Start Omhoog

Citaten uit

Kritiek op islam levert blogger vier jaar cel op

Eduard Padberg in Cairo; Trouw 23 februari 2007

Blogs hebben invloed De eerste succesvolle internetactie in Egypte was in 2005 tijdens de verkiezingen. Burgers werden via blogs opgeroepen om rapport uit te brengen over de gang van zaken in de stemlokalen. Van dertig procent van de stemlokalen werd verslag uitgebracht, die konden worden gebruikt bij het aan de kaak stellen van de wijdverbreide ongeregeldheden bij de stembusgang. Een golf van andere acties volgde.

Maar door enkele arrestaties wisten de autoriteiten de beweging de kop in te drukken. ’Reporters without Borders’ nam om die reden Egypte op in de top-13 van ’vijanden van het internet’. Toch hebben weblogs nog steeds invloed. Via blogs verspreide beelden van martelpraktijken door de Egyptische politie en van seksuele intimidatie door groepen jongens in Cairo ontketenden een waar debat over die onderwerpen.

Weblogs maken de Egyptische overheid zenuwachtig. Een Egyptische blogger werd gisteren wegens het beledigen van de islam veroordeeld tot vier jaar cel. Zijn vader heeft hem bovendien verstoten.

Vorig jaar hadden de autoriteiten al zes bloggers gearresteerd. Maar elke keer werden ze na maximaal een paar weken cel en een flink pak slaag weer naar huis gestuurd. Niet bij Abdelkarim Solleiman Amer, blognaam Karim Amer (zijn site is karam903.blogspot.com). De 22-jarige jongen uit Alexandrië is de eerste Egyptenaar die wegens zijn publicaties op het internet is veroordeeld.

Zoals wel meer bloggers had hij kritiek op het beleid van de president Mubarak. 

[...] 

Na kritiek op het religieuze onderwijs in Egypte werd hij van de universiteit van Al-Azhar gegooid. 

[...] 

Na zijn vrijlating bleef Karim kritische artikelen schrijven, hoofdzakelijk over de rechten van vrouwen en religieuze minderheden die hij onder meer op Amerikaans-Koptische websites plaatste.

Ook een uitgebreide campagne (freekareem.org) van mensenrechtenactivisten en collega-bloggers mocht deze keer niet baten. Dalia Ziada, een activiste van het Interfaith Blogger Network waar Karim deel van uitmaakte, ziet de veroordeling als een duidelijke boodschap van het regime. 

„Het internet was enige mogelijkheid tot vrije meningsuiting in Egypte. De regering is bang voor die vrijheid. Nu moeten we allemaal gaan uitkijken met wat we schrijven.”

Terwijl Karim in zijn isoleercel zat, wachtend op zijn proces, werd hij verstoten door zijn vader. Die staat evenals zijn drie broers bekend om zijn radicale salafistische denkbeelden. De vader gaf zijn zoon drie dagen om spijt te betuigen. Als zijn zoon hiertoe niet bereid was, verdiende hij de doodstraf, een standpunt waarvoor hij via de blogsite van zijn zoon steun kreeg uit de hele islamitische wereld.

[...] 

Wat ook niet hielp, vindt Alaa, is het betrekken door Kareem van de internationale gemeenschap bij zijn conflict met de autoriteiten. 

„Als je senatoren uit de VS brieven laat schrijven, creëer je alleen maar meer problemen. Dan komt de aanval op het geloof opeens uit het Westen, en worden echt geen concessies meer gedaan.”

Start Omhoog