Onderzoek
Start Omhoog Boeken Onderzoek Opinie Diversen Register Register op onderwerp

 

 

 A                            I                                      
   

A
 

Aanval op incestonderzoek wekt woede, 2001-09-07, Trouw 
Zie bij IsraŽls, Han.

Abrahams, Frits, Moet kunnen; NRC, 21 december 1998
Wat een eigenaardige bijeenkomst, afgelopen vrijdag in de Rotterdamse Pauluskerk. Er liepen veel pedofielen rond, maar er was niemand die zich zo openlijk zo noemde. Het ging ook voort durend over pedofilie, hoewel bijna iedere spreker dat woord angstvallig vermeed. En het was vooral een grote preek voor eigen parochie --- een parochie die zich, niet zonder reden, veracht, bedreigd en achtervolgd voelt.

Algra, Wybo, Inceststudie; IsraŽls zet veel kwaad bloed met boek, 2001-09-08, Trouw
Zie bij IsraŽls, Han.

Allochtone opvoeding wordt losser; [Verwey-Jonker Instituut], Ned. Dagblad 28 mei 2005 
De jongere allochtone vader voedt zijn kinderen steeds losser op. Hij luistert meer, is minder autoritair en willen nauwer betrokken zijn bij de opvoeding. Dat blijkt uit een onderzoek door het Verwey-Jonker Instituut onder Chinese, Marokkaanse en Creools-Surinaamse vaders. 

Andrť, Literatuur over de heksenjacht 
Naast bibliografische gegevens, geef ik ook een URL indien zulks mij bekend is en informatie over de inhoud, hetzij via het abstract, hetzij via een beschrijving door mij of iemand anders. 

Andrť, Leeftijd en de gevolgen van seksueel contact; 2005 
Het lijkt voor de hand liggend. Jonge kinderen zullen meer kans hebben door seksueel contact beschadigd te worden, en zullen ernstiger beschadigd worden dan oudere kinderen. Maar klopt dit ook? Voorzover mij bekend is, is hier niet daadwerkelijk onderzoek gedaan. Wel ken ik twee onderzoeken die aanwijzingen over deze vraag geven. En de uitkomst is verrassend.

Ayadi, Malika el, Zedendelinquent veel gepest; Trouw, 27 april 2004
Zedendelinquenten hebben in hun jeugd vaak een nauwe band met hun moeder gehad en zijn daardoor op school veel gepest. Die sociale verstoting draagt bij aan een stoornis in de geestelijke ontwikkeling, zegt psychologe Karola Lehnecke.

B

Bernard, Frits, Paedophilia: A Factual Report.
< http://www.ezork.com/booksreborn/bernard/ >
< http://www.ezork.com/booksreborn/bernard/paedophilia/Paedophilia.html  >

Interview met
Bernard, Frits, in:
Coulier, Patty, Exhibitionisme, Het verhaal achter de regenjas; Interview met Dr Frits Bernard; In: Stricktly, juni 2004
Exhibitionisme is van alle tijden, het internet is een relatief jong medium. In wezen zijn we allemaal op de een of andere manier exhibitionisten.

Bijsterveldt, Marc van, De macht van het woord; OK # 21, september 1989 
De wetenschappelijke bestudering van het verschijnsel pedofilie behoort vooral tot het domein van de psychiatrie en psychologie en natuurlijk de criminologie. Nu heeft zich
ook een politicoloog bij de gelederen geschaard. Als ťťn der laatste zg. oude-stijlers (studenten van vůůr het Deetman-epoque) van de Vrije Universiteit schreef Martin Maassen een scriptie met de titel PEDOFILIE IN DE MEDIA. Hij werd er doctorandus mee.

Bruggeman, Wouter, Werkstuk, student criminologie, 2005
Daarom denk ik dat het in de toekomst mogelijk kan zijn om de leeftijd waarom jongeren hun seksualiteit kunnen praktiseren naar beneden te trekken, zonder dat daarmee de integriteit van het kind in gevaar komt. Misschien kunnen we zien of we de twee visies met elkaar kunnen combineren. Dit betekent dan dat we de kinderen een seksueel zelfbeschikkingrecht zouden kunnen geven, maar dit pas vanaf een leeftijd beginnen. Zo kan het mogelijk zijn de bescherming en de zelfbeschikkingsfactor te combineren. 
Dat ik daarmee tegen veel heilige huisjes schop is me bewust, maar de rechten van het kind zijn belangrijker dan traditie.

C

Calmthout, Martijn van, Denken is weeffout, 23 februari 2001 De Volkskrant,
Onze enorme hersenen zijn net als de staart van een pauw: een instrument om de andere sekse te bekoren. Dat de evolutie er haar hoogste ontwikkeling mee bereikte, is een bedrijfsongeval, denkt evolutiepsycholoog Geoffrey Miller

Chris, Rind, Bauserman en Tromovitch weigeren te zwichten, De ijzersterke verdediging van een veroordeeld onderzoek, in Koinos Magazine # 32, 2001/4
Het artikel besteedt speciale aandacht aan twee vaak herhaalde verwijten.

Over
Crombag, H.F.M, co-auteur van 'Hervonden herinneringen en andere misverstanden':
NiemŲller, Joost, Het dissociatiecircuit, De Groene Amsterdammer van 24 april 1996 
Slordige denkers die in vage netwerken hun gevaarlijke psychologische theorieŽn verspreiden. 
Dr. H.F.M. Crombag [...] kan de opmars van de MPS-therapeuten niet langer aanzien. 
Een frontale aanval.
HET IS OPPASSEN geblazen met bezoekjes aan psychotherapeuten. Je kunt er vandaan komen met een geheel nieuw verleden. In toenemende mate - vooral in Amerika, maar ook in Nederland - staan de zogenaamde 'hervonden herinneringen' ter discussie. Na onder hypnose te zijn gebracht, raakt men er in toenemende mate van overtuigd misbruikt te zijn in de jeugd. Pijnlijke rechtszaken zijn daarvan het gevolg, waarbij ouders van ritueel misbruik en erger worden beschuldigd en hun toch al zo verwarde kinderen niet meer mogen zien. In Amerika spelen al tienduizenden van dergelijke zaken. 
H.F.M. Crombag, rechtspsycholoog en hoogleraar in Maastricht en samen met W.A. Wagenaar schrijver van het boek Dubieuze zaken, ziet geen enkele wetenschappelijke grond voor het bestaan van hervonden herinneringen. Ook aan de daarmee verbonden modeziekte Multipele Persoonlijkheidsstoornis, oftewel MPS, hecht hij geen geloof.

Coulier, Patty, Exhibitionisme, Het verhaal achter de regenjas; Interview met Dr Frits Bernard; In: Stricktly, juni 2004
Exhibitionisme is van alle tijden, het internet is een relatief jong medium. In wezen zijn we allemaal op de een of andere manier exhibitionisten.

D

Dijkstra, Annelieke, 'Zo houd je onze soort in stand'; Liefde voor kind werkt als cocaÔne;  20-08-2004 Algemeen Dagblad 
Moederliefde is verslavend. De liefde van een moeder voor haar kind heeft in haar hersenen dezelfde uitwerking als cocaÔne snuiven, de honger stillen en seks bedrijven.
Dit blijkt uit onderzoek van twee vooraanstaande Britse neurologen. Ze zijn er als eersten in geslaagd moederliefde in de hersenen te signaleren. Op mri-scans van 20 jonge moeders die naar een foto van hun kind kijken, lichten de gebieden in de hersenen op die dopamine aanmaken.
Deze stof veroorzaakt een gelukzalig gevoel. Volgens de onderzoekers betekent dit dat moederliefde niet louter opofferend is, zoals vaak wordt gedacht, maar ook bevredigend.

(Over) Duindam, Vincent: Zorgvaders, Wegener Dagbladen, Donderdag 6/5 99
Hoe herken je een goede zorgvader? Uit dat zelfde onderzoek is gebleken dat de meeste zorgvaders een betere relatie hadden met hun moeder dan met hun vader.

Dullens, Ger, 'Seksueel misbruik veroorzaakt geen blijvende schade'; Psycholoog Van Koppen twijfelt aan onderzoeken met andere conclusie; november 2002 in nummer 7 van "Perspectief".
Seksueel misbruik heeft op de lange termijn geen zelfstandige invloed op het psychisch welbevinden. Met die stelling gooide prof. Peter van Koppen een knuppel in het hoenderhok van vooral medewerkers van slachtofferhulp en zedenrechercheurs die de workshop Kinderen als slachtoffer volgden.

E

Edwards, T., Criminaliteit en voeding, in: MD Wat artsen je niet vertellen, Jrg1 nr 0, 1999, Onderzoek toont aan dat crimineel gedrag kan ontstaan door slechte voeding.

F

Fauwe, Loes de, IsraŽls' ontmaskering van Freud loopt elke keer mis; Het Parool, 5 september 2001
Zie bij IsraŽls, Han.

Ferguson, B., Seksuele jeugdervaringen en welbevinden, Belangwekkende studiedag te Rotterdam, Verslag KSA studieconferentie 18-12-1998 te Rotterdam.

Over
Fisher, Helen, Why we love:
bijwerkingen; NRC 15 januari 2005
In haar boek Why We Love beschrijft Helen Fisher ook de mogelijke effecten van bepaalde soorten antidepressiva, de zogeheten selectieve serotonine-heropnameremmers (ssri's, zoals Prozac), op gevoelens van liefde en lust. Dat die medicijnen als bijwerking hebben dat ze seksuele gevoelens kunnen verminderen, is bekend.

Frenken, J., Seksueel misbruik van kinderen; aard, omvang, signalen, aanpak; brochure, Ministerie van Justitie, 2001.

Geus, Petra de, De Brochure (1): Wat is seksueel misbruik van kinderen?

Geus, Petra de, De Brochure (2): emotionele druk, dwang, overwicht.

 

[Frijns, Tom:]
Zevenhuizen, Marloes, Geheimen zijn zo slecht nog niet - als je je zielenroerselen tenminste met een ander deelt. Trouw, 25 maart 2005 
sociaal psycholoog Tom Frijns ontdekte dat niet alle geheimen negatief zijn. ,,Het is zeker niet zo problematisch als soms wordt verondersteld.'' 

G

Geenen, Ronald van, Depressie verhelpen via internet; 13 april 2004 - Bron? -
Depressies zijn prima te verhelpen via internet. Dat is vaak sneller, goedkoper en succesvoller dan de bestaande behandelmogelijkheden. Internettherapie tegen depressies wordt vandaag, na een geslaagde proef in Amsterdam, landelijk geÔntroduceerd.

,,Prozac maakt ongeboren leven depressief''; De Standaard (Belgie), 11 januari 2005 
Mogelijk zorgt het antidepressiemiddel Prozac ervoor dat ongeboren kinderen later depressief worden, als hun moeder het medicijn slikte tijdens haar zwangerschap. 

Gieles, F.E.J., Antidepressiva; januari 2005
De gevolgen op termijn zijn mijns inziens helemaal niet genezend, maar ziekmakend: men vervreemdt van zijn diepere ik of zelf, van zichzelf. Het is een schijn-geneeskunde, dus geen geneeskunde, slechts gedragsregulatie.

Reactie op:
,,Prozac maakt ongeboren leven depressief''; De Standaard (Belgie), 11 januari 2005 
Mogelijk zorgt het antidepressiemiddel Prozac ervoor dat ongeboren kinderen later depressief worden, als hun moeder het medicijn slikte tijdens haar zwangerschap. 

Reactie:
Koelewijn, Rob, Neurotransmittors; januari 2005
Langdurig gebruik van deze medicijnen beÔnvloedt je hele persoonlijkheid. Dat
is zeker waar, neem maar eens een kijkje in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar 
lopen vele grijze muizen.

 

Gieles, F. , Over Recidive gesproken, Een meta-analyse besproken.

Gieles, F., Seksuele ervaringen van kinderen nader onderzocht, Over het werk van Bauserman, Rind en Tromovitch,  in: OK Magazine nr. 67, maart 1999.

Gieles, F., Meneer de President..., Amerika schrikt van wetenschappelijk onderzoek van Rind cs., in OK nr 69, juli-aug 1999

Goslinga, Gorrit, Ingrijpende herziening van het begrip ‘seksuele kindermishandeling’; Nieuwe ontdekkingen van Bauserman, Rind en Tromovitch; in: KOINOS MAGAZINE #20 (1998/4)

Guillet, Mark, Seksueel misbruik kinderen VS onderschat, AD 11 september 2001
New York - Seksueel misbruik van kinderen is de minst erkende epidemie in de Verenigde Staten. OfficiŽle rapporten hebben het probleem tot nu toe ernstig onderschat. Tussen 300.000 en 400.000 jongens en meisjes van 9 tot 17 jaar houden zich bezig met prostitutie, doen mee in pornovideo's of zijn op andere manier het slachtoffer van commerciŽle seksuele uitbuiting. [...]
Honderdduizenden kinderen verkopen hun lichaam voor eten, onderdak, kleding en andere basisbehoeften om te overleven in de straten van Amerika. 72 Miljoen Amerikanen zijn 17 jaar of jonger. Bijna net zoveel jongens als meisjes raken verzeild in de seksindustrie.
De meeste kinderen uit het onderzoek waren blank en weggelopen uit middenklasse-gezinnen. Minder dan een kwart van de slachtoffers kwam uit arme families.
Van de seksueel misbruikte kinderen zijn er naar schatting ruim 120.000 thuis weggelopen, op de vlucht voor jaren van lichamelijke of seksuele mishandeling.
,Het is meestal een wanhopige poging om te ontsnappen aan misbruik'', aldus Estes. Hij noemt het ironisch dat vluchten het risico van misbruik alleen maar groter maakt.
Bijna 7.000 kinderen waren weggelopen uit psychiatrische klinieken, uit adoptiegezinnen of andere instellingen voor jeugdzorg. Ruim 51.000 waren door hun ouders of voogd het huis uitgezet.

H

Haastrecht, Ruud van, Helft Kaapverdiaanse meiden misbruikt; Trouw 25 maart 2005 
Een op de vijf Rotterdamse tienermeiden is slachtoffer van huiselijk geweld, blijkt uit een onderzoek. De PvdA wil een meldingsplicht voor hulpverleners.

Over
Hendriks, Jan, in het Tijdschrift voor Criminologie, november 2003:
Meisjes begaan zedendelict uit agressie
; Uit: Psy; jaargang 7 - nummer 14 - 19 December 2003 
Meisjes die zedendelicten begaan, mishandelen tijdens de daad ook vaak hun slachtoffers. Verkrachting lijkt voor meisjes vooral een geweldsmiddel, concludeerde psycholoog Jan Hendriks vorige maand in het Tijdschrift voor Criminologie.

[Hendriks, J.:]
; Ned. Dagblad (ANP) 8 juli 2005 [J. Hendriks] 
Kinderen onder de 12 jaar, die het slachtoffer zijn van een zedenmisdrijf, worden in meer dan de helft van de gevallen misbruikt door een minderjarige.
Dat stelt J. Hendriks, hoofd afdeling jeugd van de forensische behandelkliniek De Waag in Den Haag. Hij is bezig met een onderzoek onder zeshonderd jeugdige zedendelinquenten, waarop hij in november hoopt te promoveren.

Hervonden herinnering telt niet. Therapeut mag voor rechter niet spreken over betrouwbaarheid geheugen patiŽnt; Trouw 2004-01-27 
Een tijdens therapie bovengekomen herinnering aan seksueel misbruik tijdens de jeugd kan nooit gelden als maatschappelijk of juridisch feit. Een therapeut dient zich voor de rechter te onthouden van uitspraken over de feitelijke betrouwbaarheid van een verklaring van een patiŽnt.
Dit is de belangrijkste conclusie van het rapport 'Omstreden herinneringen', dat vandaag door de Gezondheidsraad wordt gepubliceerd. Om het advies was in 2000 gevraagd door de toenmalige minister van volksgezondheid Borst.

I

IsHak, Waguih William, MD, Online Depression Screening Test, NYU Department of Psychiatry 1996  
Are You Depressed?

IsraŽls, Han, Trauma of dissociatie; Interview met Harald Merckelbach; Skepter 13(4), december 2000
Mishandeling op jeugdige leeftijd kan later leiden tot dissociatie, zo luidt de communis opinio. De Maastrichtse hoogleraar Merckelbach denkt echter dat oorzaak en gevolg ingewikkelder in elkaar grijpen.

Over
IsraŽls, Han:
Een strenge vader is erger dan incest; Over Han IsraŽls, Heilige verontwaardiging
, HP - De Tijd, 7 september 2001
De feministen hebben altijd volgehouden dat incest een groot effect heeft op later psychisch onwelbevinden. Psycholoog Han IsraŽls bekeek de cijfers van onderzoekster Nel Draijer en zag dat ze juist het tegendeel aantoonden.

Lockhorn, Elisabeth: 'Feministisch onderzoek bestaat niet, alleen goed en slecht onderzoek'; De neutraliteit van psychologe Nel Draijer, in: OPZIJ, oktober 2001
Psychologe Nel Draijer (51) is wel wat gewend. Direct al na haar grote onderzoek naar de gevolgen van misbruik bij meisjes - waarop ze later, in 1990, cum laude promoveerde - ontstond er heel wat commotie. Nu is zij dan het mikpunt van de socioloog Han IsraŽls. Zijn verwijt: Draijer heeft bepaalde onderzoeksresultaten die haar slecht uitkwamen, weggemoffeld.
Haar reactie: 'Het gaat IsraŽls niet om de wetenschap, maar om de rel. Hij is een querulant, altijd gericht op een schandaal.'

Rijnaarts. Josť, De pedante leek leest de deskundige de les; De vooroordelen en frustraties van Han IsraŽls, in: OPZIJ, oktober 2001
In Heilige verontwaardiging haalt socioloog Han IsraŽls uit naar feministen, die 'altijd hebben beweerd dat incest het allerergste was wat je kon overkomen, alleen maar om aan te tonen dat mannen niet deugen'. In het bijzonder onderzoekster Nel Draijer krijgt ervan langs. Zij doet IsraŽld' boek af als 'een malicieus pamflet' (zie interview op blz. 30). Hoe kon dit krakkemikkige werkje ontstaan? En wat heeft Freud er eigenlijk mee te maken?

Aanval op incestonderzoek wekt woede, 2001-09-07, Trouw
Eerder probeerde hij Freud als oplichter te ontmaskeren, nu moet de bekende Nederlandse psychologe Nel Draijer het ontgelden. Vandaag verschijnt 'Heilige verontwaardiging', het nieuwe boek van socioloog Han IsraŽls. Vooraanstaande sociale wetenschappers staan op hun achterste benen.
IsraŽls richt zijn pijlen op het geruchtmakende incestonderzoek dat Draijer in 1988 publiceerde. De psychologe praatte destijds uitvoerig met duizend vrouwen tussen de 20 en 40 jaar oud. Ruim vijftien procent zei als kind te zijn misbruikt door hun vader, stiefvader of andere huisgenoten. Velen kampten daardoor als volwassene met depressies, angst of afkeer van seks.
Met dit alom bejubelde onderzoek veegt Han IsraŽls nu de vloer aan.

'Schade door incest op termijn gering', 7 september 2001 De Volkskrant
De schadelijke gevolgen van incest zijn op lange termijn verbazingwekkend gering. In het gezaghebbende onderzoek van N. Draijer, dat het afgelopen decennium de meningsvorming over seksueel misbruik heeft bepaald, worden verkeerde conclusies getrokken, zegt psycholoog dr. H. IsraŽls. Draijer zou onwelgevallige uitkomsten bewust niet hebben vermeld omdat die haar niet uitkwamen. Draijer is furieus en noemt de uitspraken van IsraŽls 'smadelijk'.

Algra, Wybo, Inceststudie; IsraŽls zet veel kwaad bloed met boek, 2001-09-08, Trouw
'Allerakeligst' vindt Han Israels de commotie rond zijn nieuwe boek 'Heilige verontwaardiging', over onder meer het geruchtmakende incestonderzoek van Nel Draijer uit 1988. Vooral omdat niet alleen zijn boek, maar ook zijn persoon -'altijd goed voor een rel'- het moet ontgelden.
Ook de boosheid van zijn begeleidingscommissie, die hij in de inleiding van zijn boek dank toezwaait, verbaast hem. De commissieleden, onder wie Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, distantieerden zich spoorslags van het boek waar ze naar eigen zeggen niets mee te maken hadden.

Fauwe, Loes de, IsraŽls' ontmaskering van Freud loopt elke keer mis; Het Parool, 5 september 2001
'Verbijsterend' en 'ongepast' zijn niet de slechtste kwalificaties voor een auteur die op het punt staat zijn nieuwe boek te presenteren. Maar onbevangen beoordeling van Han IsraŽls' boek Heilige verontwaardiging wordt door onhandigheid moeilijk. 

K

Samengevat uit:
Kahn, R; Gids pillen & psychiatrie, Balans, 1997. Hoofdstuk 12: Antidepressiva
Antidepressiva vertonen als gemeenschappelijk kenmerk dat zij geschikt zijn voor de behandeling van depressieve toestandsbeelden. Sommige antidepressiva zijn echter ook werkzaam in de behandeling van bepaalde angsttoestanden, zoals paniekaanvallen, fobieŽn en dwangverschijnselen.

Uit:
Kahn, R., Gids pillen & psychiatrie, Balans, 1997. Hoofdstuk 12: [De nieuwe] Antidepressiva
Seroxat (Paroxetine) en Prozac (fluoxetine) vallen onder de zgn Ďnieuwe antidepressivaí.
Deze nieuwe heropnameremmers blokkeren alleen de heropname van serotonine of 
door die van zowel serotonine als die van noradrenaline te blokkeren. Ze 
blokkeren niet langer het cholinerge systeem in hoge mate.

 

Kamerman, Sheila, 'Te hechte band moeder heel ongezond'; Gesprek over seksueel misbruik
NRC 28 april 2004
Zedendelinquenten zijn vaak gepest, blijkt uit onderzoek. En de rol van de moeder is cruciaal. 'Die kinderen komen niet van hun relatie met moeder los'. [....]
Dit concludeert klinisch psychologe en psychoanalytica Karola Lehneke na onderzoek onder tbs-geÔnterneerden. Zij promoveert vandaag aan de Universiteit van Tilburg op haar proefschrift "De rol van moeder-zoon symbiose in perversie en zedendelinquentie."

Kamerman, Sheila & Koelewijn, Rinskje, 

Groepsverkrachting 200 maal per jaar; Eenderde van alle jeugdzedenzaken; NRC 3 december 2004 
Minderjarige jongens plegen in groepsverband per jaar ten minste 200 groepsverkrachtingen of aanrandingen in Nederland. Dat is eenderde van alle jeugdzedenzaken die justitie jaarlijks behandelt. 
Het is voor het eerst dat dit type zedendelinquenten is geÔnventariseerd en onderzocht.

Groepsverkrachters vinden het samen gewoon gezelliger; NRC 3 december 2004 
De daders zijn gemiddeld veertien jaar oud en eten na afloop soms een patatje met het slachtoffer. Bij groepsverkrachtingen hebben de daders vaak niet in de gaten dat ze iets verkeerds doen. ,,Ze deed zelf haar kleren uit!''

 

Kiene, Aimťe, Steun en affectie van ouders voorkomt seks-excessen; De Volkskrant 13 september 2005
[Rutgers NISSO Groep & SOA AIDS Nederland]†
Jongeren die steun, aandacht en hulp krijgen van hun ouders vrijen vaker veilig. Ze hebben minder snel tegen hun zin seks en ze zullen anderen niet snel dwingen tot ongewenste seksuele handelingen.†De invloed van de ouders is groot, die van de media kleiner dan altijd wordt aangenomen.†Dit blijkt uit de definitieve resultaten van het onderzoek Seks onder je 25e van de Rutgers Nisso Groep en Soa Aids Nederland, onder bijna vijfduizend jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

Kieskamp, Wilma, Eper incestaffaire was een modern volksverhaal; Trouw 22 juli 2005
Paniek over seksueel kindermisbruik overviel Nederland in de jaren negentig. 
Onderzoekster Esther Hendriksen dook in de krantenarchieven. En concludeert: 
het was geen mediahype, maar eerder een middeleeuwse volksvertelling in een 
tijd van grote zedenangst.

Kind houdt veel geheim voor ouders, Invloed opvoeder overschat, Wegener Dagbladen, 22 mei 2002
Het merendeel van de jongeren tussen 12 en 18 jaar heeft geheimen voor hun ouders. Veruit de meesten (84 procent) vertellen niet alles over hun eerste verliefdheid, eerste sigaret en hun eerste sekservaring. Ook over drugs en criminaliteit houden ze hun mond.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 500 jongeren en 500 ouders dat in opdracht van drogistenorganisatie DA is gehouden.

Kinsey:
UIT DE OUDE DOOS
De volgende passage uit de brochure 'Normaal en abnormaal in het sexuele gedrag' door Alfred Kinsey, Wardell Pomeroy, Clyde Martin en Paul Gebhard, C.O.C. 1954 (vertaling S.A. Maks), is onverminderd actueel gezien het huidige beleid van de Amerikaanse overheid en de APA, dat werd uitgelokt door het RBT-onderzoek.
'Er zijn, natuurlijk, mensen, die de geleerde het recht ontzeggen, analyses te maken, welke los staan van maatschappelijke waarderingen. Er zijn er, die hem het recht zouden willen betwisten, zijn bevindingen te publiceren zonder de sociale consequenties te overwegen.

Koelewijn, Rob, Neurotransmittors; januari 2005
Langdurig gebruik van deze medicijnen beÔnvloedt je hele persoonlijkheid. Dat
is zeker waar, neem maar eens een kijkje in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar 
lopen vele grijze muizen.

Kool, R.S.B., Knelpunten rondom de kinderpornografie; Delict & Delinquent nr 7-58, 2005
De afgelopen jaren is de strafbaarstelling betreffende kinderpornografie een aantal malen gewijzigd. In 1995 werd het strafmaximum verhoogd van drie maanden naar vier jaar, waarna in 2002 een omvangrijker herziening volgde. Achtereenvolgens werd de leeftijdsgrens opgehoogd van zestien naar achttien jaar, werd het bezit van een enkele afbeelding strafbaar gesteld door het bestanddeel 'in voorraad hebben' te vervangen door 'bezit' en werd virtuele kinderpornografie strafbaar gesteld. Dit laatste via de invoering van het bestanddeel 'schijnbaar', waar het de vereiste betrokkenheid van een minderjarige betreft. 
Inmiddels zijn enige jaren verstreken en kan de vraag worden gesteld naar de toepassing van artikel 240b Sr in de rechtspraktijk. Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik uitspraken bestudeerd die zijn verschenen na 1 oktober 2002 zijn gepubliceerd 

Over inzoomen (Frans Gieles)

Enkele kwesties inzake kinderpornografie (Frans Gieles) 

 

L

Laan, Martin van der, ; Trouw 19 juli 2004 
Misschien zijn de hersenen van autisten wel doof en blind voor geluiden en expressies uit de mensenwereld. Tot deze bevinding komen neuropsychologen na een onderzoek onder autistische mannen.

Laan, Martin van der, Seksuele identiteit; Het geslacht in dubio; Trouw, 2004-03-24 
Man ůf vrouw, niets lijkt meer bepalend in ons bestaan. In de geslachtskeuze zou moeder natuur dus duidelijk moeten zijn. Maar die is het niet altijd. Waarom niet: zaaien de genen onrust, spelen de hormonen op, of stuurde de opvoeder misschien averechts? Het zit te ingewikkeld voor een antwoord. [...] Wie zou zo de vertwijfeling durven te ridiculiseren van de meisjesjongens die onlangs in The New England Journal of Medicine werden beschreven?

Laan, Martin van der, Onderbewustzijn; Verdringing bestaat niet, 2001-03-16, Trouw
Honderd jaar divantherapie is gebaseerd op de idee dat een mens traumatische ervaringen kan verdringen. Maar kan dat eigenlijk wel? Onderzoek wijst eerder op het tegendeel: verdringen van neutrale, weinigzeggende zaken lukt nog wel, maar dat ene verschrikkelijke moment, waar je juist niet aan wil denken, zal altijd terugkomen

Lange, Samuel de, CliŽnten zijn geen oedipoezen meer; Psychoanalyse, in Trouw, 24 maart 2001
De psychoanalyticus is gewend de ziel van de patiŽnt bloot te leggen, diens verborgen woede en verboden verlangens, maar kan hij dat ook met zijn eigen geheimen? De analytici beschermen terecht hun patiŽnten tegen nieuwsgierige blikken, maar ze onttrekken aldoende ook zichzelf aan elke toetsing door derden, zoals de wetenschap. De beroepsverenigingen van analytici zien als geheime genootschappen toe op hun door Sigmund Freud overgeleverde beroepscodes.

Over: 

Lautmann, RŁdiger: Die Lust am Kind, Portrait des Pšdophilen;  Ingrid Klein Verlag Hamburg. 
Ruis, Gerard, Portret van de pedofiel; Pedofilie onderzocht
; OK Magazine 50, september 1994
Wat fascineert is hoe elk individu op zijn manier zich over de schaduw van angst en schaamte heen zet en tastend en zoekend tegen de maatschappelijke norm in aan zijn liefde voor kinderen gestalte probeert te geven. Een klare kijk op dergelijke levenslopen lijkt me een uitstekend middel om heel wat vooroordelen te ontmaskeren. In zoverre kan Lautmann's raad enkel maar ter harte genomen worden: 'pedofielen moeten zich meer openen, willen ze minder verwenst worden'.

Leclaire, A., Hechting, De Volkskrant 25 aug 1998, Rubriek: Rituelen van de liefde, door Annemiek Leclaire
Pieternel Dijkstra: 'Het evolutionaire doel van verliefdheid is om mensen die elkaar nauwelijks kennen tot seksueel contact te verlokken. In het lichaam wordt een opdrijvende, speed-achtige stof aangemaakt, die ervoor zorgt dat het koppel in kwestie tijdelijk zijn nuchtere reflectie verliest. Er ontstaat een haast obsessioneel verlangen zo vaak en zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt te zijn, een roes waarin overhaaste beslissingen worden genomen."

Leeftijd bepaalt seksueel gedrag tiener;  Sp!ts,  24 oktober 2001
Meisjes van 13 en 14 jaar hebben een hele andere motivatie om hun maagdelijkheid aan de wilgen te hangen dan meisje van 17 en 18 jaar oud.

Over
Lehneke, Karole, De rol van moeder-zoon symbiose in perversie en zedendelinquentie:

Kamerman, Sheila, 'Te hechte band moeder heel ongezond'; Gesprek over seksueel misbruik; NRC 28 april 2004
Zedendelinquenten zijn vaak gepest, blijkt uit onderzoek. En de rol van de moeder is cruciaal. 'Die kinderen komen niet van hun relatie met moeder los'. [....]

Ayadi, Malika el, Zedendelinquent veel gepest; Trouw, 27 april 2004
Zedendelinquenten hebben in hun jeugd vaak een nauwe band met hun moeder gehad en zijn daardoor op school veel gepest. Die sociale verstoting draagt bij aan een stoornis in de geestelijke ontwikkeling, zegt psychologe Karola Lehnecke.

 

[Linssen, Jeroen:]
; VOX (Radboud Universiteit Nijmegen) # 20, 2005 
Seks en waanzin, dat zijn de onderwerpen waar de Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) om bekend staat. Jeroen Linssen vond uit waarom Foucault erover schreef. Met die wetenschap ontwikkelde hij een nieuwe methode, waarmee filosofen op de actualiteit kunnen reageren.

Lockhorn, Elisabeth: 'Feministisch onderzoek bestaat niet, alleen goed en slecht onderzoek'; De neutraliteit van psychologe Nel Draijer, in: OPZIJ, oktober 2001
Zie bij IsraŽls, Han.

M

[Over: 
Maassen, Martin, Pedofilie in de media:]
OK # 21, september 1989 
De wetenschappelijke bestudering van het verschijnsel pedofilie behoort vooral tot het domein van de psychiatrie en psychologie en natuurlijk de criminologie. Nu heeft zich
ook een politicoloog bij de gelederen geschaard. Als ťťn der laatste zg. oude-stijlers (studenten van vůůr het Deetman-epoque) van de Vrije Universiteit schreef Martin Maassen een scriptie met de titel PEDOFILIE IN DE MEDIA. Hij werd er doctorandus mee.

Over
Maes, Prof.: Pedofiel is extra gestresst, Onderzoek wijst op Ďbiochemische afwijkingí; AD 22 augustus 2001
Pedofielen hebben een verhoogde hoeveelheid stresshormonen in hun hersenen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 25 Vlaamse pedofielen door de Universiteit van Maastricht.
De onderzochte Vlamingen hebben gemiddeld twee keer zoveel van het stresshormoon adrenaline in hun brein als leden van de controlegroep. Ook vond hoogleraar psychiatrie Maes sterke aanwijzingen dat het Serotoninesysteem van de pedofielen afwijkt.
Serotonine is de stof die de impulscontrole regelt. "Agressiestoornissen in de impulscontrole betekenen dat je de greep op het handelen verliest. Dan kan opeens een uitbarsting van agressie, gokken, alcoholisme of seksueel gedrag zoals pedofilie plaatsvinden." aldus Maes.

Meijer, Hilbert, ; Nederlands Dagblad 11 november 2005
Basisvorming en tweede fase brengen meer stoornissen aan het licht. Zo'n 2 procent van de basisschoolkinderen en 5 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs heeft last van depressieve gevoelens die dieper gaan dan een 'dipje'. Maar leerkrachten herkennen die problemen vaak niet.

Meisjes begaan zedendelict uit agressie; Uit: Psy; jaargang 7 - nummer 14 - 19 December 2003 
Meisjes die zedendelicten begaan, mishandelen tijdens de daad ook vaak hun slachtoffers. Verkrachting lijkt voor meisjes vooral een geweldsmiddel, concludeerde psycholoog Jan Hendriks vorige maand in het Tijdschrift voor Criminologie.

Interview met
Merkelbach, Harald,
IsraŽls, Han, Trauma of dissociatie; Interview met Harald Merckelbach
; Skepter 13(4), december 2000
Mishandeling op jeugdige leeftijd kan later leiden tot dissociatie, zo luidt de communis opinio. De Maastrichtse hoogleraar Merckelbach denkt echter dat oorzaak en gevolg ingewikkelder in elkaar grijpen.

Ministry of Justice, Direction of Constitutional and Criminal Law, Den Haag, April 1994: Report of the Working Group Ritual Abuse; Summary and conclusions.
"In none of the reported cases actual ritual abuse could be shown. From the investigations in England it has become clear that there too it cannot be concluded that ritual abuse happens. [...] From what police representatives have said and from the literature it appears that ritual abuse never was established. There are good grounds to doubt whether the phenomenon occurs actually in the form in which it is described in the stories."

N

NCPN/Manifest, Schending mensenrechten in de VS, ncpn.nl, 13 februari 2001
Het mondiale Human Right Watch-rapport 2001, ter bewaking van de mensenrechten, komt met een vernietigend oordeel over de Verenigde Staten die de mensenrechten in alle categorieŽn met voeten treden. In feite zegt het rapport dat de VS de zwaarste overtreders van mensenrechten zijn op deze planeet. 

NiemŲller, Joost, Het dissociatiecircuit, De Groene Amsterdammer van 24 april 1996 
Slordige denkers die in vage netwerken hun gevaarlijke psychologische theorieŽn verspreiden. 
Dr. H.F.M. Crombag, co-auteur van 'Hervonden herinneringen en andere misverstanden', kan de opmars van de MPS-therapeuten niet langer aanzien. 
Een frontale aanval.
HET IS OPPASSEN geblazen met bezoekjes aan psychotherapeuten. Je kunt er vandaan komen met een geheel nieuw verleden. In toenemende mate - vooral in Amerika, maar ook in Nederland - staan de zogenaamde 'hervonden herinneringen' ter discussie. Na onder hypnose te zijn gebracht, raakt men er in toenemende mate van overtuigd misbruikt te zijn in de jeugd. Pijnlijke rechtszaken zijn daarvan het gevolg, waarbij ouders van ritueel misbruik en erger worden beschuldigd en hun toch al zo verwarde kinderen niet meer mogen zien. In Amerika spelen al tienduizenden van dergelijke zaken. 
H.F.M. Crombag, rechtspsycholoog en hoogleraar in Maastricht en samen met W.A. Wagenaar schrijver van het boek Dubieuze zaken, ziet geen enkele wetenschappelijke grond voor het bestaan van hervonden herinneringen. Ook aan de daarmee verbonden modeziekte Multipele Persoonlijkheidsstoornis, oftewel MPS, hecht hij geen geloof.

Noorse pedofielen, De Telegraaf, 27 november 2000
Het onderzoek is gedaan onder jongens tussen de achttien en twintig jaar uit de Noorse hoofdstad Oslo. De vraag 'zouden jullie seksuele relaties met een kind hebben als zeker is dat jullie niet worden betrapt of gestraft?', antwoordde 28,6 procent met ja.

Nourhussen, Seada, Chattend kind vaker depressief; De Volkskrant 14 juli 2004 
Kinderen die veel chatten zijn depressiever en hebben minder eigenwaarde dan kinderen die dat niet doen. Dat blijkt uit enquÍtes van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO). Voor een grootschalig onderzoek naar dwangmatig internetgebruik onderwierp het IVO ruim zevenhonderd scholieren tussen de 13 en 16 jaar aan een vragenlijst.

NRC, 'Teder' zenuwstelsel registreert strelingen, 31 juli 2002 
De mens blijkt te beschikken over een apart zenuwsysteem om zachte aanrakingen te voelen. Deze aanrakingen worden als 'prettig' ervaren. Het gaat om relatief langzaam geleidende zenuwen die reageren op aanraking van behaarde huid (dus bijvoorbeeld niet de handpalm). De zenuwen blijken verbonden met het limbische, emotionele systeem in de hersenen. De ontdekking is deze week gepubliceerd door Zweedse en Canadese neurologen in Nature Neuroscience.

O

Opvoeden vaak te zware taak, Wegener Dagbladen, 5 juli 1999
Berlijn (ANP)- Duitse moeders vinden de opvoeding van hun kinderen dikwijls te zwaar. Ze hebben steeds vaker het gevoel dat ze hun kroost niet meer aankunnen. Van de vrouwen klaagt 40% over gebrek aan respect, blijkt uit een gisteren gepubliceerde studie van het Instituut voor Jeugdonderzoek.

Michael Odent,  'De natuurlijke geboorte', Uitgeverij Bert Bakker, 1983
Hoofdstuk 5 Liefde en beschaving
We kunnen het werkelijke belang van Leboyer en zijn voorgangers pas inzien wanneer we de rol van de liefde in de ontwikkeling van de beschaving onderkennen. Wetenschapper en medicus zijn hier steeds aan voorbij gegaan. Karl Lorenz gebruikte het woord liefde om de relaties van vogels (vooral kauwtjes en ganzen) te beschrijven. Ook Harlow gebruikte het met betrekking tot apen. Voor Laborit is liefde slechts een woord. Een woord dat een dekmantel is voor het streven naar macht en bezit. Deze objectiviteit is betreurenswaardig. Toch heeft de liefde nog toekomst. De mens beschikt over scheppende verbeeldingskracht. Hierdoor zal de mens aan dit soort betreurenswaardige objectiviteit kunnen ontsnappen.

Oellerich, Thomas D. Rind, Tromovitch en Bauserman: politiek incorrect - wetenschappelijk correct
Vert. van: Rind, Tromovitch, and Bauserman: Politically Incorrect - Scientifically Correct
[Vertaling: Martin de Jong; correcties: Chris Canter]
Het onderzoek van Rind, Tromovitch en Bauserman naar de gevolgen van SMK onder studenten is politiek incorrect maar wetenschappelijk correct. Het heeft een aantal belangrijke implicaties voor de wetenschap en de praktijk. Een van de belangrijkste is de noodzaak om te stoppen met het overdrijven van de schadelijke gevolgen van seksueel gedrag tussen volwassenen en minderjarigen, zoals eerder werd gesteld door Browne en Finkerhor en door Seligman. Een andere belangrijke implicatie is het uitvoeren van onderzoek dat de kwestie van seksueel gedrag tussen volwassenen en minderjarigen niet vanuit een politieke ideologie benadert, zoals tot dusver vaak het geval is geweest. En tenslotte is het tijd om een eind te maken aan 1) de gebruikelijke veronderstelling dat SMK psychologische schade aanricht en 2) de gebruikelijke aanbeveling van psychotherapeutische interventie.

Okami, Paul, Hoe in de Amerikaanse wetenschappelijke literatuur seksuele contacten tussen volwassenen en kinderen worden vertekend, In: 'Het seksuele gevaar voor kinderen Mythen en feiten' onder redactie van Benjamin Rossen en Jan Schuier, verschenen bij Swets en Zeitlinger.
In dit hoofdstuk wordt ingegaan op bepaalde tendensen in dat deel van de victimologische literatuur dat ook wel wordt aangeduid als het nieuwe onderzoek van incest en seksueel misbruik van kinderen. Typerend voor de auteurs van dit soort artikelen waaronder onderzoekers en klinisch psychologen, maar ook politieke activisten en populaire schrijvers is dat zij polemische kunstgrepen en onderzoeksmethoden hanteren die de grens tussen sociale wetenschap en maatschappijkritiek doen vervagen.

P

Palmen, Dťsirť, Pedofilie, het niet te accepteren 'anders' zijn?  Een ethische beschouwing op grond van wetenschappelijke gegevens; (Student) Begeleider: Prof. Dr. E. Brugmans
Paper in het kader van de ťťnjarige beurs filosofie van de Radboudstichting . Juni 2001  

Via dit paper is gepoogd om meer inzicht te geven in de verschillende ideeŽn die er heersen over pedofilie. Zowel aan de kant van de maatschappij, als aan de kant van de pedofiel zelf. Beide visies zijn beschreven, geanalyseerd en waar nodig weerlegd en genuanceerd. Na het lezen van dit stuk zouden beide 'kampen' moeten inzien dat zij samen, met de overheid, collectief verantwoordelijk zijn voor in ethisch opzicht, de best mogelijke omgang met het thema pedofilie. 
Binnen deze 'ideale' omgang moeten steeds twee aspecten in de weegschaal worden gelegd: 

1. De bescherming van kinderen

2. Het respect voor de pedofiel

Pelo, A.  Liebe geht durch die Haut; Ein Essay von Dr. A Pelo, Rotterdam Ausschnitt S. 197-202 aus: Dr. Frits Bernard (Hrsg): Pšdophilie ohne Grenzen - Theorie, Forschung, Praxis. Foerster Verlag, Frankfurt am Main 1997
[...] Erstaunlich ist die weitere Feststellung Prescotts, daŖ taktilnutritive Mangelerscheinungen in der Kindheit nicht zwangslšufig zu einem gewalttštigen Charakter fŁhren, sondern daŖ sie wieder ausgeglichen werden durch spštere voreheliche sexuelle Aktivitšt.

Plummer, Ken, Een sociologische kijk op pedofilie, uit het Engels vertaald door Edward Brongersma
Ik wil drie van de stellingen die sociologen hebben toegepast op gegevens over homosexualiteit, uiteenzetten, en kijken of die nu ook toegepast kunnen worden op pedofilie:

het afwijkend gedrag tot iets betrekkelijks maken, (deel 1)

het afwijkend gedrag vermenselijken, (deel 2)

het afwijkend gedrag als iets normaals afschilderen. (deel 3

Possessed, Uit Science, 3 november 2000 
Researchers have found that people may become more easily convinced that they've witnessed a case of demonic possession if the event is made to seem plausible.

Prescott, James A.
BODY PLEASURE AND THE ORIGINS OF VIOLENCE By James W. Prescott, Ph.D. Appeared in The Bulletin of the Atomic Scientists, November 1975, pp. 10-20
Abridged, annotated and introduced by Chris Canter, January 2001
[...] The family bath should be large enough to accommodate parents and children, and be equipped with a whirlpool to maximize relaxation and pleasure.
We should recognize that sexuality in teenagers is not only natural, but desirable, and accept premarital sexuality as a positive moral good. [...]
The reciprocal relationship between pleasure and violence is such that one inhibits the other; when physical pleasure is high, physical violence is low. When violence is high, pleasure is low. This basic premise of the somatosensory pleasure deprivation theory provides us with the tools necessary to fashion a world of peaceful, affectionate, cooperative individuals.

Prescott, James A., Lichamelijk genot en de oorsprong van geweld, Uit The Bulletin of The Atomic Scientists, november 1975, pagina's 10-20
Als we ernaar streven het genot in ons leven te verhogen, zal dit ook een effect hebben op de manier waarop we onze agressie en vijandigheid uiten. De wisselwerking tussen genot en geweld bestaat eruit dat het ene het ander verhindert. Is er veel lichamelijk genot, dan is er weinig lichamelijk geweld. Is er veel geweld, dan is er weinig genot. Deze basispremisse van de somatosensorische theorie geeft ons de middelen om een wereld te scheppen van vreedzame, affectieve en samenwerkende individuen.

 

Philips, A., Boys' self-esteem depends on 'Highly Involved Man', in The Guardian, 17 March 1999.
"It is the quality of his relationship with the man in his life which marks out the supremely confident boy from his peers. The man doesn't have to live with him, he doesn't even have to be Dad, but he does have to take an interest."

,,Prozac maakt ongeboren leven depressief''; De Standaard (Belgie), 11 januari 2005 
Mogelijk zorgt het antidepressiemiddel Prozac ervoor dat ongeboren kinderen later depressief worden, als hun moeder het medicijn slikte tijdens haar zwangerschap. 

Reactie:
Gieles, F.E.J., Antidepressiva; januari 2005
De gevolgen op termijn zijn mijns inziens helemaal niet genezend, maar ziekmakend: men vervreemdt van zijn diepere ik of zelf, van zichzelf. Het is een schijn-geneeskunde, dus geen geneeskunde, slechts gedragsregulatie.

Reactie:
Koelewijn, Rob, Neurotransmittors; januari 2005
Langdurig gebruik van deze medicijnen beÔnvloedt je hele persoonlijkheid. Dat
is zeker waar, neem maar eens een kijkje in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar 
lopen vele grijze muizen.

 

R

Over
Rademakers, J. & H. de Graaf, Seks in de groei; Rutgers Nisso Groep, 2003
Seksualiteit bij kinderen onvoldoende onderzocht; nu.nl   17 maart 2003
Hulpverleners, onderwijzers en medewerkers van de kinderbescherming weten te weinig van de normale seksuele ontwikkeling bij kinderen. Tot nu toe is nooit onderzocht wat kinderen en jeugdigen (van 4 tot 18) zelf vinden van hun seksuele ontwikkeling en welke betekenis zij aan seksualiteit hechten. 

Rijnaarts. Josť, De pedante leek leest de deskundige de les; De vooroordelen en frustraties van Han IsraŽls, in: OPZIJ, oktober 2001
Zie bij IsraŽls, Han.

Rind, Bruce, De seksuele ervaringen van homo- en biseksuele tienerjongens met mannen, Een empirisch onderzoek naar psychologische samenhang in een niet-klinische steekproef; In: Archives of Sexual Behavior, jaargang 30, nummer 4, augustus 2001
Oorspronkelijke titel: ĎGay and Bisexual Adolescent Boysí Sexual Experiences With Men: An Empirical Examination of Psychological Correlates in a Nonclinical Sampleí

In de loop van de laatste vijfentwintig jaar is het incestmodel, met zijn voorstelling van hulpeloze slachtoffers die worden uitgebuit en getraumatiseerd door machtige daders, de opvattingen over zo goed als alle vormen van seks tussen volwassenen en minderjarigen gaan overheersen. Daarom worden zelfs gewenste seksuele relaties tussen homo- of biseksuele jongens en volwassen mannen, die in verscheidene belangrijke opzichten verschillen van incest tussen vaders en dochters, algemeen door het grote publiek en door beroepsmatig betrokkenen beschouwd als traumatiserend en psychisch schadelijk. 

Dit onderzoek bekeek deze algemene opvatting door een niet-klinische, merendeels uit studenten bestaande, steekproef van homo- en biseksuele mannen te onderzoeken.

[...] Reacties op de leeftijdsongelijke seksuele relatie waren overwegend positief en de meeste van deze relaties werden vrijwillig en gewenst aangegaan. Jongere pubers gingen ze met evenveel bereidheid aan en reageerden tenminste even positief als oudere tieners.

[...] De bevindingen strookten niet met het incestmodel. Het incestmodel is gaan fungeren als een procrustesbed dat nauwgezet voorschrijft hoe men aan moet kijken tegen seksuele relaties tussen volwassenen en minderjarigen die compleet verschillen van incest.

Rind, B., Bauserman, R. & Tromovitch, Ph, Een Onderzoek Naar de Veronderstelde
Eigenschappen Van Seksueel Misbruik van Kinderen Gebaseerd op Niet-klinische Steekproeven,
Lezing, gehouden in Rotterdam op 18 december 1998

Rind, B., Tromovitch, Ph. & Bauserman, R.*, A Meta-Analytic Examination of Assumed Properties of Child Sexual Abuse Using College Samples, in: Psychological Bulletin 1998, Vol 124, No 1, pp 22-53.
* Externe Link
"Self-reported reactions to and effects from CSA** indicated that negative effects were neither pervasive nor typically intense, and that men reacted much less negatively than women. The college data were completely consistent with data from national samples. Basic beliefs about CSA in the general population were not supported."
[** Child Sexual Abuse]

 

Rind, Bruce, Bauserman, Robert & Tromovitch, Philip, De veroordeelde meta-analyse over seksueel misbruik van kinderen. In: Skeptical Inquirer, juli/augustus 2001
In juli 1999 publiceerde het prestigieuze vakblad Psychological Bulletin onze analyse van negenenvijftig onderzoeken naar de psychologische correlaten van seksueel misbruik van kinderen (SMK) (Rind, Tromovitch en Bauserman 1998). Al gauw kregen wij een onverwachte eer: ons artikel werd unaniem veroordeeld door het Amerikaanse Congres. In de nasleep publiceerde Skeptical Inquirer twee commentaren, waarvan er ťťn het Congres laakte (Berry en Berry 2000) en ťťn ons onderzoek (Hagen 2001). Wij zouden graag onze eigen gedachten presenteren over deze verbluffende geschiedenis van politiek, druk en maatschappelijke hysterie Ė de antithesen van kritisch en sceptisch denken.

Chris, Rind, Bauserman en Tromovitch weigeren te zwichten, De ijzersterke verdediging van een veroordeeld onderzoek, in Koinos Magazine # 32, 2001/4
Het artikel besteedt speciale aandacht aan twee vaak herhaalde verwijten.

Rosenberg, Esther, `Mama zei dat opa aan mijn piemeltje zat'; NRC 20 feb. 2004 
Bij complexe zedenzaken spelen therapeuten een ,,zorgwekkende'' rol, zeggen experts die het OM adviseren. Vermeende slachtoffers worden gestuurd bij het doen van aangifte. [...] Het is zomaar een voorbeeld uit de rapportage van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken over 2001 en 2002.

Rotterdammertjes stoer, maar ook vaker depressief, 2001-06-29, Trouw
Rotterdamse basisschoolleerlingen gedragen zich stoer, maar vertonen ook vaker dan gemiddeld tekenen van depressiviteit.

Ruis, Gerard, Portret van de pedofiel; Pedofilie onderzocht; OK Magazine 50, september 1994 
Over: RŁdiger Lautmann: Die Lust am Kind, Portrait des Pšdophilen;  Ingrid Klein Verlag Hamburg. 
Wat fascineert is hoe elk individu op zijn manier zich over de schaduw van angst en schaamte heen zet en tastend en zoekend tegen de maatschappelijke norm in aan zijn liefde voor kinderen gestalte probeert te geven. Een klare kijk op dergelijke levenslopen lijkt me een uitstekend middel om heel wat vooroordelen te ontmaskeren. In zoverre kan Lautmann's raad enkel maar ter harte genomen worden: 'pedofielen moeten zich meer openen, willen ze minder verwenst worden'.

[Rutgers Nisso Groep:]
Steeds meer jongeren hebben seks; NRC 17 maart 2005 
Het aantal jongeren onder de achttien dat seks heeft gehad is de afgelopen tien jaar gestegen. In 1995 had een kwart van de jongeren voor hun achttiende seks (alleen coÔtus) gehad, nu geldt dat voor eenderde van de jongeren. 

[Rutgers NISSO Groep & SOA AIDS Nederland]†
Kiene, Aimťe, Steun en affectie van ouders voorkomt seks-excessen
; De Volkskrant 13 september 2005
Jongeren die steun, aandacht en hulp krijgen van hun ouders vrijen vaker veilig. Ze hebben minder snel tegen hun zin seks en ze zullen anderen niet snel dwingen tot ongewenste seksuele handelingen.†De invloed van de ouders is groot, die van de media kleiner dan altijd wordt aangenomen.†Dit blijkt uit de definitieve resultaten van het onderzoek Seks onder je 25e van de Rutgers Nisso Groep en Soa Aids Nederland, onder bijna vijfduizend jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

Over
Rutten-Saris, Marijke:
Slingerland, Monic, Botsende bewegingen; Pedoseksuelen; 2002-06-01, Trouw
Pedoseksuelen weten precies wat zij voor wenselijks moeten zeggen om voor 'genezing' in aanmerking te komen. Beeldend creatief therapeute Marijke Rutten-Saris laat hen daarom liever tekenen. Aan de hand van een nauwkeurig samengesteld 'grafisch alfabet' kan ze de creaties vervolgens ontleden. Stippen, strepen of kronkels liegen niet, ze vertellen Šlles.

S

Over
Sandfort, Theo G.M. & Rademakers, Jany, (Eds) Childhood Sexuality: Normal Sexual Behavior and Development, 2000 

Alle artikelen zijn gelijktijdig co-gepubliceerd als dubbelnummer 1/2 van volume 12 van het Journal of
Psychology & Human Sexuality.
De Introduction (Sandfort & Rademakers) geeft aan dat er niet veel geschreven wordt over kinderseksualiteit. Dat kan soms anders lijken te zijn, maar bij nader inzien gaat bijna alles wat over kinderen en seksualiteit wordt geschreven over seksueel misbruik.
Een samenvatting (in het Nederlands) van de artikelen in deze publicatie.

'Schade door incest op termijn gering', 7 september 2001 De Volkskrant
Zie bij IsraŽls, Han.

Singelenberg, Richard, Een therapeutische Nouvelle Cuisine, De mythe van het satanisch ritueel misbruik, in: Skepter 5(2), juni 1992
Alhoewel vooralsnog ieder tastbaar bewijs ontbreekt, is er rond satanisch misbruik, gedefinieerd in de zin van een georganiseerde cultus die talloze slachtoffers maakt, duidelijk sprake van collectieve angsten. Maar waar gaat het nu eigenlijk om? Waar komt, althans in de VS, die massahysterie vandaan? Komt deze voort uit de sociale ontwrichting van de Amerikaanse middenklassen, of hebben bepaalde hulpverleners gewoon een gloednieuwe markt gecreŽerd door bepaalde angsten aan te wakkeren?

 

[SCP & CBS]: Kind gebaat bij moeder die thuis is; Ref Dagblad, 12 december 2004
Bijna de helft van de Nederlandse ouders vindt dat het gezinsleven eronder lijdt als de moeder een volledige baan heeft. In 1991 was slechts een kwart die mening toegedaan.
Dat blijkt uit de vandaag verschenen ĒEmancipatiemonitor 2004Ē. De monitor is door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opgesteld op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken.

 

Sikking, Ingrid & Dťnis van Vliet, Jongeren steeds eerder seksueel actief; AD 6 november 2002 
Al gesekst? Nee, alleen op elkaar gelegen 
Ze mogen dan niet veel ouder zijn dan 13, ťťn ding is zeker: seks hebben ze allemaal wel eens gehad. 

Sikking, Ingrid, Tieners vrijen eerder; AD 6 november 2002
Jongeren zijn steeds eerder seksueel actief, zo blijkt uit een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep onder ruim 1500 scholieren van het voortgezet middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Van de 11- tot 13-jarigen heeft bijna tien procent al seks gehad, terwijl dat in 1995 nog vier procent was. Van jongeren van 14 en 15 jaar heeft een kwart geslachtsgemeenschap gehad, tegen een vijfde zeven jaar geleden.
Het onderzoek `Lang leve de liefde' is de eerste grote studie die naar jongeren en seksualiteit is gedaan sinds 1995

Tieners steeds jonger seksueel actief, NU.nl, 6 november 2002 
Tieners zijn steeds eerder seksueel actief, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep onder 1500 scholieren van het VMBO. Bijna 10 procent van de 11- tot 13-jarigen heeft al geslachtsgemeenschap gehad. In 1995 was dit nog maar 4 procent. 

 

Slingerland, Monic, Botsende bewegingen; Pedoseksuelen; 2002-06-01, Trouw

Pedoseksuelen weten precies wat zij voor wenselijks moeten zeggen om voor 'genezing' in aanmerking te komen. Beeldend creatief therapeute Marijke Rutten-Saris laat hen daarom liever tekenen. Aan de hand van een nauwkeurig samengesteld 'grafisch alfabet' kan ze de creaties vervolgens ontleden. Stippen, strepen of kronkels liegen niet, ze vertellen Šlles.

T

Te weinig zorg probleemleerling; Rekenkamer: Scholen klagen over gebrek aan personeel, expertise en geld; Trouw, 14 januari 2005 
Scholieren met leer- en gedragsproblemen zijn lang niet allemaal gebaat bij de onderwijshervormingen die de afgelopen jaren voor hen zijn uitgevoerd. Zowel basis- als vmbo-scholen klagen dat zij over onvoldoende personeel en expertise beschikken om achterstandsleerlingen de vereiste zorg te bieden.
De Algemene Rekenkamer heeft deze klachten opgetekend in twee onderzoeksrapporten die zij gisteren publiceerde, over de toestand in het vmbo en over het project 'Weer samen naar school'.

Tubex, Hilde, De juridische en strafrechtelijke bemoeienis met plegers van seksueel geweld / misbruik; Een overzicht van de Belgische en Nederlandse situatie; Tijdschrift voor Seksuologie - 2002, 26: 105-114 
Op geen enkel terrein is de wetgever, zowel in Nederland als in BelgiŽ, de laatste jaren zo actief geweest als op het terrein van de seksuele delinquentie. Mij is gevraagd om, als Belg, een overzicht te geven van deze evolutie. 

V

[Verwey-Jonker Instituut:]
Allochtone opvoeding wordt losser; [Verwey-Jonker Instituut], Ned. Dagblad 28 mei 2005 
De jongere allochtone vader voedt zijn kinderen steeds losser op. Hij luistert meer, is minder autoritair en willen nauwer betrokken zijn bij de opvoeding. Dat blijkt uit een onderzoek door het Verwey-Jonker Instituut onder Chinese, Marokkaanse en Creools-Surinaamse vaders. 

 

Vink, Anja, Seksuele rijpheid blijft stabiel maar seks komt steeds vroeger; Pubers en seks; in: NRC 23 december 2000
Het laatste Nederlandse groeionderzoek laat zien dat de leeftijd waarop kinderen puber worden sinds 1980 niet meer daalt. Maar de eerste seks vindt steeds vroeger plaats.

 

W

Wafelbakker, Frits, Seksuele gedraging... Over de delictomschrijving in de kinderporno-wetgeving; Tijdschrift voor Seksuologie, 2001,25: 130-138
Op 3 juli 1985 trad het nieuwe art 240 b Sr in werking, het zgn. kinderporno-artikeI*. Dit artikel noemt de drie delen van het delict: 'kennelijke leeftijd van zestien jaar', 'afbeelding van een seksuele gedraging', en 'in voorraad hebben'. In een vorig artikel werd de 'kennelijke leeftijd van zestien jaar' nader beschouwd (Wafelbakker, 2000). Thans wordt ingegaan op het begrip 'seksuele gedraging', dat als een nouveautť in wetstermen is te beschouwen. Nagegaan wordt hoe het in de strafwet is terechtgekomen en tot welke vragen het naderhand heeft geleid. Ter onderbouwing volgen een aantal strafzaken. Ingegaan wordt op de gevolgen van de omschrijving 'seksuele gedraging' voor de samenleving. Tenslotte volgen enkele gedachten over 'virtuele' kinderporno, die strafbaar zal worden als Nederland zich aansluit bij de ontwerpconventie tegen 'cybermisdaad' van de Raad van Europa.

 

[WODC:] Seksueel kindermisbruik daalt; Trend is internationaal: er zijn minder nieuwe zaken;  Trouw, 18 oktober 2004
De bestrijding van seksueel kindermisbruik heeft succes: het aantal aangiftes en verdachten is gestaag aan het dalen. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC

 

Y

Yuill, Richard, Male Age-Discrepant Intergenerational Sexualities and Relationships

Abstract
This thesis examines the construction of male age-discrepant intergenerational sexualities and relationships (MADIS) - primarily in the United Kingdom. It analyses the way in which such relationships have been constituted within hegemonic child sexual abuse (CSA) discourses, and how these in turn have been influenced by late modern material, social and cultural conditions.

Toelichting - Frans Gieles

Baty, Phil, Fury over PhD for child-sex research, Times Higher Education Supplement 04-12-03 
A row has erupted over Glasgow University's decision to award a doctorate for a thesis that describes "positive" experiences of sex between children and adults based on interviews with paedophiles and their victims. 

Yuill, Richard, Answering back; letter to the THES, 4 December 2003

Embroiled; A Scottish university was last night embroiled in a new row over a student whose thesis challenges the law on sex abuse after he was awarded a PhD.; The Herald, December 2003 
Richard Yuill, who received his doctorate in sociology from Glasgow University at a graduation ceremony yesterday, said his research into relationships between adults and children under 16 countered the "dominant view" that they were unacceptable, and raised questions about the legal age of consent. He said those interviewed had had both positive and negative experiences.

Z 

Zevenhuizen, Marloes, Geheimen zijn zo slecht nog niet - als je je zielenroerselen tenminste met een ander deelt. Trouw, 25 maart 2005 
sociaal psycholoog Tom Frijns ontdekte dat niet alle geheimen negatief zijn. ,,Het is zeker niet zo problematisch als soms wordt verondersteld.''

Zwart, Anouk de, Pedofobia ; afstudeerscriptie School voor Journalistiek, 2005
Pedofielen zijn smeerlappen die kasten vol kinderporno bezitten, regelmatig seksreizen maken en kinderen misbruiken en zelfs vermoorden. Tenminste, dit beeld krijg je als je tegenwoordig de media volgt. Dat was in de jaren zeventig wel anders. Toen werd het afwijzen van pedofilie bijna als preuts beschouwd en schreven journalisten positief over 'pedo's'. Vanwaar die omslag?