Start Omhoog

Nietsisme - in soorten en maten

Een reactie

Het nietsisme is vooral warrig denk ik, wat je zelf ook al lijkt te insinueren trouwens.

Filosofisch gezien zou je het op verschillende manieren kunnen specificeren, zodat het al wat helderder wordt: 

Ontologisch nietsisme oftewel ontologisch nihilisme, dat wil zeggen dat er letterlijk niets bestaat. 
Deze stellingname is volgens mij absurd, omdat er als er niets bestaat ook geen ontologisch nihilisme kan bestaan en ook geen mensen die die stroming voorstaan. 
 

Ethisch nietsisme: de stelling dat er geen ethische normen zijn die door iedereen nageleefd zouden moeten worden, dus b.v. ook niet de norm dat je anderen niet mishandelt of onderdrukt. 
In feite is ethiek nooit echt waardevol, dus ook niet voor de persoon zelf. Dit komt in de buurt van de anti-ethiek van een Friedrich Nietzsche, een van de redenen waarom hij op dit punt niet erg geliefd is onder humanisten. 
 

Politiek nietsisme: de stelling dat geen enkel politiek systeem beter is dan een ander systeem, dat het letterlijk niets uitmaakt, ook niet voor de betrokkenen zelf (het gaat dus verder dan relativisme). 
 

Axiologisch nietsisme: de stelling dat er niets in het leven is wat echt van waarde is, dus ook niet voor de persoon die een bepaalde waarde toekent zelf.

Etc.

Misschien kun je dit terugspelen aan onze nietsist. Ontologisch nietsisme is gewoon onzin. Axiologisch nietsisme is onleefbaar, want letterlijk alles verliest zijn waarde, dus ook voor de persoon zelf. Niet voor niets wordt nihilisme van oudsher in verband gebracht met zelfmoord.

Antwoord:

Mijn nietsist bedoelt het laatste: er is niets wat iets waard is.

 

Start Omhoog