
Het is al langer bekend dat meisjes op school en universiteit het gemiddeld beter doen dan jongens. Zijn mannen dan toch dommer? Psychologe Martine Delfos heeft een heel andere verklaring. Om het goed te doen in de klas, moeten leerlingen vooral langdurig stilzitten en zich concentreren op de schooltaak. En daarin zijn jongens evident slechter dan meisjes, zegt Delfos in het tijdschrift Pedagogiek in Praktijk Magazine. Ze raadt leerkrachten aan om jongens regelmatig te laten bewegen tussen de lessen door. Niet alleen een keer per week bij de gymnastiek dus.

Kruithof, Bernard, Ouders moeten leren opvoeden; Krachtig pleidooi voor een betere rechtspositie van kinderen, in: dVk, 19 maart 1999.
De twintigste eeuw zou 'de eeuw van het kind' moeten worden, maar het is de vraag of dat wel helemaal is gelukt. De jurist Jan Willems denkt van niet.

L

Laan, Jos van der, Veroordeeld door een oude peuk; Met nieuwe technieken kunnen onopgeloste zaken worden opgelost; Jos Verlaan, NRC 20 februari 2004 
Het initiatief-wetsvoorstel van D66 om de verjaringstermijnen van ernstige misdrijven te laten vervallen of te verlengen, biedt slachtoffers meer mogelijkheden om de daders alsnog veroordeeld te krijgen.
Een vrouw was in haar jeugd zes jaar lang seksueel misbruikt door haar oom, maar ze durfde pas twintig jaar later aangifte te doen. De man bekende tegenover de zedenpolitie het seksueel misbruik. Maar tot strafrechterlijke vervolging kwam het niet. Het delict was te lang geleden gepleegd

Lange, Samuel de, Jeugdbendes, Diefjes zonder verlos; Trouw, 27 augustus 2001
Amerika is het land van Billy the Kid en andere boefjes. Jeugdbendes hebben de stof geleverd voor films als West Side Story, en tot in Den Haag spelen deugnieten de bloedige Crips uit Los Angeles na. Geen wonder dat Amerika ook een traditie heeft in onderzoek naar jeugdige delinquenten door criminologen en sociologen.

Over
Letourneau, Mary Kay: 
Ligtenberg, Lucas, Juf wordt verliefd; NRC 21 september 2004 
Een lerares, moeder van vier kinderen, zat zes jaar in de gevangenis wegens een seksuele verhouding met een 13-jarige leerling. Nu willen ze trouwen. De verboden liefde van Mary Kay Letourneau en Vili Fualaau.

Levering, Bas, Pleidooi voor stevig vaderschap; 0-25 Juli 1999 
'Maak tijd. Dit is waar het allemaal om draait. Voor vaders volgt nu de belangrijkste zin uit het hele boek: Als je iedere week vijfenvijftig tot zestig uur werkt, reistijden inbegrepen, red je het niet als vader. Je zoon krijgt problemen in het leven, en dat is aan jou te wijten.' 

Lexicons: enkele citaten uit lexicons der tachtiger jaren.

Ligtenberg, Lucas, Juf wordt verliefd; NRC 21 september 2004 
Een lerares, moeder van vier kinderen, zat zes jaar in de gevangenis wegens een seksuele verhouding met een 13-jarige leerling. Nu willen ze trouwen. De verboden liefde van Mary Kay Letourneau en Vili Fualaau.

M

Martijn, Vereniging, Commentaar van de Vereniging Martijn op het voornemen van het kabinet om het klachtvereiste in de zedenwet te doen vervallen. 
Op grond van wetenschappelijke gegevens en maatschappelijke en historische beschouwing stelt de vereniging dat de argumenten die worden aangevoerd om 'ontucht' onder de 16 strafbaar te stellen, ondeugdelijk zijn.

Mat, Joke, De rechten van een twaalfjarige; NRC 12 aug 1999
Kinderen van twaalf jaar en ouder krijgen steeds meer rechten, ook ten opzichte van hun ouders. Volgens het ontwerp voor de nieuwe euthanasiewet mogen zie zelf beslissen over hun dood.

Reactie van Airboy & Ron 

Reactie van Punselie 

 

Meerhof, Ron, 'Daders verkrachting zijn steeds jonger', De Vk, 22 december 2001
Daders en slachtoffers van groepsverkrachtingen worden steeds jonger. Dit zeggen deskundigen op dit gebied bij de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de advocatuur in Rotterdam.
Kinderrechter S. de Pauw Gerlings ziet steeds vaker daders van 14 jaar of nog jonger. Ook officier van justitie L. Bonsel, belast met jeugdzaken in Rotterdam, komt in toenemende mate 'uitschieters naar beneden' tegen. Het gaat in dat geval meestal om daders die jonger zijn dan 14 jaar. 

Meerhof, Ron, De wereld waar pooiers en sletten helden zijn; De Volkskrant 27 juli 2005 
Gedegen wetenschappelijk onderzoek naar zedendelicten door minderjarigen is dringend gewenst, zeggen betrokkenen bij politie en justitie. Maar dan wel een serieus onderzoek. De problematiek is te ernstig om uit de losse pols te duiden. 

Meulemans, Nark & Verplaetse, Jan: De valkuilen van ons denken, in: Skepter 11(1), maart 1998
De mens is niet zo rationeel als we graag zouden geloven. Studies hebben aangetoond dat we vaak op een systematische en voorspelbare wijze denkfouten maken. Onze redeneringen steunen niet zozeer op de regels van de logica, als wel op eenvoudige denkstrategieën die leiden tot vooroordelen en illusies.

Over Moerings, Martin: 
Voorstel: Maak van misbruik kind tussen 12 en 16 klachtdelict
, Trouw, 11 april 2001
Anders dan het kabinet wil mag er alleen een onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen tussen 12 en 16 jaar worden begonnen, als zij zelf of hun ouders een klacht hebben ingediend.
Als ook anderen een klacht kunnen indienen, wordt te weinig recht gedaan aan de zelfstandigheid van 12- tot 16-jarigen. Dat stelt Martin Moerings, docent aan het Willem Pompe instituut voor strafrechtzaken in Utrecht, die gisteren een lezing over dit onderwerp hield. Volgens hem biedt de bestaande wetgeving voldoende mogelijkheden om misbruik aan te pakken: "Die nieuwe wetgeving is helemaal niet nodig om kinderen tussen de 12 en 16 te beschermen. Aanranding en verkrachting kunnen ook al aangepakt worden via de bestaande wetgeving. Als de buurvrouw het vermoeden heeft dat iemand - dus ook een kind - is aangerand, kan zij aangifte doen."

De Morgen, Staatssecretaris pleit voor grotere bevoegdheid internetpolitie; 3 maart 2004 
Peter Vanvelthoven (SPA), staatssecretaris voor Informatisering van de Staat, breekt een lans voor het in de val lokken van pedofielen die via internet in contact proberen te komen met kinderen. Hij doet dat in een interview met het weekblad Dag Allemaal. 

Over
Morrison, Blake, As If:
De moordenaar in ons
; Blake Morrison over de moord op James Bulger; De Standaard 24 april 1997
,,Wij moeten wat meer veroordelen en wat minder begrip tonen'', zei de Britse premier John Major in december 1993. Major doelde op de twee tienjarige knapen die op dat ogenblik terechtstonden wegens moord op de peuter Jamie Bulger. Blake Morrison volgde het proces en schreef er een boek over, As if.

N 

Nijenhuis, Fija, Veel jongens vallen voor internetporno; Ned. Dagbl. 16 maart 2005 
Drie kwart van alle jongens in de christelijke gezindte heeft problemen met seksualiteit. Die schatting baseert drs. Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool, op gesprekken met studenten van het EH Basisjaar. 
Van Dijk sprak gisteren in Dalfsen op het vrouwencongres 'Macht van de media' dat georganiseerd was door het christelijk vakverbond GMV. Volgens Van Dijk ligt internet ten grondslag aan de problemen die zij bij - vooral - jongens tegenkomt. 

NRC 25 feb 2004 Redactioneel commentaar: Gedragsverklaring
Het jeugdwerk heeft een elementaire plicht op zijn hoede te zijn voor pedofielen.

O

Olsthoorn, Peter, Exploitatie van 'enorme groei van babyporno'; Netkwesties.nl, 22 oktober 2004
Nederland heeft wereldwijd weer een grenspaal weten om te schoffelen: kamervragen spreken 'de enorme toename van babyporno'. Strookt deze duiding met de realiteit?

OM: Vernietig Brongersma-porno, Trouw, woensdag 21 november 2001
HAARLEM - Het openbaar ministerie (OM) in Haarlem wil de verzameling kinderporno van de overleden oud-senator E. Brongersma vernietigen.
De onderzoeken die justitie deed na inbeslagname van de collectie zijn uiteindelijk op niets uitgelopen. Redenen daarvoor zijn volgens het OM gebrek aan bewijs en gebrek aan capaciteit.
Zo liepen er vanaf vorig jaar ruim dertig strafrechtelijke onderzoeken naar de makers van de kinderporno uit de collectie. "Die onderzoeken leidden in geen van de gevallen tot een concrete zaak. Ze bleken of onbewijsbaar of ze zijn niet uitgezocht wegens gebrek aan capaciteit"

OM wil collectie kinderporno laten vernietigen, NRC 22 november 2001
Het openbaar ministerie in Haarlem wil de verzameling kinderpornografie van oud-PvdA-senator E. Brongersma vernietigen.
Dit heeft persofficier J. Hartjes vanmorgen bevestigd. Uit de verzameling met tientallen videobanden, duizenden foto's en biografische documenten van onder anderen de in 1998 overleden Brongersma zelf, heeft het OM eerder ruim dertig dossiers samengesteld. Dit in de hoop even zovele verdachten te vervolgen wegens het vervaardigen, verspreiden of in het bezit hebben van kinderpornografie. Dat is tot op heden niet gelukt, aldus Hartjes.

P

Panhuis, Bert van, Thuisland van Columbine High tobt met wapenverkoop; Trouw 14 juli 2000 
De bewoners gaan voor het eerst in de Verenigde Staten stemmen over een initiatief dat vraagt voortaan het doopceel te controleren van aspirant-kopers op zulke gunshows. Afgelopen week heeft het hoogste rechtscollege van Colorado de tekst van het ontwerp-wetsvoorstel goed bevonden.

Pardoen, Justine, Puber centrum wereld, Trouw, 9 febr 2000
Een puber bekijkt veel situaties vanuit zichzelf alsof hij het middelpunt van de wereld is. [...] ,,Een puber is over het algemeen niet egoïstisch. Hij gaat er alleen van uit dat hij de hoofdrolspeler is.'

Pilatus aan de Maas, NRC 13 mei 2002
 "Rooms-katholieke priesters, seminaristen en andere pastorale werkers moeten vermijden dat zij met een kind of jongere in één ruimte verblijven"

R

De Rechten van het Kind, Dossier (NRC 1999 e.a.)

Organisaties

Kinderarbeid

Boeken

Kinderrechtswinkels

Activiteiten

Kinderrechter

Kindertelefoon

Kindergeloof

Kindsoldaten

Verdrag Kinderrechten

Eigen mening 1 ... en 2

Verdrag papieren tijger

Minderjarige asielzoekers

Kinderrechten in Nederland

Zwerfjongeren

Nederland schendt kinderrechten

De rechten van een twaalfjarige

Euthanasie (Ron)

Man naar mijn hart (Ron)

Belangrijk verschil (Airboy & Ron)

 

Rietveld, Marja, - [Moderne vaders], 2002-06-14 Trouw
Moderne onderzochte vaders, het blijven me ook altijd een soort apen, schreef Ruud Verdonck. Hij verbaasde zich erover dat mannen door de opkomst van de driewielerbuggy met schroeven en chroom weer de straat op durfden met hun kleine kindje. En niemand ziet dat ze de hele tijd 'broem broem' denken, aldus Verdonck.
Ik weet niet of het door de driewielerbuggy komt dat de Moderne Man zijn kindje graag laat zien. Feit is dat Nederlandse mannen zich niet meer schamen voor hun vaderschap.

Roethof beticht psychiater Mik van moralisme; Kritiek van PvdA-Kamerlid op onderzoek zedenzaak Oude Pekela;

Rotterdams Dagblad, Actiecomité wil vervolging van pedofielenclub;  21 juni 2003 
Een gisteren opgericht actiecomité wil dat Martijn, de belangenvereniging voor pedofielen, door justitie wordt vervolgd. Het actiecomité is opgericht door twee Rotterdammers: gemeenteraadslid M.J. Smit van Nieuw rechts en raadslid van de deelgemeente Feijenoord, F. van der Kooi, leider van de Nieuwe Nationale Partij (NNP).

Trouw & Rotterdams Dagblad: Bestuderen kinderseks niet strafbaar, resp: Bernardstichting mag kinderseks bestuderen; 20 resp 21 juni 2003.
Het openbaar ministerie (OM) zal een Rotterdamse stichting met een collectie over pedofilie niet vervolgen. Het stuitte tijdens een oriënterend feitenonderzoek niet op strafbare feiten.

ROZELINKS over seks en leeftijdsgrenzen
Seks is gewenst of ongewenst. Ongewenste seks of intimiteit, met wie dan ook, is in Nederland strafbaar, en moet dat vooral ook blijven. De Nederlandse wetgever stelt ongewenste seks met kinderen en jeugdigen nog eens apart strafbaar. In de praktijk komt deze wet erop neer, dat seks met een kind tussen 0 en 12 jaar altijd kan worden vervolgd, en dat bij seks met een jeugdige tussen 12 en 16 jaar het zogenaamde klachtrecht geldt. Alleen als het betrokken kind of diens wettige vertegenwoordig/st/er een klacht indient, kan justitie de verdachte vervolgen.
RozeLinks stemt in grote lijnen in met deze aanpak. Er zitten echter wel enkele nadelen aan vast. Als kinderen rond hun twaalfde zelf bewust op seks met een volwassene uit zijn, worden zij tegen hun eigen verlangens 'beschermd'.

RozeLinks: Martijn; GroenLinks platform voor seksuele diversiteit
Op aandringen van onder andere de homo-/lesbische groep van de Politiebond besloten de organisatoren van Roze Zaterdag de vereniging Martijn niet meer op de informatiemarkt toe te laten. RozeLinks vindt dat een slechte zaak. De redenering dat homoseksualiteit en pedoseksualiteit niet met elkaar in verband gebracht mogen worden snijdt geen hout. Op die manier kun je een hoop groepen de toegang tot Roze Zaterdag verbieden. heeft homoseksualiteit meer te maken met travestie, of met sadomasochisme? Het kan bij pedoseksualiteit afschuwelijk mislopen. Dit leidt - terecht - tot strafzaken. Meestal gaat het om heteroseksueel gerichte pedoseksualiteit. Maar er zijn nu eenmaal zowel heteroseksuele als homoseksuele pedo's. De vereniging Martijn probeert duidelijk te maken dat mensen die zich seksueel tot jongeren aangetrokken voelen daarom nog geen kindermishandelaars zijn en vraagt ook aandacht voor jongeren als seksueel aktieve menen. Wij denken dat zo'n organisatie wel degelijk thuishoort op Roze Zaterdag. Kindermishandeling bestrijd je niet door pedoseksualiteit in de ban te doen.

S

Scaramella, Fabio, Kinderpornowet in Denemarken;  Een j aar met vele gebeurtenissen; in OK Magazine 50, september 1994 
Het begon stilletjes in de lente van 1993, met een commentaar in een krant. 
Het parlementslid Merete Due Jensen van de Kristeligt Folkeparti (vertaling is vast onnodig) verzocht toen de Minister van Justitie om verkoop en bezit van kinderporno strafbaar te stellen. Volgens haar was dat dringend nodig om een einde te maken aan deze 'schokkende' vorm van seksueel misbruik.

Schouten, Rob, Leenkind; Trouw, 21 juli 2004 
Omdat ik zelf geen zoon heb leen ik er wel eens een van de buren. Hij is zes jaar oud en heet Jakob. ,,Wat gaan we spelen?” vraagt hij nadat zijn vader 'm is komen brengen, want er is natuurlijk geen sprake van dat ik hier zomaar kan gaan zitten werken als hij er is. [...]
Zou ik ook zo naast een eigen zoontje op de bank naar een enge film hebben zitten kijken, vraag ik mij af als hij weg is. Maar nee, realiseer ik me ineens, ik volg de opleiding tot opa. 

Seksschandaal RK kerk VS groter dan bekend, 2002-06-10 Trouw
De omvang van het seksschandaal binnen de rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten blijkt aanzienlijk groter dan tot dusver bekend was. Dit bericht de Washington Post op basis van eigen onderzoek.
De rk kerk, aldus de krant, heeft alleen al dit jaar 218 priesters uit hun functie ontheven op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. Daarnaast konden echter minstens 34 priesters van wie bekend is dat zij zich hieraan schuldig hebben gemaakt, hun werk gewoon voortzetten.
In de periode 1960 tot 2001 zijn 866 priesters in de VS beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen.

Schenk, Weert, ; De Volkskrant woensdag 4 augustus 2004  
Oost-Europa en Azië zijn de grootste producenten van kinderporno. Justitie in Nederland richt zich dan ook vooral op de verspreiders. Taco Stein coördineert als landelijk officier de acties. 'Bestrijding van kinderporno op het web is tijdrovend werk.'  [...] 
'Het is net als met drugs: het is niet uit te roeien. Mensen met een seksuele afwijking zullen altijd proberen om voor hun bevrediging aan materiaal te komen. Dat is ook erg vervelend voor de slachtoffers. Een foto op internet blijft eeuwig bestaan.'

Reactie:
'Bestrijding van kinderporno op het web is tijdrovend werk'; [Over: ] Taco Stein; [Door:] Gerrit Komrij, NRC Handelsblad, donderdag 5 augustus 2004, Column, rubriek Gouden woorden.
Taco, het zijn gouden jaren voor je. Als kinderporno en terrorisme niet hadden bestaan waren ze voor jou uitgevonden. Ze zijn een uitkomst voor de zedenpolitie en de burgerwacht. Voor geboren fouilleerders, snuffelhonden en verklikkers. 

 

Sevil, Malika, COC wil helemaal niks met mannen van Martijn, Het Parool, 7 mei 2002
Het COC [Amsterdam] wil niks met de pedofielen van Vereniging Martijn te maken hebben, dat moest maar eens duidelijk zijn. Dus toen de COC'ers hoorden dat de omstreden groep op bevrijdingsdag ook met een kraampje bij het homomonument op de Westermarkt ging staan, trok de [Amsterdamse afdeling van de] belangenvereniging zich terug.

Duyves, Mattias, Roze Wester Festival 2002; Reactie op Parool-artikel "COC wil helemaal niks met Martijn" van Malika Sevil, dd. 7-5-2002
Als op een informatiemarkt een pedovereniging komt, gaat het Amsterdamse COC. Op het Homomonument bleef de homovereniging daarom weg op Bevrijdingsdag. COC-Amsterdam vreest dat mensen pedofilie en homoseksualiteit anders niet meer uit elkaar weten te houden. [...]
De met koeienletters midden op het plein in marmer gebeitelde woorden "Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen" zijn regelrecht uit het onverbloemd pedo-erotische gedicht "Aan een jonge visser" van Jacob Israël de Haan. [...]
Een homobelangenvereniging die niet meedoet als er ook een pedobelangenclub meewerkt, kiest dezelfde opstelling als bepaalde katholieke en islamitische landen die tegenhouden dat homo-delegaties advies en informatie mogen geven aan de Verenigde Naties. [...]

 

T

Takken, Wilfred: Kamer: homopaar mag ook buitenlands kind adopteren, Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het verbod op het adopteren van buitenlandse kinderen door homoparen opheffen.

Over TBS:

'Veel tbs'ers ten onrechte in kliniek'; Nederlands Dagblad, 13 september 2004 
Er verblijven zeker zo'n 250 mensen in een tbs-kliniek die daar niet thuishoren. Psychiaters en psychologen moeten rechters minder vaak adviseren een verdachte tbs op te leggen. Tbs'ers die niet behandeld willen of kunnen worden horen thuis in een gewone gevangenis.
Dit zegt prof. dr. Hjalmar van Marle, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Rotterdamse Erasmus universiteit. Van Marle, oud-directeur van de Van Mesdagkliniek in Groningen, geldt als een van de meest vooraanstaande psychiaters in de tbs-sector.

 

Trouw & Rotterdams Dablad: Bestuderen kinderseks niet strafbaar, resp: Bernardstichting mag kinderseks bestuderen; 20 resp 21 juni 2003.
Het openbaar ministerie (OM) zal een Rotterdamse stichting met een collectie over pedofilie niet vervolgen. Het stuitte tijdens een oriënterend feitenonderzoek niet op strafbare feiten.

Tweede Kamer: baby-porno-vragen, 14 oktober 2004

U 

V

Velde, Leo van der, Boudewijn Büch had geen gestorven zoon - Overleden schrijver creëerde volgens broer Patrick een wereld die niet bestaat; Wegener Dagbladen 3 december 2002 
De ondanks overleden Boudewijn Büch was een van de grootste particuliere verzamelaars op natuurhistorisch gebied. Hij had thuis een immense verzameling boeken en curiosa. Volgens zijn broer Patrick was Büch een eenzaam mens en leefde hij het liefst in een wereld zoals hij die in zijn romans vertelde, 'een wereld die niet bestaat'. (Foto GPDI)  

Virtuele kinderporno eindelijk strafbaar, RefDag 10 juli 2002
Virtuele kinderpornografie wordt strafbaar. De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het voorstel van minister Korthals dit misdrijf met maximaal 6 jaar te bestraffen. [...]
Daders van ontucht met kinderen tussen de twaalf en de zestien jaar kunnen door de wetswijziging voortaan worden vervolgd zonder dat een strafklacht bekend is. Tot dusver was een klacht van of namens het slachtoffer daarvoor noodzakelijk. De slachtoffers worden dan gehoord over wat zich heeft afgespeeld.

Vries, Marina de, ; De Volkskrant, 9 februari 2005 
'Ik heb die foto's nooit met seks geassocieerd, maar met vrijheid.' Tot fotografe Kiki Lamers haar foto's van blote kinderen op een Frans politiebureau terugzag. Toen pas besefte ze dat mensen er wel degelijks iets negatiefs in kunnen zien. 
De Nederlandse kunstenares die vorige week in Frankrijk tot acht maanden voorwaardelijke celstraf is veroordeeld vanwege kinderporno, reageert in een interview met de Volkskrant voor het eerst op de uitspraak van de rechter. 

Vroegindeweij, Rien, Dissidente dominee; De Rotterdamse dominee Hans Visser is uitgeroepen tot Dissident van het Jaar; Onbevreesd bekommert Visser zich in zijn Pauluskerk om de 'melaatsen' in de stad. NRC 21 mei 2004. 
Als dissident bestrijdt hij de politiek en de bureaucratie, als christen keert hij het kwaad zonder dekking zijn andere wang toe. Voor wie het nog niet wist: God woont in Rotterdam, spreekt met een Haags accent en rijdt op een oude fiets.

Vrouwenbesnijdenis; Redactioneel commentaar; 2004-02-06, Trouw 
Hulpverleners die meisjesbesnijdenis constateren of zien aankomen zouden zich actiever kunnen opstellen. Net als bij andere vormen van kindermishandeling zou hier moeten gelden dat het belang van het kind andere belangen - zoals privacy en beroepsgeheim - verre te boven gaat. Alleen zo kan de wetswijziging meer worden dan symboliek.

Bessems, Kustaw, Besnijdenis - 'Nooit, nooit zal zoiets met mijn dochters gebeuren'; 2004-02-07, Trouw
Ruim tien jaar nadat de discussie over vrouwenbesnijdenis losbarstte, weet Nederland niet eens hoeveel dit hier voorkomt. Tijd voor rigoureuze maatregelen?

 

W

Wapens bij een op vijf scholieren, Het Parool, 27 maart 2001
Ruim een op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs beschikt over een wapen of een attribuut dat als wapen kan worden gebruikt. Dat is minder dan in 1993, toen een op de vier scholieren een wapen had. Het gewelddadige gedrag en het pesten bleven de laatste jaren stabiel.
Dat concludeert het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen (ITS) in Nijmegen.
Het bezit van wapens binnen de schoolmuren is tussen 1993 en nu afgenomen van elf tot acht procent. Vier procent van de leerlingen geeft aan hun wapen wel eens gebruikt te hebben.

Weber, Alexander, EU-Plan: European-wide criminalization of juvenile sexuality up to18, Euroletter 91, Sep. 2001
The EU-Commission proposed a "Framework Decision on combating the sexual exploitation of children and child pornography". This framework decision - as opposed to its title and the strong words of Justice-Commissioner Vitorino - would less serve the aim of combatting sexual exploitation (which measures appear remarkably cautious) instead it would lead to europewide massive criminalization of juvenile sexuality up to the age of 18 (!).

Weiss, Pascal, ; Pascal Weiss, Het Nieuwsblad (België) 5 juni 2005 
Negenentwintig mannen en vrouwen uit het Amerikaanse stadje Bakersfield proberen krampachtig hun leven weer in te halen. Jarenlang zaten ze onschuldig in de cel als slachtoffers van de genadeloze procureur Ed Jagel en zijn blinde heksenjacht op kinderverkrachters. [...] 
De laatste gevangene van Ed Jagel, John Stoll (61), kwam vorig jaar vrij na 20 jaar gevangenis. De rechtbank besliste dat Stoll onschuldig was aan het misbruik van zijn buurjongetje Eddie Sampley. 
,,Zijn vrijlating was de gelukkigste dag uit mijn leven leven. het was alsof er een enorme last van me afgleed'', zegt Sampley (29 ondertussen). De knaap was zeven toen agenten een bekentennis van hem afdwongen. ,,Ze brulden urenlang tegen me.
uiteindelijk heb ik ze verteld wat ze wilden horen. Ik heb er nadien mijn leven lang spijt van gehad.''
[...] Alle 29 veroordelingen zijn sinds 1987 ongedaan gemaakt.

Werkstraf voor pedofiele militair; Deventer Dagblad 15 februari 2005 
De pedofiele ex-militair H. uit Deventer hoeft niet opnieuw naar de gevangenis. Hij kreeg gisteren een werkstraf van 240 uur opgelegd, omdat hij vorig jaar de verplichte behandeling had afgebroken. Twee weken geleden eiste het openbaar ministerie de tenuitvoerlegging van acht maanden cel. H. had zich volgens het OM niet voldoende ingezet bij zijn behandeling en niet het achterste van zijn tong laten zien. 

Werff, Sander van der, Babyporno populair op internet; AD 7 oktober 2004 
Babyporno is in opmars op internet. Pasgeboren kinderen spelen steeds vaker een hoofdrol in perverse foto- en video-opnamen die op internet circuleren.

Tweede Kamer: baby-porno-vragen, 14 oktober 2004
 

Westerman, Frank, Een priester is niet van plastic; Seksueel misbruik in de katholieke kerk; NRC 31 juli 2004
,,Wij, priesters, worden gedwongen om bewust een ongezond leven te lijden. We worden geacht van plastic te zijn. Maar ik ben nu eenmaal een mens van vlees en bloed die niet ongevoelig is voor de warmte van een vrouwenlichaam of de geur van parfum.'' 
Zolang we emotioneel onderontwikkelde seminaristen afleveren, blijft het dweilen met de kraan open 

Wetering, Dirkje van der, Mijn Canadees; Trouw, 16 april 2005, Rubriek: ware verhalen
Mijn volgende herinnering is dat ik het verhaal thuis vertelde. Mijn vader en mijn moeder besloten toen dat wij daar nooit meer heen mochten. En ik huilde mijzelf 's avonds in slaap om mijn verloren Canadees. 

Woman, Lycos, ; Lycos Woman - Bron onbekend, 14 maart 2005  
Toxic-ster Spears vindt dat Jackson, die momenteel terechtstaat voor kindermisbruik, zich meer als een echte man moet gedragen.

Z

 Zedenzaken vaak onjuist aangepakt door rechercheurs; 'Verhoren slachtoffers moet beter'; Trouw, dinsdag 2 oktober 2001
Slachtoffers van een ingewikkelde zedenzaak worden vaak op de verkeerde manier verhoord, waardoor daders niet altijd worden vervolgd. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van de landelijke expertisegroep bijzondere zedenzaken van het openbaar ministerie (OM).
In ruim 60 procent van de tot nu toe 26 bestudeerde zedenzaken, hebben de deskundigen van de expertisegroep kritiek op de verhoren. Ze zijn vaak te slachtoffergericht: de rechercheur is te weinig gespitst op juridische aanknopingspunten en luistert kritiekloos. Ook vraagt hij niet door.
.

Chris: Ritueel misbruik en hervonden herinneringen anno 2001...
Naar aanleiding van onderstaand krantenbericht: ik stel niet dat ritueel seksueel misbruik per definitie niet kan bestaan, of dat herinneringen uit de vroege jeugd aan seksueel misbruik per definitie vals zijn. Maar als er over deze onderwerpen wordt bericht in de media van vandaag *zonder* dat er wordt gerefereerd aan de heksenjachten in de westerse wereld die kortelings door hysterie rond deze onderwerpen zijn veroorzaakt, word ik bezorgd.