Start Omhoog

Citaten uit

Dader ‘Virginia’ stuurt manifest aan zender NBC

NRC Handelsblad 19 april 2007

Washington/Blacksburg, 19 april. Cho Seung-Hui, de Zuid-Koreaanse student die maandag 32 studenten en docenten vermoordde op een universiteit in Virginia, blijkt diezelfde ochtend verwarde toelichtingen op zijn daad – in video’s, foto’s en teksten – naar de Amerikaanse televisiezender NBC te hebben gestuurd.

[...]

Hij verstuurde het onder de afzender ‘A. Ishmael’. Rechercheurs meldden dat Cho maandag werd gevonden met de tekst ‘Ismail Ax’ op zijn arm gekrabbeld.

[...]

Op de video’s verwijst Cho naar de twee jongens die acht jaar geleden op de middelbare school Columbine in Colorado, een bloedbad aanrichtten. De opnamen laten een gekrenkte 23-jarige zien die de verantwoordelijkheid van zijn daden bij anderen legt. In het midden blijft wie dat zijn. In enkele fragmenten keert hij zich expliciet tegen verwende rijkeluiskinderen op de universiteit en spreekt de hoop uit dat hij „generaties van de zwakke mensen zonder verdediging kan inspireren”.

Gisteren werd ook bekend dat Cho in het najaar van 2005 door een rechter als een gevaar voor zichzelf was bestempeld omdat hij „mentaal ziek” was. Cho was met de rechter in aanraking gekomen omdat hij vrouwen stalkte en zich in colleges on-sociaal gedroeg. De politie en enkele docenten probeerden hem te overtuigen van hij hulp nodig had, maar voor zover bekend heeft Cho nooit een langdurige therapie gevolgd.

Start Omhoog