Start Omhoog

Citaten uit

Zwakbegaafde teistert tachtigers

Perdiep Ramesar, Trouw 26 mei 2007

Een hoogbejaard echtpaar en hun zwakbegaafde zoon worden telkens mishandeld door een verstandelijk gehandicapte. De burgemeester van Hilversum is gedwongen de wet te overtreden om hen te beschermen.

Ze moesten maar ergens anders hun boodschappen doen, zeiden agenten tegen het Hilversumse echtpaar [K...]. De 85-jarige man en zijn 80-jarige echtgenote durven op zaterdag niet meer naar een winkelcentrum in Hilversum. Bang dat ze weer worden aangevallen door die ene man die hen in drie jaar tijd al twaalf keer heeft mishandeld, met als resultaat blauwe plekken en bloedneuzen. De laatste keer had mevrouw Kastrop een hersenschudding.

De politie gaf hen het advies om elders te winkelen, omdat ze niets met deze man konden beginnen. Reden: de dader is een verstandelijk gehandicapte veertiger met het niveau van een kind van 6 tot 12 jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de zaak toch omdat hij ontoerekeningsvatbaar is, wist de agent. 

Agressieve zwakbegaafde kan worden berecht

Agressieve verstandelijk gehandicapten kunnen wel worden berecht, maar dan moet worden aangetoond dat ze iets moedwillig hebben gedaan. Een gevangenisstraf is vaak niet toereikend, omdat deze gevangenen speciale begeleiding nodig hebben.

„Dan kom je al gauw op een tbs-behandeling, wat heel goed mogelijk is”, zegt de Groningse advocaat Niek Heidanus [...].
„Dit ligt meer op het pad van de psychiatrie. Maar dan moet er wel een rechterlijke machtiging komen na een advies van een psychiater.
[...]"

Met dit gegeven werden de aangiften omgezet in meldingen en werd er niets tegen de dader gedaan. De aangiften die volgden zijn wel behandeld, maar werden geseponeerd.

De kiem van de mishandelingen ligt volgens de familie K[...] en begeleiders van de dader in een ruzie drie jaar geleden tussen de dader en de zwakbegaafde 57-jarige zoon van het echtpaar K[...]. Dit gebeurde bij een activiteit met andere verstandelijk gehandicapten. Niemand weet wat daar precies is gebeurd. Maar het heeft dusdanig invloed gehad op de geestestoestand van de man dat hij direct begint te slaan als hij de familie Kastrop ziet.

[... ...]

"Wij mogen hem niet vasthouden wanneer hij wel naar buiten gaat.” [...]

 Ook kan de burgemeester van Hilversum, Ernst Bakker, hem niet laten ophalen voor een gedwongen opname. Daarvoor is een rechterlijke machtiging nodig. En een rechter geeft die alleen af als een psychiater de indicatie heeft dat iemand een gevaar is voor anderen of zichzelf. In dit geval is de man na het laatste incident in april dit jaar grondig onderzocht door een psychiater. De specialist concludeerde echter dat hij ’normaal functioneert voor iemand met zijn niveau’ en dat er dus geen reden is om hem in een gedwongen afdeling van Sherpa te plaatsen of om hem gedwongen op te laten nemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Start Omhoog