Start Omhoog

Citaten uit

Overheid niet vervolgd om Schipholbrand

NRC Handelsblad 5 juli 2007

Het Openbaar Ministerie zal geen overheidsinstanties of personen vervolgen die betrokken waren bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Dat heeft het OM in Haarlem gisteren bekendgemaakt.

[...]

Het OM heeft onderzocht of er strafrechtelijke sancties moesten volgen tegen

de Rijksgebouwendienst,

de Dienst JustitiŽle Inrichtingen,

de brandweer,

de directeur van het cellencomplex

en tegen twee bewaarders.

De conclusie is volgens het OM dat er heel veel zaken niet op orde waren, maar dat er onvoldoende basis is om te vervolgen.

De enige die wel schuldig is bevonden aan de brand, is de 25-jarige LibiŽr Ahmed al-J.

[...]

Eerder deed de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek naar de brand, onder leiding van Pieter van Vollenhoven. De raad trok harde conclusies en stelde dat er minder doden zouden zijn gevallen als de overheid zich aan de regels zou hebben gehouden.

[...]

Over de directeur van het cellencomplex concludeerde de raad dat hij onvoldoende aandacht heeft gegeven aan de brandveiligheid van het complex en de training van personeelsleden. Het personeel stond daardoor in de nacht van de brand voor een onmogelijke taak. Twee bewaarders bevrijdden de LibiŽr uit zijn cel, waar de brand ontstond. Zij verzuimden de deur weer dicht te doen, waardoor de brand oversloeg.

Het OM stelt dat dat de bewaarders slechts in beperkte mate te verwijten valt. De directeur, stelt het OM, mocht ervan uitgaan dat het personeel voldoende was opgeleid.
Het OM deelt de conclusie van de raad dat de brandweer veel te laat aanwezig was bij het complex en dat dat te wijten is aan grote fouten. Maar voor het OM is het niet vast te stellen of het de brandweer is geweest die fout zat, of de Dienst JustitiŽle Inrichtingen. Het OM onderkent dat ook de Rijksgebouwendienst grote fouten heeft gemaakt, maar ziet onvoldoende grond om de dienst dood door schuld te verwijten.

Start Omhoog