Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

’Tijdwinst 130 km/u is minimaal’

Edwin Kreulen - Trouw 4 februari 2011

Hoe goed de snelheidsproef ook inspeelt op de behoefte aan vrijheid van veel automobilisten, hun wordt vooral een worst voorgehouden.

Dat zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen van het Utrechtse adviesbureau XTNT.

„Snelwegen en auto’s zijn ervoor gemaakt, dus hardrijden lijkt ideaal: nou mogen we eindelijk. Mensen moeten zich al zo vaak inhouden, de auto geeft een gevoel van vrijheid en macht. Hardrijden kan een kick geven en werken als compensatie: wie even niet zo succesvol is, heeft de auto als een afreageermachine.”

[...]

„Het aantal plaatsen waar men 130 mag, zal fors tegenvallen”, voorziet Tertoolen.

[... ...]

„Het argument ’Als ik harder kan rijden, win ik tijd’ slaat echt nergens op”, zegt Dick de Waard, verkeerspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen. „In een klein land zijn de verschillen minimaal. Plan je dag dan beter.”

De Waard:

„Uit alle onderzoeken blijkt dat de ernstigste ongelukken ontstaan door het grote verschil in snelheid tussen auto’s onderling. Ook al is deze verhoging maar met tien kilometer per uur, het zal zeker extra doden opleveren. En mensen die rustiger rijden, moeten permanent in hun achteruitkijkspiegels gaan loeren.”

Volgens De Waard zijn bij de proef vooral VVD-stemmers gediend.

„De grootste groep hardrijders, zo zien we al twintig jaar in de onderzoeken, zijn zakenmensen – meestal mannen, al halen vrouwen hun achterstand iets in – met een leasebak. Hoewel natuurlijk die neiging om eens flink het gaspedaal in te trappen op een lege weg de meeste mensen niet vreemd is.”

[... ...]

Vorige Start Omhoog Volgende