Vorige Start Omhoog

Citaten uit

'Tijdgebrek jaagt mensen de auto in'

Eline van Suchtelen, Trouw 8 april 2011

Menig Nederlander kan niet meer zonder auto, concludeert onderzoeker en oud-Kamerlid Hans Jeekel (D66) in zijn proefschrift 'De autoafhankelijke samenleving'. Op 14 april promoveert hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

1 Hoeveel ritten kunnen niet anders dan met een auto gemaakt worden?

"Van alle autoritten is dat ongeveer 40 procent.
[...]
Als je 's avonds naar een feestje gaat dertig kilometer verderop en er rijdt geen bus dan vind ik dat je alleen met de auto kunt gaan. Niemand rijdt zo'n stuk in het donker heen en terug op de fiets."

2 Waarom zijn we zo verknocht aan het voertuig?

"Vanwege tijdgebrek. Doordat we het steeds drukker krijgen, kunnen we niet anders dan de auto pakken. Vooral vrouwen tussen de 25 en 50 jaar hebben veel haast.
[...]
Om overal op tijd te komen, is de auto onmisbaar geworden."

3 En de mannen. Hoe zit het daarmee?

"Die zijn ook verknocht aan de auto, maar gebruiken hem op een andere manier. Mannen rijden dagelijks vaak langere afstanden naar het werk in plaats van de korte afstanden dichtbij huis die vrouwen afleggen.
[...]
In het weekeinde veranderen de patronen in het autogebruik van mannen en vrouwen. Mannen gaan dan ook over op kort autogebruik omdat ze naar de sportclub of de winkel moeten."

4 Hoe worden we minder afhankelijk van de auto?

"[...] Laten we nadenken waarom we in bepaalde levensfasen te weinig tijd hebben.
[...]"

5 Denkt u echt dat mensen de auto dan vaker laten staan?

"[...] Naast het feit dat steeds meer gezinnen niet meer zonder auto kunnen, identificeren veel mensen zich met hun auto. Het is een imago-object. [...]"

Vorige Start Omhoog