Start Omhoog

Citaten uit

De wapenlobby in Virginia wint al jaren

Frank Kools, New York, Trouw 18 april 2007

[...]

Het Amerikaanse Congres loopt de laatste jaren aan de hand van de machtige wapenlobby. Met steun van de Republikeinen en Democraten uit behoudende staten kregen wapenfabrikanten en -handelaren volledige immuniteit voor rechtszaken en schadeclaims, iets wat geen andere bedrijfstak heeft.

Vorig jaar stemde het Huis van Afgevaardigden vóór een wet die de nationale overheid verbiedt om geld te steken in campagnes voor kindveilige ’sloten’ op de trekker van handwapens.

Verzet van de wapenlobby houdt momenteel een wetsvoorstel op, dat hanen- en hondengevechten strenger aanpakt. Ze vreest dat de voorstanders straks het schieten op wilde paarden vanuit helikopters even hard wil aanpakken. Zij is tegen alles wat ooit het recht op jagen aan banden kan leggen.

Philip Van Cleaf draagt, waar hij kan, een wapen bij zich in zijn broekzak.

„Voor mij is een wapen bij me stoppen even vanzelfsprekend als het omdoen van mijn polshorloge.”
[...]
„Ik heb een stuk of vijftien handwapens en zes of zeven geweren.”
[...]
„Ik zie het als een verzekering tegen een misdrijf. Net zoals ik tegen brand verzekerd ben”, vertelt de 55-jarige informatica-deskundige uit Richmond, hoofdstad van Virgina.

[...]

Het aantal plaatsen waar hij zijn wapen kan dragen, is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Rechtbanken en luchtvaartterminals zijn uitzonderingen. Net als universiteitscampussen, wat volgens hem het drama van eergisteren op de Virginia Tech Universiteit helpt verklaren.

Dat komt mede door de sterke lobby van de ’Zelfverdedigingsliga voor Burgers van Virginia’, waarvan hij voorzitter is. Zijn vrouw Margareth beheert het ledenbestand.

Toen hij in 1996 lid werd, bestond die club net een jaar. Intussen zijn er 3300 leden en is het een machtsfactor van belang in de politiek van de staat Virginia.

Zijn liga wist in haar korte bestaan gedaan te krijgen dat het decennia oude verbod op wapens in natuurgebieden, stadsparken, de meeste overheidsgebouwen en bibliotheken afgeschaft werd. Hij organiseerde succesvolle boycots van winkelcentra en bedrijven die wapens verboden.

Het verbod voor wapens op campussen is zijn eerstvolgende doel.

[...]

Het bloedbad op Virginia Tech speelt hen in de kaart.

„Ik reken op veel nieuwe leden.”

Start Omhoog