Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

Lubbers: Beleid Verdonk te streng

'Meer ruimte kan door verminderde instroom'

Trouw 9 februari 2004

Minister Verdonk (vreemdelingenzaken) moet ruimhartig omgaan met de grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat zei Ruud Lubbers, VN-hoge commissaris voor de vluchtelingen, zaterdag tijdens een bijeenkomst van de Derde Kamer, het schaduwparlement, in Amsterdam.

Minister Verdonk bleef ook gisteren weigeren extra ruimte te bieden. Vandaag verdedigt ze in de Tweede Kamer haar plan om 26000 uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten.

[...]

Lubbers vindt dat uitgeprocedeerden die terug willen maar dat onmogelijk kunnen, een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Verdonk vindt dat ook. Maar lubbers schat, in tegenstelling tot de minister, dat die groep 'geen kleine categorie' is.

Lubbers sprak als ambassadeur van de Derde Kamer over de vluchtelingenproblematiek in de wereld. De Derde Kamer is een schaduwparlement dat zich vooral bezighoudt met ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling.

Nederland zou ook, zegt Lubbers, de moed moeten hebben om de Vreemdelingenwet opnieuw kritisch te bekijken.

,,Die wet moet eerlijk zijn en passen in de internationale context.''

[...]

[... V]ijf jaar wachten op een beslissing, dat is natuurlijk veel te lang. De beslissing over een asielaanvraag zou binnen een jaar moeten vallen.''

[...]

"Het is een misverstand om te denken dat een streng beleid zorgt voor minder vluchtelingen. Als mensen geen keus hebben dan komen ze toch wel.''

,,In schrijnende gevallen, of om humanitaire redenen hoeft het recht niet het laatste woord te hebben'', stelt de oud-premier.

 

Vorige Start Omhoog Volgende