Start Omhoog

00Jul14a Wapens op school (Trouw)

Trouw 14 juli 2000 

Thuisland van Columbine High tobt met wapenverkoop

Colorado, door Bert van Panhuis

LITTLETON - De oude leeszaal, de plek waar de meeste scholieren zijn gedood, ligt er in de avondzon desolaat bij. Een speciaal gebouwde muur onttrekt de ingang en de ramen aan het gezicht van de scholieren. De boeken zijn vernietigd of verkocht, omdat men wilde voorkomen dat ze als souvenir zouden worden meegenomen.

De school Columbine High, aan de rand van Littleton, heeft op de leeszaal na, alle sporen van de tragedie van vorig jaar gewist. Dertien leerlingen en n leerkracht werden doodgeschoten door twee mede-leerlingen. De kruisen zijn inmiddels verwijderd. Alleen de naam op de grauwe pui levert een schok van herkenning op.

De daders hadden hun wapens gekocht op een wapen-show. Mede daarom krijgt de Amerikaanse Rocky Mountains-staat Colorado op 7 november, de dag van de presidentsverkiezingen, een primeur. De bewoners gaan voor het eerst in de Verenigde Staten stemmen over een initiatief dat vraagt voortaan het doopceel te controleren van aspirant-kopers op zulke gunshows. Afgelopen week heeft het hoogste rechtscollege van Colorado de tekst van het ontwerp-wetsvoorstel goed bevonden.

Het initiatief komt van twee vrienden, de Democratische politieke adviseur Arnie Grossman en de Republikeinse advocaat John Head. Zij besloten na het drama van Columbine High dat het tijd werd om het voor jongeren en criminelen moeilijker te maken wapens aan te schaffen. Dat de NRA, de machtige lobby van wapenbezitters, er in slaagde een heel gematigd voorstel voor betere controle op wapenverkoop de nek om te draaien deed voor hen de deur dicht.

Grossman en Head richtten de beweging SAFE (Veilig) Colorado op, waarbij SAFE staat voor 'Zinnige alternatieven voor de vuurwapen-epidemie'. Doel: de bevolking mobiliseren voor een initiatief om de verspreiding van wapens onder 'verdachte' groepen in te dammen. SAFE Colorado heeft in ruim een jaar tijd 4000 leden gekregen en bijna 65 000 handtekeningen verzameld voor het initiatief. Ruim voldoende om het in november aan de kiezers te kunnen voorleggen.

Sinds begin dit jaar biedt het souterrain-onderkomen van de organisatie in hartje Denver ook plek aan politiek directeur Tom Mauser. Hij weet als geen ander wat wapens in verkeerde handen kunnen aanrichten.

De zoon van Mauser, Daniel, toen 15 jaar oud, was een van de doden op Columbine High. Mauser heeft zijn baan bij het departement voor vervoer van Colorado er voor een jaar aangegeven om samen met een pr-deskundige de dagelijkse leiding te vormen.

,,Onze kracht'', zegt Mauser, ,,is dat we ons verre houden van partijpolitiek. De leden zijn een echte dwarsdoorsnede van de bevolking. Democraten en Republikeinen, jong en oud. We hebben mensen die vr wapenbezit zijn, mensen die sympathiseren met de NRA. We hebben jagers.'' Tachtig procent van de inwoners van Colorado staat, laten peilingen zien, achter het voorstel. Maar een even groot percentage wil niet dat registratie van wapens uiteindelijk leidt tot confiscatie, zoals de NRA voorspelt.

Mauser: ,,We maken de mensen duidelijk dat we daar niet op uit zijn. En die wantrouwige jagers geven zich gewonnen als we vragen of zij wapens in handen van criminelen willen zien.''

Ook zonder de tragedie van Colombine zou een meerderheid voor het voorstel zijn, denkt Mauser. ,,We kunnen Columbine niet meer ongedaan maken. Maar we hopen dat ls het voorstel er in november doorkomt, er een signaal naar Washington gaat dat er iets moet gebeuren. Als zelfs een 'pro gun'-staat als Colorado actie wil, zegt dat veel.''

Na november wil Mauser zich weer bezig houden met wat dicht bij huis ligt. Het Chinese kindje dat hij en zijn vrouw Linda gaan adopteren. En het Hope-project: samen met andere Columbine-ouders is hij bezig geld in te zamelen voor een nieuwe bibliotheek en een atrium, opgedragen aan de slachtoffers.

Bert van Panhuis

Start Omhoog