Start Omhoog

Citaten uit

Zal dit bloedbad wél iets veranderen?

Frank Kools, New York, 17 april 2007 Trouw

Amerika beleeft het ergste bloedbad op een school uit zijn geschiedenis. Echte antwoorden heeft het niet.

Vorig jaar oktober riep president Bush een speciale Witte-Huis-top bijeen over veiligheid op de scholen. Directe aanleiding was het bloedblad op een Amish-schooltje, waar een man vijf meisjes doodde.

Bush stond onder druk om, vlak voor tussentijdse verkiezingen, iets te doen. Maar tijdens de top kwam hij niet verder dan te zeggen dat de geweldsgolf „heel veel mensen verontrust”.

[...]

De schutter die de Amish-meisjes vermoordde, was een melkrijder, die deze school had uitgekozen omdat die dichtbij en onbeveiligd was. De week ervoor schoot een 15-jarige student in Wisconsin zijn schoolhoofd dood, omdat die hem had bestraft.

Het bloedblad gisteren in Virginia is weer anders. Geen lagere of een middelbare school, maar een grote universiteit.

[...]

Het bloedbad in Virginia overtreft het drama op de Columbine middelbare school in Colorado in 1999, waarbij 15 doden vielen, inclusief de beide daders. Ook is het bloediger dan de schietpartij in 1966 op de Universiteit van Texas in 1966, waarbij zeventien doden vielen. Dat was tot gisteren de grootste slachting op een campus.

Het Columbine-drama zorgde voor een diepgaand debat.

Lag het aan het openbaar wapenbezit,

of aan de geweldscultuur onder jongeren, met zijn gitzwarte popmuziek en gewelddadige videospelletjes?

Of waren antidepressiva de oorzaak? Een van de schutters slikte pillen.

Veel discussies verzandden.

[...]

Wel kregen haast alle Amerikaanse scholen metaaldetectoren. Ook begonnen ze tegen pesten op te treden en stelden ze anonieme meldpunten in, waar leerlingen studenten met wapens konden aangeven. Sommige scholen veranderden hun indeling, zodat een schutter niet ongehinderd in en uit kon lopen, zoals op Columbine.

Toch nam het aantal geweldsincidenten toe, stelde het Centrum voor Preventie van Schoolgeweld. Van alle scholen meldde 81 procent in 2003-’04 incidenten, tegen 71 procent in 1999-2000. Universiteiten bleven vrijer toegankelijk.

Na Columbine leek het vrije wapenbezit wat aan banden gelegd te worden. Maar de wapenlobby verzette zich fel. Ze voerde bij de presidentsverkiezingen in 2000 campagne tegen Democraat Al Gore, die beperkingen wilde. Na Gore’s nederlaag zat de schrik er zo in dat geen leidende politicus nog over het verband tussen wapenbezit en geweld op scholen begint. Of Virginia dat verandert is de vraag.

Start Omhoog