Start Omhoog

Citaten uit

’Nederland is rijp voor licht en optimistisch conservatisme’

Trouw, 20 oktober 2006

Nederland staat volgens de Amsterdamse politicoloog De Beus aan het begin van een lange conservatieve golf.

„Linkse partijen kunnen nog wel winnen, maar niet meer met een links programma”, zei hij gisteren in Den Haag bij de presentatie van het boek ’Ruimte op rechts’ van de Leidse politicologen Pellikaan en Van der Lubben, dat is gewijd aan de ’conservatieve onderstroom in Nederland en Vlaanderen’.

[...]

Hij ziet de keer naar het conservatieve denken vooral in de journalistiek en in het publieke debat.

[...]

De Leidse politicoloog Van Holsteyn meent dat de ruimte voor een onversneden conservatieve partij ongeveer 10 procent is. Zo groot is althans het aantal kiezers dat zichzelf uitgesproken conservatief vindt. Dat wil nog niet zeggen dat een Conservatieve Partij Nederland succesvol zou zijn. Volgens Van Holsteyn zou zo’n partij een grote concurrent hebben in het CDA.

„De vrees van Willem Aantjes dat zijn partij zou transformeren tot een Conservatief Democratisch Appel is tot op zekere hoogte bewaarheid."

[...]

De Beus veronderstelt dat Nederland rijp is voor een ’licht en optimistisch conservatisme, dat democratie en volk verbindt en gelooft in de intuïtie van de massa’. Volgens hem zou dat ’conservatisme light’ een brug kunnen slaan tussen weldenkend Nederland en de getatoeëerde klasse’.

 

Start Omhoog