Start Omhoog

Citaten uit

Gezonde piefpafpoef-kinderen

Progressieve ouders brengen het wapentuig terug naar de speelplaats

Margriet Oostveen; Bericht uit Washington; NRC Handelsblad 14 april 2007

Stil tekent mijn zoontje zijn lachende vlinders. En ik denk: ,,Wapentolerante ouder.
Zou ik er eentje moeten worden? En wat te doen als ook hier de eerste uitnodiging voor een kinderfeestje met het thema oorlog mee naar huis komt? Met op het kaartje: Breng je eigen pistool mee! O jee, we hebben geen pistool!

[...]

En nu worden ook oorlogsfeestjes juist aanbevolen door ouders die zich sociaal-liberaal noemen.

Zoals professor Jonathan Turley, uitvinder van de term wapentolerante ouder. Als rechtsgeleerde bekleedt hij een prestigieuze leerstoel aan de George Washington Universiteit. Hij publiceert op de opiniepaginas van The Washington Post en USA Today. En voor een D-Day-feestje waar zijn zoon van vier was uitgenodigd, doste hij zich uit als Airborne-kolonel.

Turley schreef daar later over, en over zijn overtuiging dat Amerikaanse kinderen met al het wapentuig moeten kunnen spelen dat ze lief is. Een omstreden standpunt, tegenwoordig. Maar Turleys zonen waren niet te houden. Ze jatten stengels selderij uit de ijskast om er geweren van te maken.

[...]

Amerikanen, zegt Jonathan Turley, reageren door de schietpartijen op scholen té panisch op wapens. Voordat hij besloot om wapentuig in huis te halen voor zijn zoons, las hij zich grondig in. Turley bestudeerde onderzoeksresultaten van pedagogen en kinderpsychologen. ,,Meestal vinden ze speelgoedwapens helemaal niet gevaarlijk."

Turley vond ook idiote voorbeelden van paniek. Een jongetje van acht in New Jersey speelde boefje en politie op school, met een stuk papier in de vorm van een L. De school belde de politie. Het jongetje had gedreigd andere [leerlingen] te doden: hij had pauw-pauw geroepen. Het kind werd vijf uur vastgehouden voordat een rechter-commissaris hem naar huis stuurde.

Of ken je die van de kip? Arkansas. Ook een jongetje van acht. Is op school gestraft toen hij bij de lunch een kippepoot op een klasgenootje richtte: pauw-pauw! En in Georgia! Daar schorsten ze een jongetje van vijf dat een neppistooltje ter grootte van een kwartje mee naar school had genomen.

Op middelbare scholen ontstaat al een tegenreactie op alle bezorgdheid. Daar zijn nu de hit-lists populair, lijsten met namen van scholieren die volgens weer andere leerlingen dood moeten. The New York Times berichtte er laatst over. Scholieren zelf beschouwen het als ultracool op op zon lijst voor te komen. Nerveuze directies ontruimen schoolgebouwen na het vinden van een hit list.

[...]

Wat werkt beter? De wapentolerante ouder? Of de activisten die hun kinderen in het paasweekend bij wijze van politiek statement clusterbommen lieten zoeken rond het Witte Huis, in plaats van eieren?

Turleys jongste zoon wil al bijna niet meer met pistolen spelen. Jonathan Turley vertelde het trots. En ook een beetje met de spijt van de Airborne-kolonel.

Start Omhoog