Start Omhoog

Citaten uit

Totalitaire staten zien bloggers meer en meer als vijanden

Eduard Padberg, Trouw 28 augustus 2006 

Weblogs worden in het Midden-Oosten steeds vaker gebruikt om stelling te nemen tegen de overheid. En daardoor ook steeds vaker geblokkeerd.

Tot een jaar geleden was Alaa Seif al-Islam niet meer dan één van de vele Egyptische bloggers die zijn leven online beschreef, internettips gaf of een gedicht publiceerde op zijn weblog. Maar nadat hij bij een demonstratie in het centrum van Caïro zag hoe de politie insloeg op enkele vrouwelijke betogers, veranderde zijn blog, www.manalaa.net, in een aanklacht tegen het regime. Het aantal hits groeide enorm en als beloning voor zijn werk kreeg Alaa de vrijheid-van-meningsuiting prijs van ’Reporters zonder Grenzen’.

Toen twee rechters in Egypte door de overheid werden aangeklaagd wegens het aan de kaak stellen van de fraude bij de verkiezingen, werden via zijn blog demonstraties georganiseerd om de rechters te steunen. Bij een van die protesten, waartegen de politie hardhandig optrad en honderden mensen oppakte, werden volgens getuigen Alaa en andere bloggers doelbewust uit de menigte gepikt en vervolgens mishandeld en opgesloten.

[...] 

„Blogs zijn een nieuw fenomeen in de Arabische wereld”, zegt Negad al-Borai, mensenrechtenadvocaat en auteur van rapporten over de staat van de Arabische media. „En het breidt zich snel uit. In Egypte verdubbelde het aantal blogs de afgelopen maanden tot duizend. Het is de volgende stap in de strijd tegen de totalitaire regimes in het Midden-Oosten. Het geeft ons een vrijheid die voorheen ondenkbaar was.”

In de hele Arabische wereld, en ook in Iran waar meer dan 300.000 bloggers actief zouden zijn, neemt het aantal weblogs snel toe. Die ontwikkelen zich tot een belangrijke vorm van protest van een nieuwe generatie. 

[...] 

Ook in het conservatieve Saoedi-Arabië doorbreken blogs politieke en sociale taboes. 

[...] 

Hij is één van de circa 300 bloggers in Saoedi-Arabië, van wie veel vrouwen. Eén van hen, ’Saudi Eve’, [...] beschrijft om de onderdanige positie van vrouwen in Saoedi-Arabië te bekritiseren, werd door de autoriteiten geblokkeerd. 

Ook in Iran, Syrië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Tunesië hebben kritische blogs de aandacht van de overheid getrokken. Wat soms leidde tot het van het internet halen van de blog. 

[...]  

Start Omhoog