Start Omhoog

Citaten uit

’Diepe Staat’ heeft het gemunt op regeringspartij

Van onze correspondent, Trouw 2 april 2008

De rechtszaak waarbij het Constitutionele Hof gaat beslissen of de Turkse staat behoed moet worden voor de regeringspartij AKP is niet de enige opzienbarende juridische kwestie die op dit moment leeft in Turkije. 

In een ander proces loopt een onderzoek tegen duistere krachten. De zogeheten Diepe Staat, de gladiolen van Turkije, wordt grondig bekeken. De vraag is of de onschendbaar geachte krachten binnen de staat deze keer wel berecht kunnen worden.

[... ...] 

Volgens [advocate Fethye] Cetin spreekt het voor zich dat krachten binnen de Turkse staat, die in Turkije de ’Diepe Staat’ worden genoemd, zich als de eigenaren van het land zien. Mensen die ze als een bedreiging zien voor hun extreem rechtse gedachtegoed ruimen ze uit de weg. Cetin: 

„De diepe staat heeft overal haar mensen. Voor hen was Dink een hatelijke Armeen. Maar belangrijker dan dat was dat deze Armeen zich inzette voor meer democratie in het land.”

Met deze twee processen is het land ook in tweeën opgedeeld. Opvallend is dat het republikeinse, kemalistische deel van het volk en de pers niet blij zijn met het onderzoek naar vermeende illegale activiteiten van de Diepe Staat. Vooral de grote kranten van het land lijken dit proces te willen bagatelliseren. Volgens de pers en de republikeinse oppositiepartij CHP is dit proces door de AKP verzonnen om de republikeinse krachten onder druk te zetten.

De beschuldigingen spreken echter boekdelen. Zo wordt beweerd dat de diepe staat achter de aanslag in het Koerdische Semdinli zit. 
[...] 
[De twee daders] bleken onderofficieren in het leger te zijn. 
[...]
Bij de eerste zitting op [... de militaire] rechtbank werden de onderofficieren vrijgesproken.

[...]

De diepe staat, een geheime organisatie waarvan tot nu toe bekend is dat zij onder leiding stond van oud-generaal Veli Kucuk, wil af van de AKP. De republikeinse CHP en haar achterban zien de regeringspartij eveneens graag verdwijnen. Ook de republikeinse pers is de AKP liever kwijt dan rijk.

Het gevolg is dat de Diepe Staat door een deel van de Turkse pers als het ware in de watten wordt gelegd. Ook al komt boven water dat de mannen van deze diepe staat, over het algemeen legerofficieren, achter de aanslagen stonden op

Hrant Dink,

de rechters van het Hogere Hof in Ankara en

de republikeinse krant Cumhuriyet.

Ze hebben dus zelfs de meest republikeinse instanties aangevallen om het land in een brandhaard te veranderen. Uit verhoren blijkt dat het de bedoeling was dat er een sfeer werd gecreëerd die het het leger mogelijk zou maken een coup te plegen.

[...]

Start Omhoog