Start Omhoog

Citaten uit

Irrationele enteractie

NRC Commentaar Hoofdartikel | Dinsdag 01-06-2010

Vroeger wist IsraŽl zijn militaire of geheime operaties met grote precisie en doeltreffendheid tot een einde te brengen.

[...]

Die tijd is echt voorbij. Het onvermogen van IsraŽlische commando's om een Turks schip op weg naar de Gazastrook op een efficiŽnte en bloedeloze wijze te enteren, heeft dat aan het licht gebracht.

Het fiasco past in een patroon.

In 2006 [...] Libanon [...]
In 2008/2009 [...]  Gazastrook [...]
En begin dit jaar [...] Dubai [...].

De beslissing het schip te inspecteren op wapens voordat het in Gaza aankwam, was logisch geweest. Maar waarom werd het buiten de territoriale wateren geŽnterd? Premier Netanyahu vatte het konvooi op als een provocatie. Op zichzelf ligt dat voor de hand. Een demonstratie (en dat was het hulptransport) beoogt meestal een reactie te provoceren.

De eerste fout was dat de regering die provocatie op zee wilde smoren en niet op het strand van Gaza.
De tweede fout was dat ze haar informatie niet op orde had. Anders is niet te verklaren dat de commando's zich lieten verrassen door het verzet aan boord.

Deze missers vallen in het niet bij de verder reikende politieke fouten.

De toch al verslechterende betrekkingen met Turkije, ooit bondgenoot, staan onder druk [...].
De kansen om de Palestijnse president Abbas aan de onderhandelingstafel te lokken, zijn geminimaliseerd.
En ook een derde intifada in IsraŽl zelf [...] is niet uitgesloten.

Het isolement van IsraŽl is zo weer groter geworden. Er is eigenlijk geen enkel land ter wereld dat de IsraŽlische actie niet heeft veroordeeld of zich nu niet gedwongen voelt op te komen voor eigen burgers die nu gevangen zijn gezet. Ook Amerika heeft in de Veiligheidsraad een resolutie gesteund waarin een echt onafhankelijk onderzoek wordt geŽist.

En daarbij blijft het niet. Vorige week moest Jeruzalem zich al tandenknarsend neerleggen bij het feit dat de landen die het Non-Proliferatieverdrag hebben getekend (inclusief de VS), zich in New York scharen achter een conferentie om alle kernbommen en massavernietigingswapens uit het hele Midden-Oosten (inclusief IsraŽl) te elimineren.

Het is een raadsel wat er in premier Netanyahu is gevaren. Maar politieke rationaliteit is hoe dan ook ver te zoeken.

Start Omhoog