Start Omhoog

In Hebron staat een huis...

Beit ha-shalom - Huis van de vrede

Wie op deze naam is gekomen moet wel blind zijn voor de realiteit. Het is een van de vier 'nederzettingen' midden in Hebron. Daar wonen 800 IsraŽlieten, bewaakt door 2000 soldaten, tussen 150.000  Palestijnen. Alle wegen naar en langs deze enclaves zijn afgezet en verboden voor Palestijnen. De oude stad is hierdoor geheel ontwricht. Honderden winkels en markten zijn gesloten, Palestijnse huizen in de omgeving zijn gesloopt. Aldus Oscar Garschagen in NRC 27 april 2007. 

Een huis wordt bezet. De omwonende Palestijnen worden weggepest. Dan worden hun huizen gekocht voor veel geld, geschonken door rijke Amerikanen. De omliggende huizen worden opgekocht en gesloopt, de wegen worden afgesloten en bewaakt door het leger. 

Beit Hameriwa - Huis van twist 

Het IsraŽlische Hooggerechtshof bepaalde dat de bezetting van dat huis illegaal was. Het leger trok er op af en ontruimde het huis. Het protest hiertegen was ongemeen fanatiek en gewelddadig. Uit heel IsraŽl waren sympathisanten gekomen, merendeels jonge kolonisten.  

- 'Heuveltoppenjeugd' genoemd, kinderen van kolonisten die hun ouders te conformistisch vinden en die overal kleine nederzettingen op heuveltoppen stichten; het leger haalt zeg, de volgende dag staan ze er weer.  

Deze gingen de stad in en leefden zich uit in geweld tegen de Palestijnen en tegen IsraŽlische leger- en politietroepen. Huizen en auto's werden bekogeld en in brand gestoken. Er werd ook geschoten. Er vielen gewonden. Zij ontzagen zich niet om Sieg Heil te roepen en om Palestijnse graven en moskeeŽn te  schenden. Vele van hen zijn nauwelijks zestien jaar. Ze beroepen zich op de religieuze aanspraken op Het Bijbelse Land en worden hierin ondersteund door rabbijnen. 

(Bronnen: NRC 2 en 5 december 2008, Trouw 5 december 2008)

Hebron bezocht

Een groep oud-politici, The Rights Forum,  bezocht Hebron onlangs nog. Zij beschrijven een 'dode stad', een spookstad met uitgestorven straten en markten, met verzegelde Palestijnse huideuren omdat zij niet in hun eigen straat mogen lopen; achter de huizen staan ladders. Palestijnen kregen langdurig huisarrest, terwijl de IsraŽliŽrs overal mogen lopen. "Het is het perverse systeem waarbij alle begrippen van democratie en rechtstaat opzij worden geschoven", aldus Laurens Jan Brinkhorst. 

Bronnen: 

Jetteke van Wijk, Het 'perverse systeem' van Hebron; The Rights Forum (van Dries van Agt) bezoekt gespleten Palestijnse stad; Trouw 27 mei 2010 
Guus Valk, Ongemak over onwrikbare steun voor IsraŽl; Oud-politici zijn al kritisch over Midden-Oosten-conflict maar schrikken toch nog tijdens reis; NRC 28 mei 2010).

De kolonisten

Hebron is de bakermat van de kolonisten. Het zijn er nu een 300.000 op de Westelijke Oever ("het bijbelse land van Juda en Samaria") en enkele honderdduizenden in bezet Oost-Jeruzalem. Deze kunnen op hun afgeschermde wegen overal komen en duiken ook overal op. Onder ogen van het leger gooien ze stenen en schieten ze op huizen. Er vallen doden. Vredesactivisten worden aangevallen en zelfs tegen betaling vermoord. Waterreservoirs worden lek geschoten, akkers verbrand. 

"Het zijn mensen die lachen om democratie, om de rechten van Palestijnen en om de belangen van IsraŽl", aldus professor Zeev Sternhell, schrijver van kritische artikelen. 

De kolonisten, vooral hun kinderen, worden steeds radicaler, gewelddadiger en ongedisciplineerder. Niemand heeft ze nog in de hand. 

"Jonge kolonisten zeggen geen boodschap aan Obama te hebben en dreigen het geweld tegen de Palestijnen op te voeren. [...] Ze hebben lak aan de wet, menen dat het íBeloofde Landí slechts de Joden toebehoort en dat zij dus het recht hebben zich waar dan ook te vestigen. 

Hun doel is het koloniseren van de Westoever, waarbij ze het geweld niet schuwen. Ze staan vijandig tegenover de Palestijnen en voelen zich verraden door de staat die hen niet (genoeg) hun gang laat gaan. [...] 

'We hebben de Farao, de inquisitie en de Holocaust overleefd. Denk je echt dat de routekaart het Joodse volk eronder krijgt?Ē Hij verwerpt het idee dat de Palestijnen enige claim kunnen leggen op grond binnen het íGrote Land IsraŽlí. Hij en de zijnen zien als enige oplossing ťťn land voor ťťn volk, het Joodse volk wel te verstaan. De Palestijnen moeten hun geluk maar elders zoeken." 

(Ina Friedman, 'De Westoever zal een heksenketel worden', IsraŽlische kolonisten negeren Obamaís eisen en bouwen lustig voort aan buitenposten; Trouw 13 juni 2009)

Bronnen naast de al vermelde: 

Guus Valk, 
Donkere tijd van moord op Rabin herleeft; Geweld van radicale kolonisten keert zich nu ook tegen critici uit de IsraŽlische vredesbeweging; NRC 26 september 2008.
IsraŽl heeft geen antwoord op extreem rechts; Niemand durft de kolonisten te stoppen en dat ondermijnt de democratie, zegt professor Sternhell; NRC 3 oktober 2008.
Achter het hek; wonen op de plek waar aartsvader Jakob een visioen kreeg; NRC 23 november 2008.

Start Omhoog